Kako jesen utiče na zdravlje?

by | okt 30, 2016 | Svaštara | 0 comments

jesenja svjetlostSpoljašnji razlozi utiču na vaše zdravlje i više nego što to očekujete, pa i i smena godišnjih doba, tako da jesenje vreme i te kako može uticati na endokrini, nervni i probavni sistem, pa i na mentalnu i fizičku stabilnost.

Smanjeno izlaganje dnevnom sunčevom svetlu utiče na pinealnu žlezdu koja, kao jedina žlezda koja dobija energiju preko očijuodnosno putem svetla, samim time smanjeno luči hormon serotonin, poznat i kao hormon sreće, pa se automatski i smanjeno luči hormon melatonin, koji je zaslužan za dobar san.

Serotonin se izlučuje tokom dana i reguliša osećaj gladi, telesnu temperaturu, fine mišićne kontrakcije, apetit i raspoloženje, pa se pretvara u melatonin kada padne noć, a on je odgovoran za vitalnost, mladolikost i uravnoteženu naviku spavanja.

Nedostatak izlaganja sunčevoj svetlosti izaziva i manjak vitamina D koji je povezani s nastankom osteoporoze i slabih kostiju i zuba, raznih srčanih bolesti, depresije i brojnih drugih psihofizičkih tegoba.

Kako je vitamin D ujedno i važan činilac u imunološkom sastavu, endokrinolozi su utvrdili da se bez ovog vitamina T-ćelije, koje su izuzetno važne u borbi protiv infekcija, neće aktivirati.

espreso.rs

0 Comments

Submit a Comment