IA: Zaustaviti netransparentno poslovanje javnih preduzeća

Objavljeno: 30.09.2016, 22:45h

Institut alternative (IA), podgorička nevladina organizacija, je obnarodovala danas da ni nakon godinu dana nije uspio da ostvari uvid u poslovanje državnih preduzeća u Crnoj Gori. Ivana Bogojević, istraživačica javnih politika, je navela u informaciji za javnost da je je IA u maju lani uputio zahtjev za slobodan pristup informacijama na 35 adresa registrovanih državnih preduzeća u Crnoj Gori, tražeći uvid u izvještaje o radu za 2014. godinu, zapisnike sa sastanaka Odbora direktora u istoj godini, iznose prosječne zarade, kao i broj zaposlenih na dan 31. 12. 2014. “Do danas, IA je uspio dobiti izvještaj o radu za 2014. godinu od 15 preduzeća, dok ga ostatak još uvijek nije dostavio zbog neposjedovanja, povjerljivosti podataka, ili zbog toga što je izvještaj još uvijek u izradi”, kazala je Bogojević. Preduzeća koja ne poštuju Zakon o slobodnom pristupu informacijama su: Budvanska rivijera AD Budva, JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Montenegro Airlines AD Podgorica, Crnogorski elektroprenosni sistem AD Podgorica, JP Nacionalni parkovi Crne Gore, Aerodromi Crne Gore, Plodovi Crne Gore, Luka Bar – AD Bar, Prekookeanska plovidba AD Bar, Barska plovidba AD Bar, Pošta Crne Gore AD Podgorica, Montenegro bonus DOO Cetinje, Project-Consulting d.o.o Podgorica, Institut za crnu metalurgiju AD Nikšić, Radio-difuzni centar DOO Podgorica. “Budvanska rivijera odbija da IA dostavi informacije koje se tiču njenog poslovanja, jer tumači da nije obveznik Zakona o slobodnom pristupu informacijama, iako je većinski procent vlasništva nad ovim preduzećem u rukama Vlade Crne Gore”, navela je Bogojević.

SLOBODAN PRISTUP INFORMACIJAMAInstitut alternative (IA), podgorička nevladina organizacija, je obnarodovala danas da ni nakon godinu dana nije uspio da ostvari uvid u poslovanje državnih preduzeća u Crnoj Gori.

Ivana Bogojević, istraživačica javnih politika, je navela u informaciji za javnost da je je IA u maju lani uputio zahtjev za slobodan pristup informacijama na 35 adresa registrovanih državnih preduzeća u Crnoj Gori, tražeći uvid u izvještaje o radu za 2014. godinu, zapisnike sa sastanaka Odbora direktora u istoj godini, iznose prosječne zarade, kao i broj zaposlenih na dan 31. 12. 2014.

“Do danas, IA je uspio dobiti izvještaj o radu za 2014. godinu od 15 preduzeća, dok ga ostatak još uvijek nije dostavio zbog neposjedovanja, povjerljivosti podataka, ili zbog toga što je izvještaj još uvijek u izradi”, kazala je Bogojević.

Preduzeća koja ne poštuju Zakon o slobodnom pristupu informacijama su:

Budvanska rivijera AD Budva,
JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore,
Montenegro Airlines AD Podgorica,
Crnogorski elektroprenosni sistem AD Podgorica,
JP Nacionalni parkovi Crne Gore,
Aerodromi Crne Gore,
Plodovi Crne Gore,
Luka Bar – AD Bar,
Prekookeanska plovidba AD Bar,
Barska plovidba AD Bar,
Pošta Crne Gore AD Podgorica,
Montenegro bonus DOO Cetinje,
Project-Consulting d.o.o Podgorica,
Institut za crnu metalurgiju AD Nikšić,
Radio-difuzni centar DOO Podgorica.

“Budvanska rivijera odbija da IA dostavi informacije koje se tiču njenog poslovanja, jer tumači da nije obveznik Zakona o slobodnom pristupu informacijama, iako je većinski procent vlasništva nad ovim preduzećem u rukama Vlade Crne Gore”, navela je Bogojević.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register