EU ratifikuje Pariski klimatski sporazum

Objavljeno: 30.09.2016, 17:30h

Članice EU postigle su danas dogovor o zajedničkom ratifikovanju Sporazuma iz Pariza o borbi protiv klimatskih promjena. To će omogućiti da Sporazum stupi na snagu ove godine i da svjetska ekonomija krene putem udaljavanja od upotrebe fosilnih goriva. Dogovor je sklopilo svih 28 ministara za prirodnu sredinu iz zemalja EU. Ovu odluku treba da potvrdi Evropski parlament sljedeće sedmice. EU emituje oko 12 odsto svjetskih emisija gasova, prenosi Srna. Da bi Sporazum iz Pariza stupio na snagu, potrebno je da ga ratifikuje 55 država koje vrše 55 odsto svjetskih emisija. Kada se dostigne taj prag, dokument stupa na snagu poslije 30 dana. Do sada je Sporazum ratifikovala 61 država, koje zajedno emituju 47,8 odsto gasova, uključujući Kinu i SAD. Očekuje se da će Indija ratifikovati sporazum u nedjelju, 2. oktobra. Kada bude završen proces ratifikovanja u EU, prag za stupanje Sporazuma na snagu biće premašen.

Klimatske-promeneČlanice EU postigle su danas dogovor o zajedničkom ratifikovanju Sporazuma iz Pariza o borbi protiv klimatskih promjena.

To će omogućiti da Sporazum stupi na snagu ove godine i da svjetska ekonomija krene putem udaljavanja od upotrebe fosilnih goriva.

Dogovor je sklopilo svih 28 ministara za prirodnu sredinu iz zemalja EU.

Ovu odluku treba da potvrdi Evropski parlament sljedeće sedmice.

EU emituje oko 12 odsto svjetskih emisija gasova, prenosi Srna.

Da bi Sporazum iz Pariza stupio na snagu, potrebno je da ga ratifikuje 55 država koje vrše 55 odsto svjetskih emisija. Kada se dostigne taj prag, dokument stupa na snagu poslije 30 dana.

Do sada je Sporazum ratifikovala 61 država, koje zajedno emituju 47,8 odsto gasova, uključujući Kinu i SAD. Očekuje se da će Indija ratifikovati sporazum u nedjelju, 2. oktobra.

Kada bude završen proces ratifikovanja u EU, prag za stupanje Sporazuma na snagu biće premašen.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register