Bugarska: Usvojen zakon o zabrani nošenja burki

Objavljeno: 30.09.2016, 16:35h

Bugarski parlament podržao je danas zabranu prekrivanja lica na javnim mjestima. Prema usvojenom zakonu, niko ne može da prikrije lice na javnim mjestima, a u slučaju njegove povrede kazne su od 100 eura za prvi prekršaj do 750 eura za svaki sljedeći. Kaznene odredbe neće se primjenjivati ukoliko je neophodno da se takva odjeća nosi u slučaju zdravstvenih problema, obavljanja profesije, u okviru sportskih, kulturnih, obrazovnih i sličnih dešavanja, u vjerskim objektima i kada je to zakonom odlučeno drugačije,prenosi RSE. Prije početka debate o navedenom zakonu, poslanici stranke bugarskih Turaka – Pokret za prava i slobode predložili su da se on ne razmatra u parlamentu, budući da se, prema njihovom mišljenju, pruža prilika “revanšističkim, radikalnim i nezdravim snagama da traže povoda za osvetu”. U više evropskih zemalja tokom proteklih mjeseci zabranjeno je nošenje burke s ciljem pooštravanja kontrole u prevenciji islamističkih napada. Bugarska je, sa oko 13 odsto građana muslimanske vjeroispovesti, zemlja sa najvećim brojem muslimana u EU.

Bugarski parlament podržao je danas zabranu prekrivanja lica na javnim mjestima.

Prema usvojenom zakonu, niko ne može da prikrije lice na javnim mjestima, a u slučaju njegove povrede kazne su od 100 eura za prvi prekršaj do 750 eura za svaki sljedeći.

Kaznene odredbe neće se primjenjivati ukoliko je neophodno da se takva odjeća nosi u slučaju zdravstvenih problema, obavljanja profesije, u okviru sportskih, kulturnih, obrazovnih i sličnih dešavanja, u vjerskim objektima i kada je to zakonom odlučeno drugačije,prenosi RSE.

Prije početka debate o navedenom zakonu, poslanici stranke bugarskih Turaka – Pokret za prava i slobode predložili su da se on ne razmatra u parlamentu, budući da se, prema njihovom mišljenju, pruža prilika “revanšističkim, radikalnim i nezdravim snagama da traže povoda za osvetu”.

U više evropskih zemalja tokom proteklih mjeseci zabranjeno je nošenje burke s ciljem pooštravanja kontrole u prevenciji islamističkih napada.

Bugarska je, sa oko 13 odsto građana muslimanske vjeroispovesti, zemlja sa najvećim brojem muslimana u EU.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register