Alternativa nudi nestabilnost

Objavljeno: 24.09.2016, 22:14h

Vesko Pejak: Kada kažemo: “NAROD JE GLADAN!”, nijesu potrebna velika sredstva za objašnjavanje

vesko-pejakOMER ŠARKIĆ: Alternativa je nova politička partija na prebukiranoj crnogorskoj političkoj sceni. Počeli ste kao grupa građana koja se svakodnevno okupaljala protestujući ispred zgrade opštine Nikšić. Recite mi nešto o tom periodu.

VESKO PEJAK: U vrijeme kada smo krenuli kao “grupa građana” politička situacija je bila mnogo jednostavnija nego što je danas. Na jednoj strani imali smo site političke elite, koje su bile zaokupljene tematikom: vjera, crkva, nacija, jezik,.. S druge strane smo imali građane od kojih jedna trećina nije imala sva tri obroka dnevno. U toj situaciji se kod nas javio BUNT, otpor takvoj preraspodjeli političke snage. Nijesmo imali sredstva za borbu, pa smo počeli da primjenjujemo jednostavne (ne samo logistički već i marketinški) metode otpora. 7. Marta 2015-te je donesena odluka da se SVAKOG DANA protestuje ispred Opštine Nikšić u terminu od 11 – 12h. Ova odluka je važila godinu dana, sve do kongresa partije. Znači skoro godinu i po dana smo stajali ispred Opštine Nikšić, bez obzira na vremenske prilike; nije bilo praznika, slava, neradnih dana.

OŠ: Da li je formiranje političke partije bio vaš plan, a ova okupljanja uvod u ostvarenje tog plana?

VP: Jeste! Mi smo od samog starta željeli da formiramo partiju. Međutim, to nijesmo mogli odmah da uradimo iz jednostavnog razloga – snosili bi zakonske posljedice! Svaka naša akcija bila je budno propraćena od strane vlasti, pa su bili uporni u namjeri da nam naplaćuju kazne za “uništavanje zelenila” kada smo ukucali vješala ispred Opštine Nikšić, “komunalne takse” kada smo postavili sto da proslavimo godinu dana protesta, “postavljanje nelegalnih objekata” kada smo poklonili zatvor DPS-u za rođendan. Mi nijesmo tada, kao ni sada, imali novac da platimo te takse. Vjerovatno bi završili u zatvoru zbog neplaćanaj obaveza prema državi. Da bi to izbjegli – bili smo “fantomska” organizacija do prije dva mjeseca.

OŠ: Što novo na političkoj sceni može da ponudi Alternativa?

VP: ALTERNATIVA političkoj sceni nudi NESTABILNOST. Naša politička scena je stabilna u propadanju. Iste ljude gledamo 27 godina, kako na strani vlasti, tako i na strani opozicije. Svi ti ljudi unaprijed znaju svoje “procente” i znaju da će ući u Skupštinu Crne Gore. Sigurna zarada tamo ih ne motiviše da nešto mijenjaju. Zato su i pokušali (zajedno) da onemoguće ALTERNATIVU da izađe na izbore. Bezuspješno pokušali.

OŠ: Tradicioanalna opozicija vas indirektno optužuje da ćete samo rasuti glasove. Hoćete li preći cenzus?

VP: Ja lično sam glasač 19 godina. Za tih 19 godina glasao sam uvijek “opoziciju” nebrojeno puta. Ne samo ja, nego i čitava moja porodica, uža i šira rodbina. Ja nijesam zahtjevan glasač, nijesam zahtjevao da sruše režim. Želio sam samo da dođe do pozitivnih pomaka na polju ekonomije. Ništa od toga ovakva opozicija nije uspjela da ostvari, a da ne pominjem da su uspjeli da pobijede režim makar jedan put! Smatram da sam ja lično RASUO GLAS nebrojeno puta. NE samo ja, nego i moja porodica. Nijesam više spreman da glasam “matematički” za te ljude. Spreman sam sa ovom družinom da dam glas i da se borim samo za one koji se bore da ovom društvu bude bolje. Ako je to “rasut glas” onda neka tako bude…

OŠ: Da nijeste previše samouvjereni? Koliko znam, nijeste bili baš raspoloženi za bilo kakvu koaliciju?

VP: Činjenica je da danas ima mnogo partija koje su ispod cenzusa a koje u Skupštini imaju po 3-4 poslanika. Smatramo da je to nepošteno prema građanima i da to nije reprezent njihove stvarne volje. Svaka takva koalicija je na neki način bila “kurv***”, jer su te partije morale da odustanu od (dijela) svog programa da bi opstale na političkoj sceni. Nijesmo mi “previše sigurni u sebe”, nego nijesmo spremni da odustanemo od borbe za socijalna pitanja. Obećali smo građanima/kama da ćemo pričati samo o tim temama. Obećanje znači i odgovornost prema tim ljudima. Imali smo ponude za koalicije, ali smo ih odbili. Građani/ke zaslužuju ovu priču.

OŠ: Imate zakupljen samo jedan bilbord. Kako se finansirate: rublje, dolari, organizovani kriminal, ili neki tajkun?

VP: Za sada nas finansira samo G-din Putin. Putem Western Uniona poslao nam je 150,00 eura za bilbord. Morali smo da odemo do USA ambasade da bi obezbjedili još toliko novca, jer je bilbord koštao oko 300,00 eura. Tamo su rekli da nam neće dati, jer plata još nije bila uplaćena. Od strane domaćih sponzora smo uspjeli da nadoknadimo ta nedostajuća sredstva. Troškovi štampe i lijepljenja istog su bili 0,00 Eura.

OŠ: Težište kampanje će vam biti ekonomska pitanja, socijalna situacija, nezaposlenost. Kakve kampanje kada mas mediji ne daju prostor novim partijama a pri tom kažete da nemate novca?

VP: Naša kampanja zasniva se na jednostavnoj vojnoj taktici: “Udari i bježi!”. To rade specijalne jedinice. Sva naša doktrina nastupa na ovim izborima je zasnovana na tom konceptu. Nijesmo imali sredstva, nećemo ih ni imati. Priča koju nosi ALTERNATIVA mnogo je veća od same ALTERNATIVE. To je snaga koju imamo. Ta priča spinuje samu sebe, nijesu potrebna velika sredstva. Kada kažemo: “NAROD JE GLADAN!”, nijesu potrebna velika sredstva za objašnjavanje.

OŠ: Kad ćete Vi ili neko iz partije gostovati u nekoj “Živoj istini“, “Načisto“, nekoj debati na TV Vijesti ili na tzv. Javnom servisu?

VP: Uskoro na RTCG kreće serija sučeljavanja. Pozvani smo, jer na to imamo pravo po Zakonu. Savjetujemo ostalim učesnicima tih sučeljavanja da se spreme, jer ih gledamo potpuno ISTIM očima, bez obzira kojoj strani pripadali. Komercijalne televizije nas neće zvati jer za sada nemamo dovoljnu finansijsku snagu. Unosimo NESTABILNOST gdje god se pojavimo. Ta nestabilnost zna da uplaši i “prijateljske” medije.

OŠ: Šta ako ALTERNATIVA ne pređe cenzus?

VP:
Ako ALTERNATIVA ne pređe census – mada DPS-ova istraživanja kažu suprotno (a oni nas baš vole) – onda će to biti možda najčasnija neuspješna priča u čitavoj eri crnogorskog parlamentarizma do sada. “Opozicija” uvijek prije izbora plasira priče o “cenzusu”, jer ne mogu da opravdaju svoj nerad ni na jedan drugi način. Da su radili dobro, mi ne bi ni postojali. Još jedan paradoks koji se dešava je sljedeći – ukoliko ALTERNATIVA ne pređe cenzus, onda naši glasovi idu PROPORCIONALNO svim partijama, u zavisnosti koliko te partije osvoje glasova. Znači, “opozicione” partije su već sebi projektovale gubitak na izborima.

OŠ: A ako DPS ponovo osvoji vlast?

VP: DPS ima mnogo problema na terenu. Da bi se DPS pobjedio neophodno je izvući APSTINENTE na glasanje. Ti APSTINENTI nikada nijesu glasalii DPS, ali su razočarani ponašanjem opozicije. Jedini ko može da ih izvuče na glasanje je – ALTERNATIVA. Dakle, da bi se pobjedio DPS neophodno je da ALTERNATIVA uspije u svom naumu. To zna DPS. To zna i opozicija. Ukoliko mi ne budemo uspjeli, izbori su izgubljeni. Treba se zapitati – ko sve želi da pobjedi na izborima osim DPS-a? Ukoliko pobjedi DPS, ovakvo stanje (propadanje) će se nastaviti još četiri godine. Nema tu velike filozofije.

OŠ: Koja je Vaša predizborna poruka građanima?

VP: Naša poruka biračima je sljedeća: “Izađite i glasajte po savjesti! Ne dozvolite da Vam matematički proračuni pokvare onu malu vagu u srcu koja odlučuje o tome ko je pošten. Kada budete tako glasali, sigurni smo da ćete proglašenje pobjednika na izborima sačekati mirni i spokojni. Tada neće biti pobjednika i poraženih!

Napomena OŠ: Inervjui koje radim biće plaćeni sa po 2kg organskog krompira iz Merulje. Neće proći puno vremena kada će i profesionalni novinari biti plaćani na taj ili sličan način.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register