Gradonačelniče Bijelog Polja, g-dine Žuriću

Objavljeno: 11.09.2016, 19:57h

Piše: Ibrahim ČIKIĆ

Na osnovu člana 57. Ustava R Crne Gore, u ime velikog broja građana Bijelog Polja, Crne Gore i regiona javno protestujem zbog toga što još uvijek nije pokrenut postupak oduzimanja književne nagrade „Risto Ratković“ koja je 1993. godine dodjeljena ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Zato u ime

poštovaoca lika i djela modernog romansijera u crnogorskoj književnosti i jednog od njenih najznačajnijih pjesnika pišem Vam ovo pismo zahtijevajući od Vas poništenje dodijeljene književne nagrade „Risto Ratković“ ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Gradonačelniče Žuriću,želim da Vas podsjetim da je:

Risto Ratković crnogorski umjetnik, poeta i velikan savremenog doba, zadužio Bijelo Polje i Crnu Goru svojim umjetničkim djelima odašiljući univerzalne poruke ljubavi iz Bijelog Polja kao multietničkog grada.

Znate li da je svaka njegova riječ, svako njegovo slovo upućeno prije svih ostalih nama Bjelopoljcima radi očuvanja međuvjerske tolerancije, suživota i mira? Nekada su Bjelopoljci živjeli za i bili prepoznatljivi na prostorima ex Jugoslavije po Ratkovićevim večerima poezije sve dok ih Vaše partijske kolege 93-će godine u suštinskom smislu ne preimenovaše u Radovanove iako su u formalno-pravnom smislu zadržale izvorno ime.

Zato Vas molim da upravo Vi učinite sve što je u Vašoj moći kako bi vratili čistotu Ristove ličnosti i stvaralaštva uprljanu sramnom odlukom Skupštine Bijelo Polje kojom je Radovanu Karadžiću data književna nagrada „Risto Ratković.“ Siguran sam da ste saglasni sa mnom da životno djelo Radovana Karadžića ne korespondira sa životnim, umjetničkim i humanističkim djelom Riste Ratkovića.

Zato se i čudim Vašem zadovoljstvu na„uspješno“ organizovanim ovogodišnjim večerima poezije. Znam da ste imali pozamašan budžet i da ste samo zahvaljujući ogromnim honorarima uspjeli okupiti neka zaista respektabilna imena iz svijeta umjetnosti, što je po potpisnicima ove peticije nedovoljno da građani budu zadovoljni i promijene svoj stav o ovoj manifestaciji, koju Vi zovete imenom velikog bjelopoljskog poete,a koja je dugi niz godina izgubila svoj smisao. Vi kao prvi među jednakim Bjelopoljcima dobro znate da je manifestacija umjetnosti i poezije pretvorena u političku promenadu, sakrivenu iza imena našeg Rista.

Znam da su politizaciju ove manifestacije uvele Vaše starije partijske kolege još dok stebili “jedinstveni” DPS daleke 1993-će godine dodjeljivanjem pjesničke nagrade tada „mladom, darovitom i hrabrom pjesniku“ i da Vi niste odgovorni zbog toga.

Vjerujem da ćete se složiti sa mnom da je Radovan Karadžić prema navodima Haškog tribunala (ukoliko priznajete taj sud) između ostalih zločina od 1992-95-te godine planirao i organizirao paravojne zločinačke grupe te na taj način izvršio masovne pokolje nesrpskog stanovništva na prostoru međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine.

Gradonačelniče Bijelog Polja, osjećate li grižu građanske (ne pitam za birokratsku)savjesti zato što književnu nagradu „Risto Ratković“ i danas nosi „čovjek“ koji je od strane haškog tribunala osuđen na 40 godina robije i po osnovu počinjenog zločina protiv čovječnosti i genocida?

Vama je dobro poznato da je suštinski razlog dodjeljivanja nagrade Karadžiću u vremenu nacionalističke euforije bila ideja formiranja Velike Srbije za koju su se tada zdušno zalagali DPS i SPS Slobodana Miloševića.Zato je o ozbiljnosti Radovanovog umjetničkog stvaralaštva neozbiljo govoriti pogotovo o njegovom „umjetničkom“ nivou navodno dostojnom Ratkovićeve nagrade. Možete li zamisliti Rista Ratkovića i njegovu reakciju kada bi čuo stihove,”siđimo u gradove, da bijemo gadove,” jer je i Risto živio u gradu?!

Gospodine gradonačelniče, pitam Vas da li „Ratkovićeve večeri poezije“ mogu odgovoriti svojoj namjeni i „duhovno bogatiti Bijelo Polje“ ako kao balast nose dodijeljenu književnu nagradu osuđenom zločincu?

Da li dodijeljena nagrada Karadžiću nanosi štetu liku i djelu Rista Ratkovića poznatog humaniste i modernog romansijera crnogorske književnosti i jednog od njenih najznačajnijih pjesnika?

Da li dodijeljena nagrada Karadžiću predstavlja iskorak ka punoj internacionalnoj afirmaciji „Ratkovićevh večeri poezije“ i afirmaciji Bijelog Polja i Crne Gore?

Da li će dodijeljena nagrada Karadžiću uticati da Bijelo Polje i Crna Gora postanustjecište najbolje književnosti a nagrada „Risto Ratković“ mjera za kvalitetnu poeziju?

Da li dodijeljena nagrada Karadžiću daje adekvatnu sliku savremene crnogorske umjetnosti, koja korespondira sa umjetničkim tendencijama XX- XXI vijeka u Evropi i svijetu za koju se programski zalažete?
Da li dodijeljena nagrada Karadžiću daje adekvatnu moralnu i pedagošku poruku mlađim naraštajima?

Zato što u Crnoj Gori nije bilo lustracije, Vi kao sugrađanin Rista Ratkovića imate ogromnu moralnu odgovornost. Od Vaše odluke o (ne)oduzimanju književne nagrade Radovanu Karadžiću mi Vaši sugrađani dobit ćemo i adekvatnu sliku Vašeg morala i Vašeg očitovanja o liku i dijelu Riste Ratkovića.

Gospodine Žuriću,

krajnje je vrijeme da se distancirate od partijskih grešaka Vaših kolega iz neposredne prošlosti i da vratite dignitet jednoj kulturno umjetničkoj manifestaciji. Imate prvorazrednu priliku da skupa sa nama vratite „Ratkovićevim večerima poezije“ izvorni smisao afirmacije i okupljanja pjesništva iz svih krajeva ex Jugoslavije.

Izdignite se iznad politikanstva i poništite sramnu odluku vaših predhodnika zarad budućnostii umjetničke čistote ove kulturne manifestacije.

Gradonačelniče Žuriću,

peticiju je potpisalo na stotine građana različitog kulturološkog i vjerskog opredeljenja iz Bijelog Polja, Crne Gore,EU i regiona.Iako na njoj nema Vašeg potpisa, vjerujemo da ćete prepoznati našu dobru namjeru i da ćete založiti svu snagu Vašeg autoriteta kako bi se sa spiska laureata Ratkovićeve nagrade izbrisalo ime dokazanog zločinca.

Jedino na takav način možemo skupa oprati krvave tragove zločina sa našeg Polja i našeg Rista. Vratimo našem Polju ime Bijelo a susrete pjesnika umjesto Radovanovim nazovemo i u suštinskom smislu izvornim imenom.

Gospodine Aleksandre Žuriću, do sada ste mogli izbjegavati da se suočite sa ovim činjenicama ali vas je aktuelni ministar za kulturu u Vladi CG gurnuo u vatru. Došlo je vrijeme da se morate odrediti da li ćete skupa sa Radovanom „ubijati gadove po gradovima“ (dakle i našeg Rista) ili sa nama i našim Ristom izgrađivati visoke moralne norme ponašanja i multietničko i konfesionalno Bijelo Polje. Čekamo Vaš odgovor.

Bijelo Polje, 11.09.2016

U ime potpisanih građana
Ibrahim Čikić

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply