Odlazak Dilme Rusov potresa Brazil i Latinsku Ameriku

Objavljeno: 01.09.2016, 12:06h

Brazilski senat je juče razriješio dužnosti predsjednicu Dilmu Rusov, a to je odmah rezultiralo i oštrom reakcijom iz regiona – Venezuela, Bolivija i Ekvador, zemlje koje imaju ljevičarske vlade, su najavile da povlače svoje ambasadore iz Brazila u znak protesta protiv, kako navode, “puča protiv demokratije”. Rusov je privremeno suspendovana u maju ove godine nakon optužbi za korupciju i ilegalnu manipulaciju državnim budžetom. Nakon glasanja u Senatu, za novog predsjednika je postavljen konzervativac Mičel Temer, dosadašnji potpredsjednik. On bi sada na funkciji trebao biti sve do isteka mandata, odnosno do 2018. Na ulicama brojnih brazilskih gradova su odmah buknuli protesti, a na više mjesta je došlo do sukoba s policijom, prenosi portal Advance.hr. Rusov, po ocu Bugarka, je po obrazovanju ekonomistkinja. U mladosti je hapšena kao ljevičarska gerila.

DilmaBrazilski senat je juče razriješio dužnosti predsjednicu Dilmu Rusov, a to je odmah rezultiralo i oštrom reakcijom iz regiona – Venezuela, Bolivija i Ekvador, zemlje koje imaju ljevičarske vlade, su najavile da povlače svoje ambasadore iz Brazila u znak protesta protiv, kako navode, “puča protiv demokratije”.

Rusov je privremeno suspendovana u maju ove godine nakon optužbi za korupciju i ilegalnu manipulaciju državnim budžetom.

Nakon glasanja u Senatu, za novog predsjednika je postavljen konzervativac Mičel Temer, dosadašnji potpredsjednik. On bi sada na funkciji trebao biti sve do isteka mandata, odnosno do 2018.

Na ulicama brojnih brazilskih gradova su odmah buknuli protesti, a na više mjesta je došlo do sukoba s policijom, prenosi portal Advance.hr.

Rusov, po ocu Bugarka, je po obrazovanju ekonomistkinja. U mladosti je hapšena kao ljevičarska gerila.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register