U Rimu pronađena poruka fašista budućim generacijama

Objavljeno: 31.08.2016, 17:41h

Ispod obeliska u Rimu se nalazi tekst iz vremena fašističkog režima Benita Musolinija, koji ukazuje na to kako je taj režim želio da ga vide buduće generacije, otkrili su italijanski naučnici. Tekst, koji je napisan na latinskom jeziku na pergamentu, sakriven je zajedno sa zlatnicima u temeljima Musolinijevog obeliska u sportskom kompleksu “Foro Italiko” u Rimu, prenio je britanski BBC. Naučnici Betina Rajc-Joze i Han Lamers su prvi detaljno proučili i preveli tekst nazvan “Kodeks Fori Musolini”, koji je, uprkos tome što je bio stavljen u temelje spomenika moći fažisma kad je on 1932. podignut, kasnijih decenija bio uglavnom zaboravljen. Oni su, kako vjeruju, sastavili tačnu verziju teksta, do kojeg i dalje ne može da se dođe pošto se nalazi ispod 300 tona teškog spomenika, iz tri izvora pronađenih u rimskim bibliotekama i arhivama, prenosi Tanjug. “Tekst nije bio namijenjen savremenicima tog vremena”, izjavila je dr. Rajc-Joze za BBC i dodala: “Obelisk je predstavljao veliki spektakl, ali o postojanju teksta niko tada nije izvještavao. On je bio namijenjen javnosti u dalekoj budućnosti.” Govor u slavu Musolinija i njegovog režima, koji sadrži 1.200 riječi i sastoji se od tri dijela, napisao je Aurelio Ðuzepe Amatuči. Prvi dio sadrži opštu istoriju postignuća fašizma i opis Musolinijevog uspona. On opisuje Italiju na rubu katastrofe poslije Prvog svjetskog rata, koju je spasao fašistički diktator “tako što je pomoću svog nadljudskog uvida i odlučnosti preporodio zemlju”, ističe dr. Lamers. “U tekstu je Musolini predstavljen kao neka vrsta novog rimskog cara, ali, koristeći biblijske izraze, i kao spasilac italijanskog naroda”, ističe Lamers. Drugi dio teksta govori o Organizaciji fašističke omladine, u čijem je sedištu podignut obelisk, a treći o izgradnji “Foro Italika”, koji se tada zvao “Foro Musolini”i postavljanja obeliska.

Ispod obeliska u Rimu se nalazi tekst iz vremena fašističkog režima Benita Musolinija, koji ukazuje na to kako je taj režim želio da ga vide buduće generacije, otkrili su italijanski naučnici.

Tekst, koji je napisan na latinskom jeziku na pergamentu, sakriven je zajedno sa zlatnicima u temeljima Musolinijevog obeliska u sportskom kompleksu “Foro Italiko” u Rimu, prenio je britanski BBC.

Naučnici Betina Rajc-Joze i Han Lamers su prvi detaljno proučili i preveli tekst nazvan “Kodeks Fori Musolini”, koji je, uprkos tome što je bio stavljen u temelje spomenika moći fažisma kad je on 1932. podignut, kasnijih decenija bio uglavnom zaboravljen.

Oni su, kako vjeruju, sastavili tačnu verziju teksta, do kojeg i dalje ne može da se dođe pošto se nalazi ispod 300 tona teškog spomenika, iz tri izvora pronađenih u rimskim bibliotekama i arhivama, prenosi Tanjug.

“Tekst nije bio namijenjen savremenicima tog vremena”, izjavila je dr. Rajc-Joze za BBC i dodala: “Obelisk je predstavljao veliki spektakl, ali o postojanju teksta niko tada nije izvještavao. On je bio namijenjen javnosti u dalekoj budućnosti.”

Govor u slavu Musolinija i njegovog režima, koji sadrži 1.200 riječi i sastoji se od tri dijela, napisao je Aurelio Ðuzepe Amatuči.

Prvi dio sadrži opštu istoriju postignuća fašizma i opis Musolinijevog uspona. On opisuje Italiju na rubu katastrofe poslije Prvog svjetskog rata, koju je spasao fašistički diktator “tako što je pomoću svog nadljudskog uvida i odlučnosti preporodio zemlju”, ističe dr. Lamers.

“U tekstu je Musolini predstavljen kao neka vrsta novog rimskog cara, ali, koristeći biblijske izraze, i kao spasilac italijanskog naroda”, ističe Lamers.

Drugi dio teksta govori o Organizaciji fašističke omladine, u čijem je sedištu podignut obelisk, a treći o izgradnji “Foro Italika”, koji se tada zvao “Foro Musolini”i postavljanja obeliska.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register