Bilt: Tenzije će zapaliti Balkan, EU slaba da ih smiri

Objavljeno: 31.08.2016, 10:50h

Karl Bilt, nekada prvi visoki predstavnik za BiH i bivši premijer Švedske, izuzetno je zabrinut zbog rasta tenzija na Balkanu, navodi Blic. Tim povodom, oglasio se i na Tviteru. “Izuzetno sam zabrinut zbog rasta tenzija na Balkanu. A slabosti koje se vide u EU i oko proširenja samo otežavaju stvari”, napisao je bivši švedski premijer i ministar spoljnih poslova. Karl Bilt važi za dobrog poznavaoca situacije na Balkanu, a naročito u BiH, gdje je i bio prvi visoki predstavnik međunardone zajednice, odmah poslije rata, od decembra 1995. do juna 1997. godine. Od 1999. do 2001. godine bio je i specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan. Blic navodi da su tenzije narasle nakon odluke Republike Srpske da 25. septembra sprovede referndum o Danu Republike Srpske, nakon čega je Savjet za sprovođenje mira u BiH pozvao vlasti u Srpskoj da odustanu od toga.

Karl Bilt, nekada prvi visoki predstavnik za BiH i bivši premijer Švedske, izuzetno je zabrinut zbog rasta tenzija na Balkanu, navodi Blic.

Tim povodom, oglasio se i na Tviteru.

“Izuzetno sam zabrinut zbog rasta tenzija na Balkanu. A slabosti koje se vide u EU i oko proširenja samo otežavaju stvari”, napisao je bivši švedski premijer i ministar spoljnih poslova.

Karl Bilt važi za dobrog poznavaoca situacije na Balkanu, a naročito u BiH, gdje je i bio prvi visoki predstavnik međunardone zajednice, odmah poslije rata, od decembra 1995. do juna 1997. godine. Od 1999. do 2001. godine bio je i specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan.

Blic navodi da su tenzije narasle nakon odluke Republike Srpske da 25. septembra sprovede referndum o Danu Republike Srpske, nakon čega je Savjet za sprovođenje mira u BiH pozvao vlasti u Srpskoj da odustanu od toga.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register