Mijatović ima različit odnos prema predlozima vlasti i opozicije

Objavljeno: 13.08.2016, 18:22h

Reagovanje Gorana Đurovića, član Savjeta RTCG na saopštenje Dunje Mijatović, predstavnice za slobodu medija OEBS-a

Goran DjurovicPiše: Goran Đurović

Predstavnica za slobodu medija OEBS-a gospođa Dunja Mijatović u svom obraćanju predsjedniku Vlade Crne Gore 27. jula, a nedavno i medijima, nije dala argumente za iznijete tvrdnje. Gospođa Mijatović treba jasno da ukaže kojim se amandmanima koje su predložili predstavnici opozicije, a čiji su autori članovi nevladinih organizcija, krše međunarodni standardi a pogotovo pravila Evropske unije.

Predloženi amandmani na Zakon o elektronskim medijima i Zakon o javnim radio-difuznim servisima nisu u suprotnosti sa Direktivom EU o audiovizuelnim medijskim servisima. Upravo pravila Evropske unije predviđaju generalne kvote koje osporava gospođa Mijatović. Zakon o elektronskim medijima od 2011. godine upravo sadrži u članu 61 pravilo Evropske unije i obavezu da elektronski mediji u Crnoj Gori obezbijede da evropska audiovizuelna djela čine najmanje 51% ukupnog godišnjeg vremena emitovanja. U okviru ovog procenta uključeni su i programski sadržaji u sopstvenoj produkciji emitera.

Gospođa Mijatović nije osporila procenat sopstvene produkcije koji je uvela Agencija za elektronske medije (AEM) još 2012. godine u svom Pravilniku o uslovima za određivanje programskih sadržaja koji se smatraju sopstvenom produkcijom. Ovaj Pravilnik predviđa da emiter mora imati najmanje 10% sopstvenog programa u odnosu na ukupni emitovani sadržaj. Gospođi Mijatović nije zasmetalo što u Zakonu o elektronskim medijima iz 2011. godine u članu 59 postoji obaveza za elektronske medije da emituju najmanje 10% vijesti i informacija iz zone pokrivanja.

Očigledno da postojeće kvote i procenti u zakonu donijetom još 2011. godine nisu bili problem do sada. Očigldno nije problem ni što se odredbe Zakona ne poštuju od strane pojedinih medija i AEM. Problem valjda nastaje kada se predloži povećanje sopstvene produkcije za emitere sa sadašnjih 10% na 20% jer se time želi ostvariti javni interes.

Nejasno je zašto gospođa Mijatović smatra da se ugrožava nezavisnost RTCG i njegova efikasnost ukoliko se po sili zakona raspusti Savjet RTCG i prestane mandat generalnom direktoru u slučaju da RTCG posluje sa finansijskim gubitkom ili da po povjerenju građana javni servis bude na trećem mjestu.

Ovi predlozi imali su za cilj da se poveća odgovorost Savjeta RTCG i generalnog direktora kao ključnih rukovodećih organa za trošenje novca građana Crne Gore i za proizvodnju informativnih sadržaja kojima građani vjeruju. Kome je potreban javni servis koji proizvodi program kojem ne vjeruju građani a koji uz to proizvodi i gubitke?

Predlozi medijskih zakona su ušli u skupštinsku proceduru 5. jula a o njima se glasalo 29 jula. Ozbiljnog dijaloga nije bilo jer nije očigledno bilo volje da se unapređuje medijska scena.

Gospođa Mijatović je u svom obraćanju premijeru i javnosti zanemarila negativnu ocjenu koju je na Zakon o javnim servisima, koji je predložila Vlada a usvojila skupštinska većina, dala upravo ekspertkinja OEBS-a. Time se izgubila objektivnost u njenom pristupu prema predlozima vlasti i opozicije.

Uzgred, negativnu ocjenu teksta zakona kojeg je predložila Vlada dala je i Evropska radiodifuzna unija (EBU). Ne sumnjajući u nemjere gospođe Mijatović, njeno obraćanje će biti upotrijebljeno kao alibi od strane vlasti i opozicije ali neće biti uvažena njena sugestija za vođenje ozbiljnog dijaloga o ovoj temi.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register