Namirnice koje štite od sunca

Objavljeno: 01.08.2016, 06:41h

Sada kada su neki već na moru, a drugi se spremaju da uskoro krenu na godišnji odmor – dobro je znati kako nas, pored krema sa visokim zaštitnim faktorom, i hrana može čuvati od opasnih sunčevih zraka. Svi već znamo da je dobro zaštititi kožu i kosu od štetnog djelovanja sunčevih zraka, ali osim zaštitnih krema i sprejeva, možemo posegnuti i za hranom. Naravno, najmudrije je izbjeći izlaganje najjačem suncu, ili ako već morate na sunce, zaštitite se kremama i odjećom, ali za trajniju i dubinsku zaštitu najbolje je konzumirati namirnice koje nas iznutra štite od oksidacijskog stresa uzrokovanog djelovanjem UVA i UVB zraka. Evo kojih 10 namirnica bi trebale tokom ljeta biti vaši najveći saveznici za čuvanje zdravlja i lijepog izgleda kože i kose: Kupine, paradajz i marelice samo su neke od deset na jelovniku poželjnih namirnica koje će vas štititi od sunčevih zraka, prenose agencije. 1. Paradajz: obiluje likopenom koji ima snažna antioksidalna svojstva. 2. Zeleni čaj: bogat je katekinima, antioksidalnim tvarima iz porodice polifenola. 3. Kakao: u ovom slučaju antioksidacijsko djelovanje garantuju flavonoidi. 4. Kupine: kupine, ali i šumsko voće generalno, bogati su antocijanima, ljubičastim pigmentima koji štite ćelijska jezgra. 5. Riba: plava riba i losos bogati su omega 3 masnim kiselinama koje su važni antioksidansi. 6. Jaja: imaju visoku koncentraciju vitamina B, koji su neophodni za obnovu oštećenih ćelijskih membrana. 7. Mrkva: karotenoidi iz ovog povrća jačaju efekat melanina i na taj način štite kožu. 8. Kajsije: obiluju vitaminima A i C koji imaju antioksidacijsko djelovanje, a uz to imaju i vrlo malo kalorija. 9. Paprika: i one su važne zbog visokog udjela karotenoida i antioksidansa. 10. Kurkuma: ovaj začin štiti organizam od štetnog djelovanja sunčevih zraka zahvaljujući izuzetnim protivupalnim svojstvima. Vijesti.ba

crvena-paprikaSada kada su neki već na moru, a drugi se spremaju da uskoro krenu na godišnji odmor – dobro je znati kako nas, pored krema sa visokim zaštitnim faktorom, i hrana može čuvati od opasnih sunčevih zraka.

Svi već znamo da je dobro zaštititi kožu i kosu od štetnog djelovanja sunčevih zraka, ali osim zaštitnih krema i sprejeva, možemo posegnuti i za hranom.

Naravno, najmudrije je izbjeći izlaganje najjačem suncu, ili ako već morate na sunce, zaštitite se kremama i odjećom, ali za trajniju i dubinsku zaštitu najbolje je konzumirati namirnice koje nas iznutra štite od oksidacijskog stresa uzrokovanog djelovanjem UVA i UVB zraka.

Evo kojih 10 namirnica bi trebale tokom ljeta biti vaši najveći saveznici za čuvanje zdravlja i lijepog izgleda kože i kose: Kupine, paradajz i marelice samo su neke od deset na jelovniku poželjnih namirnica koje će vas štititi od sunčevih zraka, prenose agencije.

1. Paradajz: obiluje likopenom koji ima snažna antioksidalna svojstva.

2. Zeleni čaj: bogat je katekinima, antioksidalnim tvarima iz porodice polifenola.

3. Kakao: u ovom slučaju antioksidacijsko djelovanje garantuju flavonoidi.

4. Kupine: kupine, ali i šumsko voće generalno, bogati su antocijanima, ljubičastim pigmentima koji štite ćelijska jezgra.

5. Riba: plava riba i losos bogati su omega 3 masnim kiselinama koje su važni antioksidansi.

6. Jaja: imaju visoku koncentraciju vitamina B, koji su neophodni za obnovu oštećenih ćelijskih membrana.

7. Mrkva: karotenoidi iz ovog povrća jačaju efekat melanina i na taj način štite kožu.

8. Kajsije: obiluju vitaminima A i C koji imaju antioksidacijsko djelovanje, a uz to imaju i vrlo malo kalorija.

9. Paprika: i one su važne zbog visokog udjela karotenoida i antioksidansa.

10. Kurkuma: ovaj začin štiti organizam od štetnog djelovanja sunčevih zraka zahvaljujući izuzetnim protivupalnim svojstvima.

Vijesti.ba

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register