Simptomi zatrovanosti tijela

by | jun 10, 2016 | Svaštara | 0 comments

glavoboljaU organizam svakodnevno unesemo gomilu štetnih materija, toksina, koje udišemo iz zagađenog vazduha, cigareta ili unosimo hranom koja sadrži pesticide ili vještačke supstance.

Tijelo se redovno putem znoja ili urina čisti od ovih zagađivača, ali ako se previše trujemo, toksini će se nagomilavati u organizmu.

To možemo da prepoznamo ako na tijelu primjećujemo najmanje tri od sedam ovih znakova. To je signal da našem tijelu treba detoksikacija.

Nesanica

Nakupljanje toksina, naročito nakupljanje estrogena, uobičajeni je uzrok nesanice. Ako imate problema sa spavanjem, to može da znači da treba da pročistite jetru jer je nesanica često povezana sa problemima sa jetrom. Napici od brokolija, karfiola i sličnog povrća pomoći će u čišćenju jetre.

Letargija

Ako se budite umorni i tromi, trebalo bi da razmislite o detoksikaciji. Ako pokušavate da nadoknadite energiju stimulansima kao što su kofein i taurin, samo ćete pogoršati problem. Nakon kratkotrajnog osjećaja veće budnosti, dolazi do naglog pada energije poslije čega ćete se osećati još umornije.

Glavobolje

Hronične glavobolje koje se stalno vraćaju mogu da upozore na preveliku količinu toksina u tijelu. Zadržavanje toksina jedan je od najvećih uzroka tenzionih glavobolja i migrena. Treba znati da se tokom procesa detoksikacije glavobolje mogu pogoršati, ali nakon što se detoksikacija završi nestaće ili će barem biti znatno smanjenje.

Žut ili bijeli jezik

Jezik je važan pokazatelj u otkrivanju količine toksina u tijelu. Hrana koja sadrži štetne materije može da poremeti delikatnu sluz probavnog sistema što uključuje i jezik. Ako je na površini jezika vidljiv bijeli ili žuti sloj, gotovo je sigurno da se probavni sistem bori protiv toksina.

Problemi sa kožom

Koža je organ koji pomaže da se toksini izbace iz organizma. Da tijelo pokušava da se očisti od otrova možemo prepoznati po neuobičajenim stanjima kože, poput osipa i bubuljica, odnosno akni.

Masno tkivo na stomaku

Toksini koje unosimo kroz hranu i piće, ali i toksini koje udišemo mogu da budu uzrok nakupljanja masnog tkiva na stomaku. To se događa zato što mnogi toksini koji se zadrže u tijelu dospiju u abdomen i ostanu tamo. Mogu se ukloniti jedino detoksikacijom.

Osjećaj vrućine

Jedan od prirodnih načina na koji tijelo izbacuje otrove je znojenje. Kada je u tijelu previše toksina, ono će se “pregrijati” pokušavajući da ih izbaci znojenjem, zbog čega konstantno možete da osjećate da vam je vruće čak i onda kada je napolju hladno. (Izvor: Story.rs)

0 Comments

Submit a Comment