Za EU je Zapadni Balkan na listi “sigurnih zemalja”

Objavljeno: 30.04.2016, 15:59h

Evropski parlament je počeo proceduru stvaranja zajedničke, evropske liste “sigurnih” zemalja svoga susjedstva, gdje bi trebalo da se nađe sedam država, odnosno cijeli region Zapadnog Balkana i Turska. To praktično znači da svi oni koji u EU traže azil, a dolaze iz tih država, po evropskoj listi, kada se usvoji, gube šansu da azil i dobiju. To bi, nadaju se u parlametu, trebalo da donekle smanji pritisak tražilaca azila i Evropi da priliku da se bavi slučajevima gdje je njena pomoć zaista potrebna, prenosi Tanjug. Usred migrantske krize, na koju dosadašnji odgovori Unije nisu pokazali rezultate, u Evropskom parlametu su se dosjetili da Evropa do sada nije uspjela ni da napravi zajedničku listu “sigurnih” zemlja, a tu su evropsku kakofoniju zakona i pravila do sada uspješno koristili i migranti iz regiona Zapadnog Balkana, prenosi Glas Amerike. Prema podacima Fronteksa, samo prošle godine i samo sa Kosova, u Uniju je, tražeći azil došlo oko 24.000 ljudi. Komitet za pravdu i građanske slobode Evropskog parlamenta je pokrenuo inicijativu koja bi trebalo da se okonča stvaranjem zajedničke, evropske liste “sigurnih” zemalja, na kojoj bi se našle sve države regiona i Turska, navodi Glas Amerike. Inicijativa stvaranja evropske liste “sigurnih” zemalja je tek u začetku i očekuje se još dosta polemike ko i kako ispunjava kriterijume za uvrštavanje na tu listu, koja se iz današnje perspektive ipak čini neophodnom ukoliko Evropljani žele da zajedničke probleme rješavaju na zajednički način, prenosi Glas Amerike.

Evropski parlament je počeo proceduru stvaranja zajedničke, evropske liste “sigurnih” zemalja svoga susjedstva, gdje bi trebalo da se nađe sedam država, odnosno cijeli region Zapadnog Balkana i Turska.

To praktično znači da svi oni koji u EU traže azil, a dolaze iz tih država, po evropskoj listi, kada se usvoji, gube šansu da azil i dobiju. To bi, nadaju se u parlametu, trebalo da donekle smanji pritisak tražilaca azila i Evropi da priliku da se bavi slučajevima gdje je njena pomoć zaista potrebna, prenosi Tanjug.

Usred migrantske krize, na koju dosadašnji odgovori Unije nisu pokazali rezultate, u Evropskom parlametu su se dosjetili da Evropa do sada nije uspjela ni da napravi zajedničku listu “sigurnih” zemlja, a tu su evropsku kakofoniju zakona i pravila do sada uspješno koristili i migranti iz regiona Zapadnog Balkana, prenosi Glas Amerike.

Prema podacima Fronteksa, samo prošle godine i samo sa Kosova, u Uniju je, tražeći azil došlo oko 24.000 ljudi.

Komitet za pravdu i građanske slobode Evropskog parlamenta je pokrenuo inicijativu koja bi trebalo da se okonča stvaranjem zajedničke, evropske liste “sigurnih” zemalja, na kojoj bi se našle sve države regiona i Turska, navodi Glas Amerike.

Inicijativa stvaranja evropske liste “sigurnih” zemalja je tek u začetku i očekuje se još dosta polemike ko i kako ispunjava kriterijume za uvrštavanje na tu listu, koja se iz današnje perspektive ipak čini neophodnom ukoliko Evropljani žele da zajedničke probleme rješavaju na zajednički način, prenosi Glas Amerike.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register