Gradnja hidroelektrana bi bio završni udarac Morači

by | apr 30, 2016 | Novosti, Priča dana | 0 comments

moracaVelika kajakaška turneja za očuvanje balkanskih rijeka “Balkan rivers tour“ stigla je i u Crnu Goru.

Nakon starta u Sloveniji, na rijekama Savi i Soči, pa Zrmanje i Sane u Hrvatskoj i Une i Neretve u BiH, kajakaši pod vođstvom Roka Rozmana, slovenačkog olimpijskog veslača, juče su stigli i na Moraču. Ekipi se pridružilo oko 20 veslača iz regiona, kako bi upozorili i digli glas protiv planirane izgradnje hidroelektrana.

“Ukoliko Crna Gora dozvoli izgradnju niza hidroelektrana to bi bio završni udarac ovoj ljepotici, a Crna Gora i Evropa izgubile bi prirodni biser sa ogromnim turističkim potencijalom“, kazao je Rozman.

“Najveću opasnost Morači predstavlja plan Vlade, koja na Morači želi izgraditi četiri hidroelektrane. Izgradnjom brana i akumulacija poplavila bi se velika područja u gornjem toku rijeke što bi uticalo o i na dotok vode u Skadarsko jezero”, rekao je direktor WWF Adria Martin Šolar.

Na početku kajakaške turneje, naglašeno je i da Crna Gora jedinstvena po riječnom bogatstvu. Nedavna analiza WWF-a pokazala je da je čak 76 odsto crnogorskih rijeka u dobro očuvanom stanju, dok je Morača jedna je od rijetkih preostalih rijeka slobodnog toka u Evropi, te je „žarište biološke raznovrsnosti“, prenosi portal Vijesti.

Iz Crne Gore se turneja seli u Albaniju, na rijeke Osumi, Valbonu i Vjosu.
Kajakaši će predali peticiju albanskom premijeru Ediju Rami, kojom će tražiti da se zaustavi projekt izgradnje hidroelektrana na Vjosi.

0 Comments

Submit a Comment