Prva presuda za mobing u SPC

by | feb 5, 2016 | Novosti, Priča dana | 0 comments

vladika nikanor, foto b92

Odlukom suda sveštenik Tomislav Živković dobio spor za mobing protiv vladike banatskog Nikanora.

Utvrđeno je da je otac Tomislav bez povoda razriješen čina protojereja i protonamjesnika, nakon čega mu je bila oduzeta i parohija.

Njegov advokat Duško Tomić kaže da je odluka suda dokaz da je Srbija sekularna država.

“Otac Toma je godinama pisao na razne adrese, pa i patrijarhu postojećem, pa i crkvenom sudu. Toma je do poslednjeg daha želeo da se to reši u kući, u crkvi. Nije moglo. Ovo je istorija i ovo je putokaz Srbije ka zaista kvalitetnoj Evropi i demokratiji”, rekao je Tomić, prenosi B92.

Teolog Nikola Knežević kaže da sveštenik Tomislav Živković nije imao druge opcije sem da zatraži pravni lijek pred svjetovnim sudovima.

“S obzirom na to da je sama odluka vladike neustavna jer po Ustavu SPC vladika može, ono što je maksimalno, jeste u okviru njegovih nadležnosti jeste da određenog sveštenika iz razloga opravdanog udalji sa službe na 30 dana”, kaže Knežević.

Sveštenik Tomislav Živković je uz tužbu za zlostavljanje, podnio i tužbu zbog nezakonitog otpuštanja radi vraćanja na rad, za isplatu zaostalih zarada, ali će o tom dijelu tužbenog zahtjeva odlučivati Osnovni sud u Pančevu.

Teolog Knežević ističe da ima i dobrih i loših primjera u SPC, kao i u svakoj drugoj crkvi, ali da je problem to što se stvari često guraju pod tepih.

“Problem je što se jasno i glasno ne govori o problemima i onda na kraju to ipak deluje štetno po sam ugled crkve. Verujem da će ovaj presedan poslužiti kao primer ostalim sveštenicima koji se možda nalaze u sličnoj situaciji i da će svoju pravdu potražiti pred svetovnim sudovima”, navodi Knežević.

U informativnoj službi Srpske pravoslavne crkve za B92 je rečeno da im je žao što se sve ovo događa, ali da je to lična stvar dvojice sveštenika.

Na pitanje kako je moguće da bude lična stvar mobing vladike nad sveštenikom SPC, odgovor je bio da nemaju dovoljno informacija o ovom slučaju.

0 Comments

Submit a Comment