Huffington Post: Turska islamistička agenda na Kosovu

Objavljeno: 31.12.2015, 09:31h

Turska spoljna politika na Balkanu promoviše neo-otomanski program, čiji je cilj širenje svog uticaja na bivšim teritorijama Otomanskog carstva. Turska izvozi islamizam pod maskom kulturne saradnje. Ona takođe traži ekonomsku prednost, koristeći biznis kao polugu da konsoliduje svoje nacionalne interese, piše za Huffington Post direktor Programa za mir i prava, sa instituta za studije ljudskih prava sa kolumbijskog univerziteta, Dejvid L. Filips (David L. Phillips). Na Kosovu posluje više od 900 turskih kompanija, a oko 7.000 građana je na Kosovu zaposleno u turskim kompanijama. Turska je spremna i da preuzme kontrolu nad bazom “Bondstil”. Turski premijer Ahmet Davutoglu, proglasio je 2016. “Godinom Kosova u Turskoj”. Turski premijer je ove nedjelje boravio u dvodnevnoj posjeti Srbiji gdje se sastao sa najvišim državnim zvaničnicima, prenosi portal kossev.info.

Turska spoljna politika na Balkanu promoviše neo-otomanski program, čiji je cilj širenje svog uticaja na bivšim teritorijama Otomanskog carstva. Turska izvozi islamizam pod maskom kulturne saradnje. Ona takođe traži ekonomsku prednost, koristeći biznis kao polugu da konsoliduje svoje nacionalne interese, piše za Huffington Post direktor Programa za mir i prava, sa instituta za studije ljudskih prava sa kolumbijskog univerziteta, Dejvid L. Filips (David L. Phillips).

Na Kosovu posluje više od 900 turskih kompanija, a oko 7.000 građana je na Kosovu zaposleno u turskim kompanijama. Turska je spremna i da preuzme kontrolu nad bazom “Bondstil”. Turski premijer Ahmet Davutoglu, proglasio je 2016. “Godinom Kosova u Turskoj”. Turski premijer je ove nedjelje boravio u dvodnevnoj posjeti Srbiji gdje se sastao sa najvišim državnim zvaničnicima, prenosi portal kossev.info.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply