Dnevnik Ane Frank od 1.januara na internetu

Objavljeno: 31.12.2015, 13:11h

“Dnevnik Ane Frank” biće objavljen kao javno dobro na internetu 1. januara 2016. godine, uprkos upozorenju Fondacije Ane Frank o kršenju autorskih prava, prenosi britanski list Gardijan. Književno djelo postaće javno jedan dan nakon 70-godišnjice smrti djevojčice koja je postala trajni simbol žrtava Holokausta. “‘Dnevnik Ane Frank’ biće objavljen na internetu prvog dana naredne godine, uprkos protivljenju Fondacije koju je osnovao njen otac. Evropski zakon o autorskim pravima propisuje da književno djelo postaje javno dobro 70 godina nakon smrti autora”, izjavio je za Gardijan francuski poslanik i akademik Olivier Erthaid, prenosi Beta. Profesor i lektor na Univerzitetu u francuskom gradu Nantu naglasio je da književno djelo, na originalnom holandskom jeziku, može postati dostupno 1. januara kada i zvanično potpada pod francuski zakon o javnim dobrima. On je protivljenje javnom objavljivanju knjige nazvao užasavajućim i naveo da knjiga Adolfa Hitlera “Majn Kampf” (Moja borba) postaje javno dobro 1. januara naredne godine. Švajcarska dobrotvorna fondacija, koji je osnovao Anin otac Oto Frank 1963. godine, najavila je tužbe u slučaju objavljivanja i navela da je Anin otac mnogo radio na dnevniku i da je “zaslužio autorska prava”. Oto Frank umro je 1980. godine. Ana Frank umrla je kada je imala 15 godina u koncentracionom logoru Bergen-Belzen 1945. U periodu provedenom u utočištu, od ljeta 1942. do leta 1944.godine pisala je svoj crveni dnevnik. Ana je dnevnik vodila kao seriju pisama izmišljenoj dugarici Kiti. Posljednji zapis datiran je 1. avgusta 1944. godine. kada je njenu porodicu uhapsila holandska policija. “Dnevnik Ane Frank” jedno je od najbitnijih književnih zapisa koje opisuje život Јevreja tokom nacističkog perioda u Evropi. Više od 30 miliona primjeraka knjige prodato je od objavljivanja 1947. godine.

“Dnevnik Ane Frank” biće objavljen kao javno dobro na internetu 1. januara 2016. godine, uprkos upozorenju Fondacije Ane Frank o kršenju autorskih prava, prenosi britanski list Gardijan.

Književno djelo postaće javno jedan dan nakon 70-godišnjice smrti djevojčice koja je postala trajni simbol žrtava Holokausta.

“‘Dnevnik Ane Frank’ biće objavljen na internetu prvog dana naredne godine, uprkos protivljenju Fondacije koju je osnovao njen otac. Evropski zakon o autorskim pravima propisuje da književno djelo postaje javno dobro 70 godina nakon smrti autora”, izjavio je za Gardijan francuski poslanik i akademik Olivier Erthaid, prenosi Beta.

Profesor i lektor na Univerzitetu u francuskom gradu Nantu naglasio je da književno djelo, na originalnom holandskom jeziku, može postati dostupno 1. januara kada i zvanično potpada pod francuski zakon o javnim dobrima.

On je protivljenje javnom objavljivanju knjige nazvao užasavajućim i naveo da knjiga Adolfa Hitlera “Majn Kampf” (Moja borba) postaje javno dobro 1. januara naredne godine. Švajcarska dobrotvorna fondacija, koji je osnovao Anin otac Oto Frank 1963. godine, najavila je tužbe u slučaju objavljivanja i navela da je Anin otac mnogo radio na dnevniku i da je “zaslužio autorska prava”.

Oto Frank umro je 1980. godine. Ana Frank umrla je kada je imala 15 godina u koncentracionom logoru Bergen-Belzen 1945. U periodu provedenom u utočištu, od ljeta 1942. do leta 1944.godine pisala je svoj crveni dnevnik. Ana je dnevnik vodila kao seriju pisama izmišljenoj dugarici Kiti.

Posljednji zapis datiran je 1. avgusta 1944. godine. kada je njenu porodicu uhapsila holandska policija. “Dnevnik Ane Frank” jedno je od najbitnijih književnih zapisa koje opisuje život Јevreja tokom nacističkog perioda u Evropi.

Više od 30 miliona primjeraka knjige prodato je od objavljivanja 1947. godine.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply