Španija: 13 ljudi oslijepilo zbog lijeka Ala okta

Objavljeno: 31.10.2015, 21:03h

Neispravna supstanca upotrijebljena tokom operacija uzrok je sljepila na jedno oko kod 13 Španaca, a 28 pacijenata je zadobilo povrede, saopštile su danas španske zdravstvene vlasti. Državna Agencija za medicinu AEMPS saopštila je da je poznato da je 41 slučaj osoba koje su ugrožene upotrebom hirurškog proizvoda “Ala okta” koji je špansko Ministarstvo zdravlja povuklo iz upotrebe u junu i sumnja se da je uzrok gubitka vida kod nekoliko osoba, prenosi Srna. Agencija je istakla da je u 13 slučajeva potvrđeno da su pacijenti u potpunosti izgubili vid na jedno oko kada je prilikom operacije upotrijebljena “Ala okta”, koji proizvodi njemačka kompanija “Alamediks”. U ostale pritužbe spada oštećenje tkiva mrežnjače i optičkog nerva, upale i gubitka oštrine vida.

Neispravna supstanca upotrijebljena tokom operacija uzrok je sljepila na jedno oko kod 13 Španaca, a 28 pacijenata je zadobilo povrede, saopštile su danas španske zdravstvene vlasti.

Državna Agencija za medicinu AEMPS saopštila je da je poznato da je 41 slučaj osoba koje su ugrožene upotrebom hirurškog proizvoda “Ala okta” koji je špansko Ministarstvo zdravlja povuklo iz upotrebe u junu i sumnja se da je uzrok gubitka vida kod nekoliko osoba, prenosi Srna.

Agencija je istakla da je u 13 slučajeva potvrđeno da su pacijenti u potpunosti izgubili vid na jedno oko kada je prilikom operacije upotrijebljena “Ala okta”, koji proizvodi njemačka kompanija “Alamediks”.

U ostale pritužbe spada oštećenje tkiva mrežnjače i optičkog nerva, upale i gubitka oštrine vida.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply