ECB: Grčkoj potrebno 14,4 milijardi eura da pokrene poslovanje

Objavljeno: 31.10.2015, 23:56h

Evropska centralna banka (ECB) ocijenila je danas da je Grčkoj neophodno 14,4 milijardi eura (15,8 milijardi dolara) u gotovom novcu da bi stala na noge i nastavila normalno poslovanje. ECB je razmotrila finansijsku situaciju četiri glavne privatne banke u Grčkoj u okviru novog paketa kreditorske finansijske pomoći od oko 85 milijardi eura. Grčka se oslanja na pomoć kreditora Evropske unije, ECB i Međunarodnog monetarnog fonda od proljeća 2010, kada je isključena sa međunarodnog tržišta obveznica usled prevelikog duga. Uprkos nizu rezova i povećanja poreza kako su zahtijevali kreditori, Grčka i dalje nije u stanju da sama ispunjava dužničke obaveze, prenosi Beta. Privatne banke Eurobanka, Pireus, NBG i Alfa banka, imaju rok do 6. novembra da predstave plan o dokapitalizaciji i navedu koliko im je novca potrebno za dalje poslovanje.

Evropska centralna banka (ECB) ocijenila je danas da je Grčkoj neophodno 14,4 milijardi eura (15,8 milijardi dolara) u gotovom novcu da bi stala na noge i nastavila normalno poslovanje.

ECB je razmotrila finansijsku situaciju četiri glavne privatne banke u Grčkoj u okviru novog paketa kreditorske finansijske pomoći od oko 85 milijardi eura.

Grčka se oslanja na pomoć kreditora Evropske unije, ECB i Međunarodnog monetarnog fonda od proljeća 2010, kada je isključena sa međunarodnog tržišta obveznica usled prevelikog duga.

Uprkos nizu rezova i povećanja poreza kako su zahtijevali kreditori, Grčka i dalje nije u stanju da sama ispunjava dužničke obaveze, prenosi Beta.

Privatne banke Eurobanka, Pireus, NBG i Alfa banka, imaju rok do 6. novembra da predstave plan o dokapitalizaciji i navedu koliko im je novca potrebno za dalje poslovanje.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply