Eurostat:Produženi period niske inflacije štetan za ekonomiju EU

Objavljeno: 31.08.2015, 20:37h

Stopa inflacije u zemljama evrozone u avgustu ostala je na stabilnom nivou od 0,2 odsto, koliko je iznosila u julu i junu, saopšteno je iz Agencije za statistiku Evropske unije – Eurostata. Ekonomisti su predviđali inflaciju od 0,1 odsto na godišnjem nivou. Kako je navedeno u saopštenju, veliki pad cijene energenata nadoknađen je povećanim cijenama hrane, alkohola, duvana, usluga i industrijskih proizvoda. Pomenuta stopa inflacije je i dalje znatno ispod zacrtanog cilja Evropske centralne banke (ECB) od nešto ispod dva odsto, prenose mediji. Produženi period niske inflacije ili pad potrošačkih cijena znak je slabe potražnje i može da naškodi ekonomiji podstičući potrošače da odlože kupovinu. Takođe, može otežati zemljama evrozone da smanje dug i da unaprijede konkurentnost troškova u odnosu na druge države, navodi se u saopštenju Eurostata. Najnoviji podaci objavljeni su uoči sastanka ECB-a koji će u četvrtak, 3. septembra biti održan u Frankfurtu, a na kome će, kako procjenjuju analitičari, dominirati diskusija o obaranju projekcija inflacije, kao i turbulencije na globalnim tržištima, navodi AFP.

Stopa inflacije u zemljama evrozone u avgustu ostala je na stabilnom nivou od 0,2 odsto, koliko je iznosila u julu i junu, saopšteno je iz Agencije za statistiku Evropske unije – Eurostata.

Ekonomisti su predviđali inflaciju od 0,1 odsto na godišnjem nivou.

Kako je navedeno u saopštenju, veliki pad cijene energenata nadoknađen je povećanim cijenama hrane, alkohola, duvana, usluga i industrijskih proizvoda.

Pomenuta stopa inflacije je i dalje znatno ispod zacrtanog cilja Evropske centralne banke (ECB) od nešto ispod dva odsto, prenose mediji.

Produženi period niske inflacije ili pad potrošačkih cijena znak je slabe potražnje i može da naškodi ekonomiji podstičući potrošače da odlože kupovinu.

Takođe, može otežati zemljama evrozone da smanje dug i da unaprijede konkurentnost troškova u odnosu na druge države, navodi se u saopštenju Eurostata.

Najnoviji podaci objavljeni su uoči sastanka ECB-a koji će u četvrtak, 3. septembra biti održan u Frankfurtu, a na kome će, kako procjenjuju analitičari, dominirati diskusija o obaranju projekcija inflacije, kao i turbulencije na globalnim tržištima, navodi AFP.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register