Bozanić:Papa ne odustaje od kanonizacije Stepinca

Objavljeno: 31.08.2015, 11:23h

Papa Franjo ne želi da odustane od kanonizacije Alojzija Stepinca, tvrdi hrvatski nadbiskup, kardinal Josip Bozanic koji kaže i da je formiranjem radne katoličko-pravoslavne radne grupe, koja treba da utvrdi argumente za tu kanonizacije, papa načinio neočekivan ekumenski korak gotovo bez presedana u istoriji. Bozanić je u Rijeci rekao da Sveti otac samo želi da se Srpska pravoslavna crkva upozna sa argumentima za kanonizaciju kao bi se ona dogodila u boljoj atmosferi dvije crkve. Bozanic smatra vaznim to što, kako je rekao, Srpska pravoslavna crkva ne ulazi u sam proces kanonizacije Stepnica, te da se ono što je po tom pitanju do sada učinjeno više neće preispitivati, odnosno da neće biti nikakve revizije procesa. “Papa Franjo ne želi da odustane od kanonizacije blaženog Stepinca jer je lično uvjeren u njegovu svetost te da Crkva u Hrvatskoj prihvata njegovu odluku koja otvara vremenski malo duži put do kanonizacije i traži više strpljenja i povjerenja u vođstvo Providnosti”, rekao je on, prenosi Blic. On je podstio da je papa Ivan Pavle Drugi u Mariji Bistrici 3. otobra 1998. Stepinca proglasio blaženim kao mučenika, čemu je, kako je naveo, prethodio složen proces detaljnog istraživanja i procjenjivanja. “Možemo reći da je proces pri Svetoj Stolici gotovo završen s pozitivnim zaključkom, još samo predstoji sud Kardinalske komisije i zvaničnog proglašenja Svetog oca”, rekao je Bozanić. Međutim, dodao je, krajem jula prošle godine patrijarh SPC Irinej uručio je u Beogradu predstavniku za odnose s državama u Državnom predstavništvu Svete Stolice nadbiskupu Dominiku Mambertiju pismo za papu u kojem iznosi svoje prigovore na kanonizaciju Stepinca. “Budući da iz pisma patrijarha Irineja proizlazi da Srpskoj pravoslavnoj crkvi nisu dovoljno jasni argumenti po kojima je blaženi Alojzije svet, papa Franjo predložio je da se formira Radna grupa sastavljena od katoličkih i pravoslavnih stručnjaka koja će zajedno preispitati ta njima sporna pitanja, kao i ratne događaje vezane uz odnose Hrvata i Srba u Drugom svjetskom ratu po kriterijima cjelovite istine”, rekao je Bozanić i istakao da se “papa Franjo time odlučio na poseban, gotovo neočekivan ekumenski korak, bez presedana u istoriji.”

Papa Franjo ne želi da odustane od kanonizacije Alojzija Stepinca, tvrdi hrvatski nadbiskup, kardinal Josip Bozanic koji kaže i da je formiranjem radne katoličko-pravoslavne radne grupe, koja treba da utvrdi argumente za tu kanonizacije, papa načinio neočekivan ekumenski korak gotovo bez presedana u istoriji.

Bozanić je u Rijeci rekao da Sveti otac samo želi da se Srpska pravoslavna crkva upozna sa argumentima za kanonizaciju kao bi se ona dogodila u boljoj atmosferi dvije crkve.

Bozanic smatra vaznim to što, kako je rekao, Srpska pravoslavna crkva ne ulazi u sam proces kanonizacije Stepnica, te da se ono što je po tom pitanju do sada učinjeno više neće preispitivati, odnosno da neće biti nikakve revizije procesa.

“Papa Franjo ne želi da odustane od kanonizacije blaženog Stepinca jer je lično uvjeren u njegovu svetost te da Crkva u Hrvatskoj prihvata njegovu odluku koja otvara vremenski malo duži put do kanonizacije i traži više strpljenja i povjerenja u vođstvo Providnosti”, rekao je on, prenosi Blic.

On je podstio da je papa Ivan Pavle Drugi u Mariji Bistrici 3. otobra 1998. Stepinca proglasio blaženim kao mučenika, čemu je, kako je naveo, prethodio složen proces detaljnog istraživanja i procjenjivanja.

“Možemo reći da je proces pri Svetoj Stolici gotovo završen s pozitivnim zaključkom, još samo predstoji sud Kardinalske komisije i zvaničnog proglašenja Svetog oca”, rekao je Bozanić.

Međutim, dodao je, krajem jula prošle godine patrijarh SPC Irinej uručio je u Beogradu predstavniku za odnose s državama u Državnom predstavništvu Svete Stolice nadbiskupu Dominiku Mambertiju pismo za papu u kojem iznosi svoje prigovore na kanonizaciju Stepinca.

“Budući da iz pisma patrijarha Irineja proizlazi da Srpskoj pravoslavnoj crkvi nisu dovoljno jasni argumenti po kojima je blaženi Alojzije svet, papa Franjo predložio je da se formira Radna grupa sastavljena od katoličkih i pravoslavnih stručnjaka koja će zajedno preispitati ta njima sporna pitanja, kao i ratne događaje vezane uz odnose Hrvata i Srba u Drugom svjetskom ratu po kriterijima cjelovite istine”, rekao je Bozanić i istakao da se “papa Franjo time odlučio na poseban, gotovo neočekivan ekumenski korak, bez presedana u istoriji.”

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register