Podvodna otkrića pomjerila hronološke odrednice

Objavljeno: 01.11.2014, 09:38h

Podvodno istraživanje Risanskog akvatorija uspješno je okončano prošle nedjelje, saopštila je podvodni arheolog Marija Jabučanin, rukovodilac ovog projekta koji finansira Ministarstvo kulture iz sredstava opredijeljenih za Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2014, prenio je Dan. List navodi da je to prvo istraživanje koje je samostalno sprovela ekipa podvodnih arheologa iz Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Pored Marije Jabučanin, u njemu su učestvovali Petra Zdravković, Nikola Borovinić i Dejan Gazivoda. Tokom istraživanja u Risanskom akvatoriju pronađeno je više različitih tipova amfora i njihovih dijelova. Pronađene su grčko-italske amfore iz perioda rimske dominacije i kasnoantičke koje datiraju iz IV vijeka prije nove ere do VII vijeka nove ere, koje su u more dospjele prilikom utovara i pretovara. Dva su ipak, vrlo značajna otkrića ovog istraživanja – ostaci brodoloma sa teretom grčko-italskih amfora i dio antičke pristanišne instalacije – mola, to jest sidrišta za brodove, koji su u ovoj luci tražili zaklon od nepogoda koje su ih sustizale duž mediteranskih plovnih ruta. Ova dva segmetna biće i fokusu podvodnog istraživanja sledeće godine, navodi podgorički dnevnik. “Ovi nalazi pomjerili su dosadašnje hronološke odrednice koje su se uglavnom vezivale za i vijek prije nove ere do I vijeka nove ere. Uz ulomke keramike finije izrade, kuhinjskog posuđa, građevinskog materijala – tegula, u mogućnosti smo da dobijemo sliku o šarolikom teretu koji je morskim putem putovao od Grčke, Italije i Istočnog Mediterana, Sjeverne Afrike, Crnog mora do luke Rizon (Risan)“ navela je Marija Jabučanin. Antički pisani izvori Pseudo Ksilaks, Polibije, Plinije, Ptolomej, kao i naučni radovi Evansa k Ričlija iz 19. vijeka, idu u prilog teoriji da je Risanski akvatorij mjesto koje je milenijumima korišćeno kao prirodna luka, a samim tim i lokalitet koji krije izuzetne arheološke nalaze.  

radio risanPodvodno istraživanje Risanskog akvatorija uspješno je okončano prošle nedjelje, saopštila je podvodni arheolog Marija Jabučanin, rukovodilac ovog projekta koji finansira Ministarstvo kulture iz sredstava opredijeljenih za Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2014, prenio je Dan.

List navodi da je to prvo istraživanje koje je samostalno sprovela ekipa podvodnih arheologa iz Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Pored Marije Jabučanin, u njemu su učestvovali Petra Zdravković, Nikola Borovinić i Dejan Gazivoda.

Tokom istraživanja u Risanskom akvatoriju pronađeno je više različitih tipova amfora i njihovih dijelova. Pronađene su grčko-italske amfore iz perioda rimske dominacije i kasnoantičke koje datiraju iz IV vijeka prije nove ere do VII vijeka nove ere, koje su u more dospjele prilikom utovara i pretovara.

Dva su ipak, vrlo značajna otkrića ovog istraživanja – ostaci brodoloma sa teretom grčko-italskih amfora i dio antičke pristanišne instalacije – mola, to jest sidrišta za brodove, koji su u ovoj luci tražili zaklon od nepogoda koje su ih sustizale duž mediteranskih plovnih ruta. Ova dva segmetna biće i fokusu podvodnog istraživanja sledeće godine, navodi podgorički dnevnik.

“Ovi nalazi pomjerili su dosadašnje hronološke odrednice koje su se uglavnom vezivale za i vijek prije nove ere do I vijeka nove ere. Uz ulomke keramike finije izrade, kuhinjskog posuđa, građevinskog materijala – tegula, u mogućnosti smo da dobijemo sliku o šarolikom teretu koji je morskim putem putovao od Grčke, Italije i Istočnog Mediterana, Sjeverne Afrike, Crnog mora do luke Rizon (Risan)“ navela je Marija Jabučanin.

Antički pisani izvori Pseudo Ksilaks, Polibije, Plinije, Ptolomej, kao i naučni radovi Evansa k Ričlija iz 19. vijeka, idu u prilog teoriji da je Risanski akvatorij mjesto koje je milenijumima korišćeno kao prirodna luka, a samim tim i lokalitet koji krije izuzetne arheološke nalaze.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply