Oprez pri kupovini limuna

Objavljeno: 01.11.2014, 07:27h

Limunu, jedan od najrasprostranjenijih citrusnih voćki, cena je pala za čak 40 odsto u odnosu na septembar, ali znate li zašto je to tako? Akcione cene limuna su početkom oktobra u nekim supermarketima bile su ispod od 155 dinara po kilogramu iako je cena do nedavno bila 450 dinara. Upravo zbog toga, portal Supermarket.info istražio je razlog takvog naglog pada cene. Jeftiniji limun je uvozni i potiče iz Turske, a na deklaraciji tog limuna piše: “Ne koristiti koru! Limun je tretiran imazalil”. Upozorenje je napisano veoma malim, jedva čitljiva slovima, koje verovatno vrlo mali broj kupaca može videti sve i da insistiraju na tome. Imazalil je fungicid, koji prodire kroz ceo plod, a ne samo kroz koru. Toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na višim temperaturama, a deluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen. Kod odojčadi i male dece, imazalil izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu. Kod odraslih deluje i na reproduktivne organe.Prosečno utvrđena količina je 5,2 mg / kg, pa je dovoljna jedan veći limun za prekoračenje dozvoljenog dnevnog limita, piše Supermarket.info.  b92.net/supermarketi.info  

Limunu, jedan od najrasprostranjenijih citrusnih voćki, cena je pala za čak 40 odsto u odnosu na septembar, ali znate li zašto je to tako?

Akcione cene limuna su početkom oktobra u nekim supermarketima bile su ispod od 155 dinara po kilogramu iako je cena do nedavno bila 450 dinara. Upravo zbog toga, portal Supermarket.info istražio je razlog takvog naglog pada cene.

Jeftiniji limun je uvozni i potiče iz Turske, a na deklaraciji tog limuna piše: “Ne koristiti koru! Limun je tretiran imazalil”. Upozorenje je napisano veoma malim, jedva čitljiva slovima, koje verovatno vrlo mali broj kupaca može videti sve i da insistiraju na tome.

Imazalil je fungicid, koji prodire kroz ceo plod, a ne samo kroz koru. Toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na višim temperaturama, a deluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen. Kod odojčadi i male dece, imazalil izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu. Kod odraslih deluje i na reproduktivne organe.Prosečno utvrđena količina je 5,2 mg / kg, pa je dovoljna jedan veći limun za prekoračenje dozvoljenog dnevnog limita, piše Supermarket.info.

 b92.net/supermarketi.info

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply