NATO: “Smjernice” i “Preporuke” za ubjeđivanje Crnogoraca nisu naš dokument

Objavljeno: 31.07.2014, 16:59h

U “Smjernicama” i “Preporukama” članstvo u NATO je postavljeno kao prioritet za većinu stranaka u crnogorskom parlamentu, ali podrška gradjana se kreće izmedju 30 i 40 odsto

NATO je izradio “Preporuke” i “Smjernice” za vladajuće strukture i stranke u Crnoj Gori s ciljem da se za sada većinom uzdržani gradjani Crne Gore ubijede u prednosti i podrže ulazak zemlje u članstvo Atlantskog saveza,  proizlazi iz dokumenata, koji izgleda nisu namijenjeni javnosti, a u koje je imala uvid agencija Beta.

Osvrćući se na pitanje Bete da li slični dokumenti, poput navodnih “Smjernica” i “Preporuka” za Crnu Goru, postoje i za Bosnu i Srbiju, izvor agencije iz NATO je ponovio da “to nisu dokumenti NATO” i podvukao da želi da “podsjeti da Bosna i Hercegovina želi ulazak u NATO, upravo kao Crna Gora”.

Kako se predočava u “Smjernicama” i “Preporukama” članstvo u NATO je postavljeno kao prioritet za većinu stranaka u crnogorskom parlamentu, ali podrška gradjana se kreće izmedju 30 i 40 odsto.

To NATO, pored ostalih postavljenih uslova vladavine prava i reformi sektora bezbijednosti, smatra nedovoljnim za poziv Crnoj Gori da udje u članstvo Atlantskog saveza.

Takodje se navodi da u Crnoj Gori “nema ustavne obaveze da se održi referendum o članstvu u NATO”, što traži crnogorska opozicija i kaže da “crnogorski ustav daje mogućnost da se odluka o članstvu u NATO donese u Parlamentu, a referendum bi zahtijevao dodatnu energiju, vrijeme i novac”.

Prema uputstvima NATO, crnogorske gradjane argumentovanom raspravom, a ne propagandom, treba uvjeriti da je “članstvo u Atlantskom savezu dugoročno jemstvo suvereniteta i teritorijalne cjeline zemlje, bezbijednosti za gradjane i državu, kao i preduslov za postojan ekonomski napredak koji takodje otvara vrata Evropske unije”.

Pored ostalog se navodi da argument za članstvo mora biti i to “što Crna Gora nema nikakvog razloga da se osjeća krivom za NATO intervenciju 1999”, da je to bila “reakcija na politiku bivše Jugoslavije na koju Crna Gora uopšte nije imala upliva, kojoj se protivila većina gradjana Crne Gore, ali je bila i protiv NATO intervencije”.

U dokumentima se kaže da istraživanja pokazuju da “etnička i politička pripadnost gradjana snažno utiču na formiranje mišljenja o članstvu Crne Gore u NATO”.

“Većina ‘neodlučnih’ su”, dodaje se, “Crnogorci, zatim pristalice Bošnjačke stranke i Pozitivne Crne Gore, dok su većina ‘umjerenih’ protivnika iz redova srpske zajednice i pristalica partije NOVA”.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register