Koliko je zapravo prljav jastuk

Objavljeno: 31.05.2014, 07:39h

Zgrozit ćete se kad saznate čega sve ima na jastuku na kojem svaku večer polažete svoju glavu. Ako loše spavate možda su upravo te odvratne stvari krive za to. Grinje Tamna, topla i vlažna unutrašnjost jastuka idealno je stanište za grinje. Te sićušne životinjice iz reda paučnjaka žive i umiru tamo gdje polažete svoju glavu. Ima ih puno više nego što možete i zamisliti. Istraživanja su pokazala da ih je u prosjeku oko dva milijuna samo u krevetu. Iako životinjice same po sebi nisu problem, jer za razliku od stjenica ne grizu, problem je što grinje obavlja nuždu tamo gdje boravi. Njihov izmet su alergen za oko 30 milijuna Amerikanaca, pokazalo je istraživanje. Ako se budite sa začepljenim nosom, ako vas svrbe oči ili svako jutro imate potrebu kihati, vrijeme je da vrućom vodom operete vaš jastuk ili ga zamijenite novim. Mrtve stanice kože U krevetu i na jastuku stalno ostavljamo mrtve stanice naše kože i perut. Ako u prosjeku trećinu života provedete s glavom na jastuku, a oko tisuću mrtvih stanica kože ispadne s nas u minuti, možete li uopće zamisliti koliko toga ima? A to je upravo ono što vaš jastuk čini idealnim izvorom hrane za grinje koje ne želite tamo. Kad se svijetla ugase grinje izlazi, penje se na jastučnicu i jede sve ono što se tamo nalazi. Gljivice U uzorcima prikupljenim iz više od 1.000 domova pronađeno je puno više toga nego što je bilo očekivano. Pronađeno je nekoliko desetaka tisuća vrsta gljivica u uzorcima što je više od imenovanih vrsta gljivica na Zemlji. Dok je većina gljivica s jastuka vjerojatno bezopasna, ima i onih vrsta koje su potencijalno opasne i mogu pogoršati astmu i oslabjeti imunitet. Svakako je potrebno zamijeniti jastuk svakih nekoliko godina, ako želite biti sigurni da gljivica nema. Fekalne tvari Površina jastuka ima bliskog rođaka u vašem domu – WC sjedalo, pokazala su istraživanja. I površina jastuka i WC daska imaju visoke koncentracije ljudskog DNK, mrtve stanice kože i da, fekalne tvari. To je odvratno, ali neizbježno. Tragovi izmeta su uvijek prisutni na našem tijelu i odjeći i to raznosimo tijekom dana svugdje gdje se krećemo. Ni vaš krevet i jastuk nisu iznimke. No, stručnjaci navode da su te količine fekalnih tvari relativno male. Kućni ljubimci Ako imate kućne ljubimce, bez obzira spavali s vama ili ne, oni svugdje po vašem domu ostavljaju svašta za sobom. Postoje mikrobi i paraziti koji mogu biti prisutni na vašem jastuku zahvaljujući kućnom ljubimcu i to su potencijalne opasnosti za zdravlje. Koliko god voljeli vašeg ljubimca, držite vaš jastuk za spavanje samo za vas. menshealth.com/magazine.net

Zgrozit ćete se kad saznate čega sve ima na jastuku na kojem svaku večer polažete svoju glavu. Ako loše spavate možda su upravo te odvratne stvari krive za to.

Grinje

Tamna, topla i vlažna unutrašnjost jastuka idealno je stanište za grinje. Te sićušne životinjice iz reda paučnjaka žive i umiru tamo gdje polažete svoju glavu. Ima ih puno više nego što možete i zamisliti. Istraživanja su pokazala da ih je u prosjeku oko dva milijuna samo u krevetu. Iako životinjice same po sebi nisu problem, jer za razliku od stjenica ne grizu, problem je što grinje obavlja nuždu tamo gdje boravi. Njihov izmet su alergen za oko 30 milijuna Amerikanaca, pokazalo je istraživanje. Ako se budite sa začepljenim nosom, ako vas svrbe oči ili svako jutro imate potrebu kihati, vrijeme je da vrućom vodom operete vaš jastuk ili ga zamijenite novim.

Mrtve stanice kože

U krevetu i na jastuku stalno ostavljamo mrtve stanice naše kože i perut. Ako u prosjeku trećinu života provedete s glavom na jastuku, a oko tisuću mrtvih stanica kože ispadne s nas u minuti, možete li uopće zamisliti koliko toga ima? A to je upravo ono što vaš jastuk čini idealnim izvorom hrane za grinje koje ne želite tamo. Kad se svijetla ugase grinje izlazi, penje se na jastučnicu i jede sve ono što se tamo nalazi.

Gljivice

U uzorcima prikupljenim iz više od 1.000 domova pronađeno je puno više toga nego što je bilo očekivano. Pronađeno je nekoliko desetaka tisuća vrsta gljivica u uzorcima što je više od imenovanih vrsta gljivica na Zemlji. Dok je većina gljivica s jastuka vjerojatno bezopasna, ima i onih vrsta koje su potencijalno opasne i mogu pogoršati astmu i oslabjeti imunitet. Svakako je potrebno zamijeniti jastuk svakih nekoliko godina, ako želite biti sigurni da gljivica nema.

Fekalne tvari

Površina jastuka ima bliskog rođaka u vašem domu – WC sjedalo, pokazala su istraživanja. I površina jastuka i WC daska imaju visoke koncentracije ljudskog DNK, mrtve stanice kože i da, fekalne tvari. To je odvratno, ali neizbježno. Tragovi izmeta su uvijek prisutni na našem tijelu i odjeći i to raznosimo tijekom dana svugdje gdje se krećemo. Ni vaš krevet i jastuk nisu iznimke. No, stručnjaci navode da su te količine fekalnih tvari relativno male.

Kućni ljubimci

Ako imate kućne ljubimce, bez obzira spavali s vama ili ne, oni svugdje po vašem domu ostavljaju svašta za sobom. Postoje mikrobi i paraziti koji mogu biti prisutni na vašem jastuku zahvaljujući kućnom ljubimcu i to su potencijalne opasnosti za zdravlje. Koliko god voljeli vašeg ljubimca, držite vaš jastuk za spavanje samo za vas.

menshealth.com/magazine.net

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply