Moguća arbitraža sa Kosovom oko granice

Objavljeno: 08.05.2014, 08:40h

Sa Kosovom su sporne dvije teritorije, jedna na lokaciji Kula kod Rožaja, a druga je Rugovska klisura ispod planine Čakor u plavskoj opštini.

Crna Gora će pokrenuti međunarodnu arbitražu ukoliko se sa kosovskim vlastima do kraja godine ne postigne sporazum o spornim teritorijama između dvije države, ukupne površine oko 6.000 hektara, najavio je juče Dragan Kovačević, direktor Uprave za nekretnine Crne Gore, prenose Vijesti.

On je rekao da su sa Kosovom su sporne dvije teritorije, jedna na lokaciji Kula kod Rožaja, a druga je Rugovska klisura ispod planine Čakor u plavskoj opštini. Radi se uglavnom o šumskim kompleksima.

“Mi imamo podatke iz 1932. godine, kada je rađen prvi katastar na teritoriji Kosova, odnosno klasično geodetsko snimanje, i čvrste argumente da je to naša imovina. Već dvanaest sastanaka smo imali, ali smo i dalje na mrtvoj tački. Kosovska strana se boji da potpiše sporazum, ali se nadam da ćemo do kraja godine to pitanje riješiti. Ako ga ne riješimo putem zajedničkih komisija, onda idemo na međunarodnu arbitražu“, rekao je Kovačević.

On je naglasio da je sporna i Prevlaka koja je sve do raspada SFRJ vođena kao vojna teritorija odnosno imovina, a posljednji razgovori su vođeni o vodenom dijelu.

Prema mišljenju Kovačevića, zasnovanom na analizi prvih katastara još iz doba Austrougarske i drugih katastarskih evidencija “Prevlaka nije ni hrvatska ni crnogorska” već mora da bude “stvar pregovora’.

“Nigdje ne piše da je ona Hrvatska. Naša diplomatija mora da se bori za taj dio. Smatram da je polovina naša. Kako će se odvijati vidjećemo, nadam se u našu korist”, kazao je Kovačević, prenose Dnevne novine.

On je dodao da su sa Bosnom i Hercegovinom utvrđene granice i uskoro bi trebalo da uslijedi verifikacij a ugovora dok sa Srbijom granica nije utvrđena, ali da ne bi trebalo da bude išta sporno.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register