Crkva na Rumiji

by | jan 30, 2014 | Blog | 11 comments

Ili: jačanje administrativnih kapaciteta, institucija i pravnog sistema u susret EU i NATO integracijama-praktična primjena, što je naš državno-partijski prioritet.

Može i: kako funkcioniše sistem u kome se od građana prave kmetovi, ili, kako se sistematski uništavamo od idiota.

Napomena: Velikoj većini „građana“ krajnje dosadan tekst (stoga preporuka da ne gube dragocijeno vrijeme), a predstavljena hronologija je čak donekle skraćena.

Hronologija:

-28.07.2013. godine građanin Omer Šarkić se sa svojim malodobnim djetetom uputio na rijeku Cijevnu, radi odmora i rekreacije. Zatiče postavljenu bodljikavu žicu sa fizičkim obezbjeđenjem, odmah poslije mosta na Cijevni, pravac Podgorica-Tuzi, kojom je od mosta blokiran i zabranjen prilaz rijeci u dužini od nekoliko kilometara, što je protivzakonito. Protivzakonito podignuti dio ograde i zabranu prilaza rijeci Cijevni su podignule AD „Plantaže“ jedna od najrenomiranijih firmi u Crnoj Gori!

-30.07.2013. Zbog nezakonito postavljanje ograde i onemugućavanja prilaza rijeci Cijevni građanin Šarkić se u pisanoj formi obraća Upravi za inspekcijske poslove (u daljem tekstu UIP) – nadležnim inspekcijama: vodoprivrednoj, građevinskoj, komunalnoj… Istovremeno taj dopis UIP-u objavljuje javno, na portalu PCNEN-a (http://www.pcnen.com/portal/2013/07/30/uzurpacija-rijeke-cijevne-2/)

-14.08.2013. Građanin Šarkić se obraća Ombdusmanu od koga traži da zaštiti njegova prava i utiče da UIP sprovede postupak inspekcijskog nadzora. Kancelarija Ombudsmana ne reaguje, čak ni odgovorom na dopis.

-30.08.2013. Građanin Šarkić se obraća Akciji za ljudska prava(HRA) i MANS-u, tražeći od njih pravnu i drugu pomoć. HRA prihvata da građaninu Šarkiću pomogne u rješavanju slučaja. MANS se oglušuje o zahtjev.

-04.09.2013. HRA šalje zahtjev za pristup informacijama na adresu AD „Plantaže“, tražeći informaciju po kom osnovu je postavljena predmetna ograda.

-12.09.2013. HRA dobija poziv na sastanak sa direktoricom AD „Plantaže“, Vericom Maraš.

-13.09.2013. Predstavnik HRA obavlja navedeni razgovor. Objašnjeno mu je da to pravno lice ima pravo svojine na tom zemljištu i da je navedena ograda davno postavljena. HRA traži dokaze o vlasništvu. AD „Plantaže“ obećavaju da će te dokaze dostaviti. Do danas (30.01.2014.) ti dokazi nijesu dostavljeni.

Napomena za neupućene: i da su vlasnici dijela zemljišta na kojem se nalazi sporna ograda, dužni su da omoguće prilaz rijeci Cijevni kao javnom dobru.

-13.09.2013. Nedjeljnik „Monitor“ objavljuje tekst na dvije stranice o navedenoj uzurpaciji rijeke Cijevne od strane AD „Plantaže“ i nereagovanju institucija po prijavi građanina Šarkića.

-Malo potom, direktorica AD „Plantaže“ Verica Maraš poziva građanina Šarkića na razgovor, u dva navrata. Oba puta otkazuje sastanak, iako je ista insistirala i urgirala da sastanak bude održan. Građanin Šarkić je najprije kategorički odbio drugi poziv poslije neozbiljnog otkazivanja prvog, ali Verica Maraš otkazuje i drugi sastanak „zbog iskrslih obaveza“, uz molbu da se sastane sa njim u nekom naknadno određenom terminu. Taj termin i dalje teče (30.01.2014. je!).

-23.09.2013. HRA upućuje zahtjev direktorici AD “Plantaže” za omogućavanje nesmetanog prilaza rijeci Cijevni. Ne dobija odgovor.

-26.09.2013. HRA je poslala dopis direktoru UIP-a kojim je apelovala da se sprovede postupak po inicijativi Omera Šarkića od 30.07.2013.godine i da se utvrdi ogovornost inspektora zbog nepostupanja po inicijativi gotovo dva mjeseca.

-23.10.2013. HRA je primila Obavještenje UIP-a, Glavnog inspektora za vode, da je Inspekcija za vode izašla na lice mjesta 25.09.2013. godine i utvrdila da se ograda ne nalazi na vodnom zemljištu, te da nije nadležna za sprovođenje upravnih mjera po inicijativi građanina Šarkića.

-04.11.2013. Građanin Šarkić je posredstvom medija čuo o zajedničkoj akciji koju sprovode NVO Centar za građansko obrazovanje i UIP u okviru projekta “Inspekcijom protiv korupcije”. Projektom se prikupljaju prijave građana o zapaženim koruptivnim radnjama. Građanin Šarkić je na adresu CGO poslao dopis/prijavu zbog “Osnovane sumnje o (političkoj) korupciji Uprave za inspekcijske poslove” povodom navedenog slučaja. Odgovor na prijavu CGO-u nije dobio.

-07.11.2013. HRA je uputila novo pismo direktoru UIP-a, Božidaru Vuksanoviću, u kome insistira na tome da se postupak inspekcijskog nadzora sprovede u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru I Zakonom o opštem upravnom postupku, otklone nepravilnosti, te se ukazuje da Obavještenje nije vrsta akta koje se donosi u postupku nadzora, već da treba donijeti Zaključak ili Rješenje, te da UIP treba da utvrdi koji organ/inspektor je nadležan u ovom slučaju.

-08.11.2013. HRA je poslala Zahtjev za pristup informacijama kojim se od UIP-a traži Pravilnik o unutrašnjoj sistematizaciji tog organa.

-18.11.2013. Građanin Šarkić najzad dobija Obavještenje Glavnog inspektora za vode na dopis/prijavu poslatu 20.08.2013. godine, identično onom koje predhodno primila HRA. Zakonski rok je bio 30 dana, a on ga je dobio nakon skoro 80 dana.

-22.11.2013. Građanin Šarkić ulaže prigovor na Obavještenje.

-02.12.2013. HRA je primila novo Obavještenje Glavnog inspektora – isto kao Obavještenje od 04.11.2013. godine, sa pojašnjenjem da ne znaju koji je ogran nadležan, te da je Obavještenje upućeno i građaninu Šarkiću.

-05.12.2013. HRA je dostavljen Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji UIP-a.

-16.12.2013. HRA je uputila urgenciju direktoru UIP-a u kojoj, između ostalog, traži pojašnjenje zašto na dopise upućene lično njemu odgovara Inspekcija za vode, koja uz to, tvrdi da nije nadležna.

-26.12.2013. Građanin Šarkić je dobio Zaključak od 16.11.2013. Glavnog inspektora za vode kojim se njegov dopis-inicijtiva od 25.09.2013.(!) odbacuje zbog nenadležnosti (Naomena: dopis/inicijativa je predata 20.08.2013.godine, a ne 25.09.2013.).

-30.12.2013. HRA upućuje novu urgenciju direktoru UIP-a.

-10.01.2014. Šarkić u zakonskom roku ulaže žalbu koju je pripremila HRA u njegovo ime, a na Zaključak glavnog inspektora za vode.

Napomena: Dužan je uplatiti 5.00 eura na ime administerativne takse. Građanin Šarkić zbog dospijeća u zakonskom roku šalje žalbu preporučenim pismom – 1.00 euro, troškovi transakcije 0.30 euro, koverat 0.25 euro. Plata građanina Šarkića je 319.00 eura, a inicijativa koju je pokrenuo je od opšteg a ne njegovog ličnog interesa.

-16.01.2014. HRA je primila pismo pomoćnice direktora UIP-a, Biljane Jakšić, povodom urgencije od 30.12.2013, u kom navode da je nakon Inspekcije za vode inicijativu razmatrao Inspektor za zaštitu prostora, koji je takođe utvrdio da nije nadležan, a da je, potom, ista dostavljena Komunalnoj policiji Glavnog grada.

16.01.2014. Građanin Šarkić dobija Obavještenje od inspektora zaštite prostora da ni oni nijesu nadležni za spornu ogradu i da je predmet proslijeđan Komunalnoj policiji Glavnog grada.

Nastavlja se…

Vjerovatno sve dok ne popusti navedeni građanin, digne ruke od svega, i pristane da kao većina postane kmet – oproban i vremenom dokazano veoma uspješan metod.

Zašto naslov “Crkva na Rumiji”?

Zato jer su građani Crne Gore godinama prevođeni i većina prevedni u kmetove na ovakav i slične načine, pa su im stoga crkvene teme i nametnute “igre” oko crkve postale glavne teme. Kmetovi će požuriti da pročitaju što ima novo o crkvi kada vide naslov, iako je vjerovatno nikada neće posjetiti, ali ih kao građane neće zainteresovati zabrana prilaza rijeci Cijevni koju su, vjerovatno, već posjećivali ili će je posjetiti. Zato sam bio lukav kao “Lukavi” iz crtanog filma“Nodi”, i stavio navedeni naslov.

Drugi razlog za ovakav naslova su moji svojevremeni javni komentari na temu “Crkve o Rumiji”, onda kada je to servirano kao glavni problem naše države i društva. Tada, iako nijesam “fan” Mitropolita Amfilohija stao sam u njegovu odbranu tj. “odbranu crkve na Rumiji”, što je izazvalo salve negodovanja i podmetanja na moj račun od strane novokomponovanih, uglavnom apanažnih turbocrnogoraca. Dajući pravo Mitropolitu da bezpravno postavlja crkvu na Rumiji, napisao sam otprilike sledeće:

“Miljenici vlasti prave bez dozvole razne Avale, Zavale, Splendid-e…, zidaju nove hotele čak na zidinama Starog grada u Budvi, stoga i Mitropolit Amfilohije ima pravo da radi to što radi i postavi crkvu na Rumiju. Da je Zakon jednak za sve, da nije selektivan, da nadležne državne institucije rade svoj posao i da su reagovale u predhodnim slučajevima, Mitropolitu ne bi na um palo da postavlja crkvu na Rumiji jer bi znao da će odmah reagovati pravna država, institucije sitema, i da će ista biti uklonjena. Ovako, ima potpuno pravo, i niko mu ne može ništa, jer to je ipak crkva, i na vrhu Rumije.”

Ovaj slučaj je samo jedan u moru sličnih. Ubija svaku, makar nadu, preostalom, sve manjem broju građana.

11 0 komentara

 1. Vojin Grubač

  Наслов је одличан. Он је одлична удица, на коју ће се све рибе коментаторске уловити, те прочитети текст до краја и да им се неће. 🙂

 2. Vojin Grubač

  Мислим да ће господин Стојановић реаговати на ову дисхармонију текста и наслова, која се може третирати као директни удар на државу, која лежи на три стуба, од којих је најчвршћи господин Данило. 😉

  • danilo stojanovic

   Mislim da se g. Grubac (opet) prevario?

   Naime, necu ovdje reagovati na tekst vec na njegove vise puta izrecene obmane koje se odnose na agresivan stav i ponasanje Srbije prema CG.

   Naime, i g. Grubac, i cijenjeni Zipp su me bezbroj puta napadali sto optuzujem Srbiju “ni krivu ni duznu” za zle namjere prema CG? Kad, juce, procitah na njegovom omiljenom “hang out”-u (portal IN4S) zvanicnu izjavu, ni manje ni vise, Predsjednika Srbije g. Nikolica:

   “… да се српски народ никада није сложио са отцепљењем Црне Горе али да је то реалност и истакао да српски народ мора да постоји у Уставу Црне Горе.

   „Срби у Црној Гори откако је Црна Гора независна се налазе на вјетрометини. Никад се нису сложили с са отцепљењем, нисам ни ја, нити ћу док сам жив, али се понашам као да је све у реду“ – истакао је Николић.”

   Nadam se da smo time zavrsili diskusiju po tom pitanju?

 3. Veljko B Ilic

  Zipp-e, gospodin Grubac vas je ocijenio-dobili ste peticu jer vam je naslov, kako kaze ocenjivac Grubac, odlican. Dalje, sveznajuci Grubac zna unaprijed kako ce reagovati gospodin Stojanovic. Cudno, zar ne!

  • Vojin Grubač

   Господине Илићу,

   у задњем коментару упућеном на мом блогу рекосте…

   Vojvoda Batric
   “Srbi braco, u kam udarilo!
   sto cemo vam kriti u kucine?
   Zemlja mala odsvud stijesnjena,
   s mukom jedan u njoj ostat moze…”

   Izvinjavam se gospodinu Grubacu, Srbe nazvah bracom, a u Gorskom Vijencu Njegos kaze: “Turci braco u kam udarilo!”

   Колико видим, у “одасвуд стијешњеној земљи” гдје “с муком једва један остат може”, а за друге нема мјеста, ја вам оставих то једно мјесто у Црној Гори. Није ваљда да вам сад сметам и у Москви, ха, ха, ха…
   Ево, ако је тако, ја предлажем да одем у Норвешку, ако ме Ви подржите?! 😉

 4. Veljko B Ilic

  Posto Zipp-e dobiste peticu zbog naslova, dobro bi bilo da vas gospodin Grubac predlozi za ucrtavanje na neku fresku u crkvi na Rumiji. Naravno, treba pitati onog ‘svemoguceg’ Rista Cirova Radovica, kojega su ucrtali bezobzira sto je jos ziv.

  • Zipp

   Gospodine Iliću,
   dok vi i većina nazovi građana drvite o crkvi, freskama, Mitropolitu jednom i drugom…, dotle nam država funkcioniše kao srednjovjekovna: bez vladavine prava i bez institucija sistema. Sve se urušilo ili urušava. Uz to, nazovi građani jedva preživljavaju. Svakodnevneno se dešavaju oružane pljačke trafika, kladionica i drugih sličnih radnji koje u kasama imaju par stotina eura novca. Lopovi rizikuju višegodišnju robiju zbog oražanih napada radi samo 200 ili 300 eura! To je još jedan od pokazatelja dna na kojem smo, totalne bijede i siromaštva, ekonomskog i duhovnog. Istovremeno. “Veliki” se razračunavaju svakodnevnim podmetanjem eksploziva ispod automobila, baćanjem bombi u dvorište kuća…
   Prebijaju se novinari, bacaju se bombe na njihove radekacije, pred stanove visokih plicijskih službenika…
   A vi i dalje o crkvi, Amfilohiju, Mihajlu…
   Mislim da se ja neću naći na pomenutim freskama, sve da me predložo gospodin Grubač-kako kažete. Ja ne vrijeđam SPC, ne miješam se u vjerske stvari pravoslavaca, pa se nadam da ni SPC neće mene uvrijediti stavljajući me u društvo Đukanovića koga smatram najvećim zlom koje je moglo zadesiti Crnu Goru u XX i XXI vijeku.

 5. danilo stojanovic

  @Zipp. Gradjanin Sarkic je u pravu. I nije zasluzio (ni on niti bilo koja drugi gradjanin) da ga tretiraju na taj nacin. Ali gradjanin Zipp nije u pravu, jer osim ovakvih – nerijesnih slucajeva – postoje slucajevi koji su rijeseni. Prema tome, ne mogu se izvlaciti opsti zakljucci iz pojedinih slucajeva. Mogli bi se sloziti da drzava CG – odnosno njene institucije – cesto nijesu efikasne. Cinjenica da ovakvi i slicni slucajevi birokratske gluposti i nesposobnosti postoje i u mnogim dugim drzavama – naravno, ne opravdava stanje u pravnim institucijama ove drzave.

  Medjutim, gradjanin Zipp je u ogromnoj zabludi kada jedno nezakonje (crkva na Rumiji) pravda drugim – prethodnim – nezakonitostima i neefikasnostima nadleznih institucija. Po toj logici, zato sto je neko ubio nekoga i ja imam prava da ubijam sve dok drzava ne intervenise u slucaju originalnog ubice? Vas nacin razmisljanja je djetinjast. I vi vrlo cesto ratujete sa logikom.

  I ako se drzava (institucije) vise puta ogijesila prema vama – cini mi se da joj to vracate punom mjerom? Cak cesto i precerujete?

  P.S. Inace nijesam ni riba, ni ribolovac, – pa se niti razumijem, niti se “hvatam na udice” Sto se mene tice, uvijek cu rado procitati vase tekstve. Jer ako i ne pisete o lijepim stvarima – ipak, lijepo pisete.

  • Zipp

   Gospodine Stojanoviću,
   nekada sam mislio da ste Vi jednostavno malo naivni, da nijeste svjesni stvari, te da stoga dolazi do nesporazuma među nama. Ne nepsorazuma, nego drugačijih stavova. Već neko vrijeme sam promijenio mišljenje, smatram da vi veoma dobro znate i vidite stvari oko sebe, i da branite nedobranjivo iz pobuda koje za sada samo mogu nagađati.
   Dakle, Vi dobro znate da ja znam da postoje i riješeni slučajevi. Rješavaju se obično slučajevi običnih, anonimnih smrtnika, onih koji nijesu “biznismeni”, članovi partije, kumovi, prijatelji, rođaci… Tu država pokazuje svoju snagu i izlazi sa statistikama tipa: “rješeno je 90% krivičnih dijela, napisano je par stotina prekršajnih prijava…”
   Da je Mitropolit Amfilohije onomad bio u ljubavi sa DPS-om, crkvu na Rumiji ne bi niko pominjao, ekspresno bi bila izdata dozvola Mitropoliji za crkvu ako je nemaju… O tome ja pišem.
   Da se vratimo na ovaj, opisani slučaj:
   Siguran sam da veoma dobro znate što je po srijedi. Pojednostavljeno:
   AD “Plantaže” su firma DPS-a. Veselin Vukotić(predsjednik UO Plantaža) je Đukanovićev intimus i poslovni partner, a Verica Maraš je DPS kadar. Po mojim nepotvrđenim informacijama, u vrijeme predhodnih parlamentarnih izbora DPS je crpio novac iz Plantaža i zato su one sada u problemima.
   Vuksanović(direktor UIP) je takođe DPS kadar od najvećeg povjerenja, jedan od mnogih sveznajućih i svestranih DPS kadrova koji se razumije u sve: policiju, carinu, ZIKS, inspekciju…
   Sad, u toj i takvoj partijskoj državi Vuksanović treba da sruši ogradu Veselinu Vukotiću i Verici Maraš, napiše prekršajnu možda i krivićnu prijavu protiv svojih partijskih prijatelja i Plantaža koje su partijski mecena(?!). Veoma dobro znate da je to razlog ove “vožnje” građanina Šarkića.
   Dakle, problem je selektivna primjena zakona, partiokratsko-nepostistički sistem. I vi to veoma dobro znate, ništa manje dobro nego ja.
   Sada, kada me “vučete za nos” napisat ću i sledeće:
   To mogu raditi građanima Tuzi koji su taj, ograđeni dio Cijevne nekada stalno koristili, drugima ne bi mogli. Mjesto “Kotliš” im je bilo glavno kupalište(koje se nalazi na 200 metara od te ograde). U Zeti ili Dinoši ne bi Plantažama palo na um da urade tako nešto sve da imaju pravo, jer bi građani Zete odnosno Dinoše istog momenta razbili ogradu, organizovali se…
   Građani Tuzi nijesu organozovani i povezani. Njihhovi političke predstavnici, pogotovo Bošnjaka iz Tuzi, su neznaveni, politički i građanski neuki, zaokupljeni svojim malim, sitnim, ličnim interesima. Kao tavi oni uvijek glasaju za vlast koja zna da je njih dovoljno samo “pogladiti”, da zahtjeva praktično nemaju. Zato Plantaže mogu raditi to što rade, zato Tuzi nemaju trotoara za pješake, zato nema biciklističke staze Podgorica-Tuzi, zato taj put nije osvjetljen, zato naselje Karabuško polje…
   Pogledajte put Podgorica – Dinoša, put Podgoruca-Zeta, i uporedite ga sa putem Podgorica-Tuzi, i sve će vam biti jasno – ako želite da vam bude jasno. Ali, očigledno ne želite.
   P.S. Moja ujčevina je iz Tuzi, veoma dobro poznajem stvari, na Cijevni, pogotovo na pomenutom “Kotliš”-u sam se kupao non-stop od 10-te do negdje 18-te godine.

 6. Veljko B Ilic

  Na osnovu ove vase hronologije, gospodine Zipp-e, vidi se da su neke drzavne ustanove nepravedno postupale prema vama. Pitam se, zasto je to tako? Da li je to neka vrsta diskriminacije? To bi bilo za svaku osudu u nasoj Crnoj Gori, gdje svi gradjani treba da budu ravnopravni. Potrebno je to ispitati, I one sto diskriminiraju treba kazniti.

  Sto se tice gospodina Grubaca koji je davno (kao I ja) napustio Crnu nasu, niko nema pravo da ga progoni I da mu nedozvoljava povratak u voljenu mu otadzbinu. Vratite se gospodine Grubacu. Nekada davno je Aleksa Santic je rekao: “Ostajte ovdje, sunce tudjeg neba, nece vas grejat kao sto ovo greje. Gorki su tamo zalogaji hljeba, gdje brata nema, gdje svoga nije.”

Submit a Comment