I REKE PLAČU KADA IH UBIJAJU

Objavljeno: 20.01.2014, 10:51h

Negde posle Mojkovca, kasnije izguglah da se selo zove Podbišće, na samoj obali Tare ugledah deponiju.

Vraćah se juče kolima sa otkazanog skijanja zbog vremenskih nepogoda koje pogodiše sve skijaške republike i pokrajine. Toplo vreme i plaha kiša pokvariše mi planove podgrejavane uspomenom na hladne prošlogodišnje dane, kada se u više navrata vraćah snežnoj belini. Čistoti.

Negde posle Mojkovca, kasnije izguglah da se selo zove Podbišće, na samoj obali Tare ugledah deponiju. U našem jeziku deponija podrazumeva mesto gde se prikuplja smeće, mada logika stvari kaže da se deponovati mogu i neke druge stvari, ali… Bih iznenađen i kasnije zažalih što zbog kiše, što zbog složene saobraćajne situacije ne stadoh i napravih koju fotografiju, da pokažem radoznalom svetu gde i kako neki ljudi odlažu smeće. Pošto primitivizam i glupost idu ruku pod ruku uopšte me ne iznenadi kada pročitah da je to mojkovačka deponija. Naime, ona se nalazi uzvodno od Mojkovca, tako da smeće kojega su se otarasili na ovako bedan i primitivan način im se vodotokom ponovo vraća! Teško je shvatiti u današnji vakat da se nešto dešava na ovaj način, pa proguglah još malo.

Videh u nekom članku da jedna žena iz mojkovačke vlasti kaže kako je voda znatno niža od deponije i da bla-bla, truć-truć… a sve u smislu opravdavanja i ublažavanja ovog vanserijskog divljaštva. Kao da su čitaoci tog članka pali s marsa i ne znaju da kiša ispira sadržaj i donosi u reku gadluk koji se tu nakupio. Nađoh dalje da i komšijski Kolašin ima sličan adet, pa čeka da voda Tare odnese đubre na poklon nekome drugom. Dug je spisak gradova koji se bave ovim zanatom na nekim drugim vodotocima.

Turističke organizacije Kolašina i Mojkovca nude Taru nepoznatom turisti u svakom obliku, čak i za piće u gornjem toku, ali posle ovoga što sam video sumnjam da je koriste na taj način. U turističkoj ponudi imaju Bjelasicu, Biogradsko jezero i goru, Sinjavinu, rafting, hajking… samo im nedostaje ovo čudo nad čudima. Verujem da bi mnogom elitnom turisti ovo ostala trajna uspomena na našu prirodu i društvo.

A ona deponija bi ograđena, pored toga što je ogađena. Perifernim vidom ugledah i kućicu. Sto posto ima i vagu iako je ne videh. Bez vage bi to bio vandalizam bez mere.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply