ALFA Centar: Bezbjednost građana ili bogaćenje povlašćenih?

Objavljeno: 31.12.2013, 13:45h

Protiv monopola na tržištu petardi

Nevladina organizacija ALFA Centar iz Nikšića je zatražio danas od nadležnih državnih institucija da se “jasno odrede između bezbjednosti građana i omogućavanja bogaćenja povlašćenim pojedincima” i povukao se iz Radne grupe za suzbijanje i upotrebu petardi i pirotehničkih sredstava, u toku novogodišnjih praznika, u kojoj je bio od 2009. godine, navodeći da su zatečeni time što su “pojedini marketi preplavljeni ogromnim količinama ovog ubojnog sredstva I na taj način veoma lako dostupni kupcima svih uzrasta”.

“Poslije obilaska lica mjesta, radna grupa se uvjerila u fiktivno postojanje potrebnih dozvola i rješenja koja se mogu izdejstvovati površnim i pogrešnim tumačenjem ionako manjkavog Zakona o eksplozivnim materijama, na brzinu i za ovu svrhu ‘edukovanih’ prodavača. Na svim dokumentima se nalaze pečati nadležnih državnih institucija, istih onih koji se nalaze na osnivačkim dokumentima Radnih grupa na lokalnom nivou”, navedeno je u saopštenju Alfa Centra.

Upravni Odbor ALFA Centra je donio odluku o povlačenju rukovodeći se sljedećim činjenicama:

“1. U toku novogodišnjih i božićnih praznika ovi marketi su prepuni građana koji su direktno izloženi opasnosti zbog nepropisno izložene i neobezbjeđene opasne robe (nepostojanje odgovarajućih uzemljenja na policama, antistatic poda,) a čuvanje preostalih količina (koje se ne nalaze na policama) je vrlo upitno.

2. Stavljajući u promet ovaj opasni proizvod zajedno sa novogodišnjim ukrasima i školskim priborom direktno se ugrožava bezbjednost naše djece i omogućava njihovo ozbiljno povrijeđivanje.

3. Učestvujući i dalje u radu Radne grupe pod ovim uslovima, svjesno i direktno bi dali svoj doprinos stvaranju monopola nad tržištem petardi, a to nam nije cilj.

4. Jasno ukazujući na kontradiktornosti nadležnih državnih institucija, tražimo da se jasno odrede između bezbjednosti građana i omogućavanja bogaćenja povlašćenim pojedincima.”

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply