Parada (svečani defile)

Objavljeno: 20.10.2013, 14:50h

Da li kao građanin (zanemarimo to što sam bloger) imam pravo da fotografišem policiju na dužnosti?

U 10.50h sam krenuo prema centru grada kako bih prošetao, popio espreso, vidio što se dešava povodom najavljene „parade ponosa“. Policija mi je, kao građaninu i pješaku, zabranila prolaz kod nekadašnjeg hotela “Crna Gora“, dakle – ograničila mi je slobodu kretanja, pravo da budem učesnik ili posmatrač parade (svečanog defilea!), pravo da slobodno šetam kuda hoću.

Prolaz je bio zabranjen svim građanima.

 

Da li je policija imala na to pravo?

Uputili su me da idem rubom Karđorđevog parka, pored gradilišta hotela “Hilton“. Na uzvišici iza ograde gradilišta sam primjetio tri policajca. Izvadio sam fotoaparat kako bih fotografisao. Jedan od njih mi je, povišenim tonom i uz prijetnju, rekao: “Nemoj slučajno da nas slikaš da ti ne siđem dolje, je li ti jasno“ (Policajac sa podtignutom rukom na fotografiji – fotografisao sam ga baš u trenutnu kada je započela prijetnja).

Da li kao građanin (zanemarimo to što sam bloger) imam pravo da fotografišem policiju na dužnosti?

Odgovore na oba pitanja znam.

Postavljam pitanje što će preduzeti nadležni organi protiv nenajavljenog ograničenja slobode kretanja u prvom slučaju, te Unutrašnja kontrola policije u drugom slučaju.

A o samoj “paradi ponosa“ možda drugi put.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Duško Vuković says:

  Upravljajući se po vlastitoj pameti, rekao bih da građanin Zipp može da fotografiše policajce na dužnosti na javnom mjestu. Ne znam da postoji ikakav propis koji bi to zabranio bilo kome građaninu.
  No,kako volim da provjeravam i tuđu i vlastitu pamet, pokušao sam da se konsultujem sa mojim prijateljom Googletom. I evo šta nađoh na Pančevac online:
  Sindikat srpske policije, jedini koji djeluje na teritoriji Policijske uprave Pančevo, uputio je nedavno zvaničan dopis Sekretarijatu Ministarstva unutrašnjih poslova, u kom traži odgovor na pitanje smiju li građani da snimaju policajce dok su na dužnosti. Ovo pitanje je obrazloženo time što se u javnosti i na društvenim mrežama često mogu naći fotografije ili video-snimci policajaca na dužnosti ili u nekoj intervenciji, koje su napravili građani. U dopisu policijskog sindikata navodi se da pripadnici policije negoduju zato što smatraju da im se time narušava privatnost, te da nisu upoznati sa svojim pravima u slučajevima kada ih građani neovlašćeno snimaju.
  “Molimo vas za tumačenje zakona kojim je regulisana ova oblast i za odgovor na sledeća pitanja: kakva zakonska prava ima policajac kada ga neovlašćeno snimaju građani dok je na dužnosti ili u nekoj intervenciji? Kako policajac treba da postupi prema onome ko ga snima ukoliko ne želi da bude sniman, a građanin nastavlja snimanje? Ima li policajac zakonsko pravo da privremeno oduzme foto-aparat ili kameru kojom je sniman i kakav je dalji postupak u tom slučaju?”, pitao je policijski sindikat svoje nadređene. U odgovoru na ovo pitanje, koji je Sindikatu srpske policije poslala Služba za informisanje i odnose s javnošću MUP-a Srbije, kaže se da su policajci državni službenici koji svoje poslove obavljaju javno pa njihovo snimanje nije zabranjeno.
  ”U Krivičnom zakonu je predviđeno krivično delo neovlašćeno fotografisanje, ali da bi ono bilo počinjeno, potrebno je da neko neovlašćeno načini fotografski, filmski ili video-snimak drugog lica i time osetno zadre u njegov privatan život.
  Smatramo da snimanje policajaca dok su na dužnosti ne predstavlja ’znatno zadiranje u njihov privatan život’. Drugo, zavisno od konkretnog slučaja, moglo bi se desiti da se kod neovlašćenog snimanja primeni Zakon o javnom redu i miru i tada je moguće da policajac privremeno, uz potvrdu, oduzme foto-aparat ili kameru kojom je sniman”, kaže se u odgovoru MUP-a Srbije.
  U Sindikatu srpske policije nisu bili zadovoljni ovakvim odgovorom i smatraju ga nepreciznim, između ostalog i zato što bi, po njihovom mišljenju, neovlašćeno snimanje moglo da ugrozi policajce čiji identitet ne sme da bude otkriven (policajci zaduženi za suzbijanje narkomanije, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, Uprava krivične policije). Zbog toga su se žalili povjereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
  Međutim, on im je odgovorio da ne postoji zakon ili neki drugi propis koji bi eksplicitno zabranjivao fotografisanje ili snimanje policajaca, tako da ono nije protivzakonito.
  ”Policajac nema pravo da zabrani građaninu da ga snima ili fotografiše, niti može da traži da se snimak obriše, odnosno da oduzme kameru, foto-aparat ili mobilni telefon kojim je snimak napravljen. Što se tiče lica koja snimaju, ona ne treba da se na bilo koji način mešaju u službenu radnju koju obavlja policajac niti da postavljaju pitanja njemu ili licu koje on ispituje. Osim toga, lice koje snima ili fotografiše ne sme da ulazi u prostor ograđen policijskom trakom, a ako to čini ili na neki drugi način ometa vršenje policijskih istražnih radnji, prema njemu u tom slučaju mogu da budu primenjena sredstva prinude”, kaže se u odgovoru povjerenika.

 2. Vojin Grubač says:

  На данашњем окупљању пчелара у Подгорици- дошли су рибари.
  Неко, пак, тврди да је то било окупљање вегетаријанаца- на који су дошли месождери. Опет различите интерпретације.

 3. Zipp says:

  Što se tiče same parade, ne bih mnogo o tome, bar zasada.
  Gledao sam upravo dnevnik TV “Vijesti”. Na snimku se vidi kako policija vraća(ne dozvoljava prolaz) bivšem minstru policije u vladi CG(jedinom ministru u vladi za kojeg se ne veže nikakva afera, bar da ja znam) gospodinu Filipoviću, i Omeru Čirgiću koji je sa njim u društvu.
  Bivši, neprimjetni ministar policije ima preko 70 godina, Omer Čirgić oko 65.

 4. Zipp says:

  Veoma bih volio da se u raspravu uključe, prije svih osobe iz organizacije “parade ponosa”, kao i prestavnici NVO koje se bave zaštitom ljudskih i manjinskih prava, kako bi mi(nam) objasnili neke stvari, odgovorili na neka pitanja koja bih im postavio ako bi se uključili u raspravu.

 5. Zipp says:

  Šta kaže zakon:
  Nadležni organ će rješenjem zabraniti održavanje mirnog okupljanja, ako:
  4) postoji stvarna opasnost da bi održavanjem mirnog okupljanja bila ugrožena bezbjednost ljudi i imovine ili bi došlo do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.
  Ovo ne znači da sam protiv LGBT osoba, parade(mada se po meni ovo ni u kom slučaju ne može nazvati paradom, jedino protestom protiv diskriminacije LGBT osoba), samo ukazujem na činjenice o kojima mislim da treba raspravljati.

  • danilo stojanovic says:

   @Zipp. Nastranu sto ste zaista precerali sa tim vasim “kalimerstvom” – nalazim da su vasa pitanja neumjesna. Prije svega, ako bi dopustili cijenjenom i bezopasnom Zipp-u, da slobodno koristi svoja prava na setnju, policija ne bi imala osnova da zaustavi druge gradjane – koji bi mogli biti. kao sto smo se i uvjerili, veoma opasni? Sto se tice snimanja policije u akciji – odgovor nam je dosao vec danas. Prebijen je srednjoskolac koji je ucestvovao u LGBT parade (nije gej) a koji je “prepoznat” od jurisnih anti-LGBT odreda preko snimka sa parade? Vi ste, najvjerovatnije, vrlo dobro znali za ove odgovore – ali, cini se, da ne mozete da se uzdrzite od povokacija?

   A vase posljednje pitanje lici zapravo na poziv drzavi da slucajno ne izazove “sile mraka” zbog “potencijalne opasnosti”? Time, izgleda, implicitno preporucujete da uvijek popustimo pred ucjenama fundamentalisckih klero-nacionalistich snaga u CG – jer su “opasne”? Dakle crnogorsko drustvo ne smije naprijed jer to smeta nekim “moralno osjetljivim” i ljutim ljudima iz SPC (i njihovom stadu). Koji, uzgred, veoma ljubazno i s postovanjem tretiraju svojih sedam – vladika pripadnika LGBT? Pitam se sto bi bilo da su se te vladike setale u povorci sa su-“grijesnicima”?). Da li bi SPC pozivala i na njihovo “bacanje u oganj”?

   P.S. Da me ne bi (opet) pogresno shvatili – nijesam pripadnik LGBT populacije. Imam samo razumijevanje za njihovu ugrozenost u nasem drustvu. Nijesam ni ljubitelj njihovih parada (posebno ne onih kao sto su u USA npr.) – ali ova je parada morala i trebala da se desi radi upozorenja na krsenje njihovih Ustavnih, gradjanskih, prava u CG. Po meni, ona nije bila o pravima na LGBT seks, vec o LGBT pravima na jednakost i postovanje ustavne zabrane diskriminacije prema manjinama – po bilo kojem osnovu.

   I, zapitajte se sto bi ucinjeli da je vas sin sinoc napadnut zato sto je branio prava LGBT. I sto bi tek bilo da je bio prebijen zato sto jeste gej? Da vas potsjetim da niko ne moze odluciti (odabrati) da se rodi kao gej, bas kao sto ne odlucuje da li ce biti ljevak, npr.

   • Zipp says:

    Dr Stojanoviću,
    stalno dajete pogrešne dijagnoze, stoga mogu reći da ste loš doktor.
    Da počnem od kraja:
    “I, zapitajte se sto bi ucinjeli da je vas sin sinoc napadnut zato sto je branio prava LGBT. I sto bi tek bilo da je bio prebijen zato sto jeste gej? Da vas potsjetim da niko ne moze odluciti (odabrati) da se rodi kao gej, bas kao sto ne odlucuje da li ce biti ljevak, npr.”
    Da je moj sin sinoć prebijen, ili ja, osjećao bi se jako loše, gnijevno. Ja imam dva sina, od 3 i od 8 godina. Moguće da su oba sina budući gejevi, to još ne znam niti mogu znati. Veoma sam svjestan toga, pa to učite Šabovića npr. ili Dinošu npr. Ovaj drugi je nagrađen mjestom ambasadora zbog svoje otvorene homofobije. Ja nemam nikakvih problema sa LGBT osobama. Nikada ih nijesam napao, obrnuto, stat ću im u odbranu prvom prilikom kada se bude organizovao protest zbog ugrožavanja njihovih prava kao manjinske i ugrožene grupe. Ali protest a ne parada! Parada bih samo posmatrao, kao što se parade i posmatraju. Ali nijesam mogao-bilo mi je zabranjeno! Bilo mi je zbaranjeno svako kretanje kroz uži centar grada, bez najave, pa očekujem da vi(i oni) stanete u zaštitu tog mog prava, jer ste vi za poštovanje ljudskih prava, zar ne – bar deklarativno? Možda bi čak učestvovao i na paradi, iako je krajnje neadekvatan naziv, po meni kontraproduktivan čin, da nije bilo onakve medijske kampanje u poslednjih nekoliko mjeseci i postavljenje prava LGBT osoba kao prvog i najvećeg problema u CG. E to mene iritira, jer to jeste problem, ali mnogo manji od drugih koje imamo.
    “Da me ne bi (opet) pogresno shvatili – nijesam pripadnik LGBT”- to se vi pravdate da nijeste gej? Zašto?
    “Prije svega, ako bi dopustili cijenjenom i bezopasnom Zipp-u, da slobodno koristi svoja prava na setnju, policija ne bi imala osnova da zaustavi druge gradjane – koji bi mogli biti. kao sto smo se i uvjerili, veoma opasni? Sto se tice snimanja policije u akciji – odgovor nam je dosao vec danas. Prebijen je srednjoskolac ”
    Policija je trebalo “cijenjenom i bezopsanom Zipp-u” i ostalim građanima da objavi preko medija da će biti zabranjen prolaz i šetnja užim centrom grada a ne da obavještava da će biti obustavljen saobraćaj. Ako policija nije u stanju da obezbjedi skup, onda ga onako kako kaže zakon – ne odobrava, zabranjuje.
    Ali, što je uradila policija? Blokirala je sve, ugrozila mi Ustavno pravo na slobodu kretanja bez najave(toliko o “kalimerstvu”). Postavljaju se logična pitanja:
    -Za koga se onda pravi parada ako je ne možemo posmatrati ili prisustvovati istoj? Čemu ona služi? I znam odgovor-da se ispuni puka forma, zadovolji Brisel.
    “Sto se tice snimanja policije u akciji – odgovor nam je dosao vec danas. Prebijen je srednjoskolac koji je ucestvovao u LGBT parade (nije gej) a koji je “prepoznat” od jurisnih anti-LGBT odreda preko snimka sa parade”-ovo je već, da oprostite, smiješno od vas.
    Dakle, vi se plašite da neko ne prebije policajce kojeg sam ja snimio? Policajce na dužnosti! A svi mediji, pa i onaj vaš, su objavili desetine fotografija ne samo sa policajcima, već i učesnicima protesta! I, nebitno je što kaže zakon po kojem imam pravo da fotografišem, važno je to što moja fotografija može prouzrokovati? – Ne brukajte se, g. Stojanoviću.
    Uz to, policajac mi se obraća uličarskim rečnikom, prijeti mi!
    A da nije bilo tako, ja te fotografije ne bih objavio, držao bi ih kao podsjećenja na taj dan u ličnoj arhivi.
    “A vase posljednje pitanje lici zapravo na poziv drzavi da slucajno ne izazove “sile mraka” zbog “potencijalne opasnosti”?” – predpostavljam da ovim mislite na citiranje zakona o održavanju mirnog okupljanja.
    Ako sam u pravu, ja ne pozivam državu Dr Stojanoviću da ne izazive sile mraka već da radi i postupa po zakonima koje je ona donijela, a to bi i vi trebali da tražite-da se uvijek postupa po zakonu i da se on poštuje. Jer, da je tako, i da nema njegove selektivne primjene, niti bi bilo crkve na Rumjji – koja vam toliko bode oči, niti bi se dešavalo ovo što nam se dešava.
    Dr Stojanoviću, mislim da sve više upadate u nelogičnosti, kontradiktornosti, da olako dajete dijagnoze, prebrzo kvalifikujete. No, samo nastavite ako misite da su vam argumenti u raspravama samom pravi, ali mislim da postajete smješni.

    • Zipp says:

     Vjerovatno znate da ne cijenim i ne dijelim mišljenja ili “mišljenja” novinara ili “novinara” Darka Šukovića. Uprkos tome, sa malim ispravkama i malim dodatkom, potpisao bih njegovu današnju kolumnu koju sam upravo pročitao:
     http://www.portalanalitika.me/drustvo/tema/120160-ukovi-zar-i-bog-grijei

    • danilo stojanovic says:

     Postovani Zipp-e,

     Napisao sam da nijesam ljubitelj parada (ni LGBT, ni ostalih javnih – partijskih ili vjerskih procesija i manifestacija). I u tome se slazemo.
     Slazemo se i u tome da prava LGBT nijesu najveci problem CG. Ali jesu znacajan problem u kontekstu ustavnih prava gradjana CG. I, naravno, kao dio „ulaznice u EU“ (drustvo visoko razvijenih zapadnih demokratija). Nemojmo se zavaravati o ulozi SPC u protivljenju „euro-atlantskim integracijama“ (i LGBT parade – ovo je bio sukob drzave CG i SPC – preko zabludjelih vandala). To je za njih „pitanje zivota i smrti“. Jer u EU nece moci da viluju i da nam sole pamet sa njhovim srednjevjekovnim pravoslavnim fundamentalizmom i pan-srbizmom (& pan-slavizmom).

     Medjutim, vi uvijek, i u svakoj prilici, polazite od sebe i „vasih prava“ ne misleci na neke druge, sire, drustvene interese i implikacije?

     Gledano sa vaseg aspekta – kao gradjanina – vasa prava da slobodno setate, posmatrate i fotografisete (da li uvijek nosite fotoaparat u setnji?) – jesu bila povrijedjena. Ali, vi ne zelite da shvatite/prihvatite cinjenicu – da su ta „vasa prava“ bila postovana – bili bi, mozda, ugrozeni i zivoti mnogih ucesnika parade? Da li treba da dodam, da su na paradi bili prisutni visoki predstavnik EU i neki ambasadori, itd.?

     Da li zbog prava jednog gradjanina (Zipp-a) treba da budu ugrozena prava mnogih? I drzavni interesi CG? Vi odlucite (vec jeste)?

     “Da me ne bi (opet) pogresno shvatili – nijesam pripadnik LGBT”- to se vi pravdate da nijeste gej? Zašto? (Zipp)

     Ne pravdam se. Na vasu zalost (?) – nijesam gej. Samo sam to naveo ocekujuci vasu, po obicaju, nisku, “zipp-ovsku” reakciju. Pogodio sam. Promasili ste. I ovog puta.

     Vec sam, dobrim dijelom odgovorio na ovo pitanje. Izmedju ostalog, ovo je trazila EU, vjerovatno, da se uvjeri u administrativne kapacitete drzave CG . Kao i u njenu sposobnost da odrzava gradjanski red i mir. Policija je polozila test (i to odlicno). Istovremeno je ispunjen zahtjev da se zastite prava manjina i gradjanska prava definisna Ustavom CG. LGBT CG je, nadam se, uspjela da istakne spremnost da se bore za svoja (nesporna) prava na (ko)egzistenciju u crnogorskoim drustvu.

     Uz neke kritike – i sa moje strane. Na primjer, brkovi kao simbol su bili nepotrebna provokacija. Neke izjave poslije parade su bile krajnje neumjesne – i nepotrebno (i preuranjeno?) – trijumfalistcke? Ocito je da ni u LGBT nijesu shvatili lekciju da treba da nastupaju sa mnogo vise skromnosti i osjecanja mjere. Kao i da shvate da i drustvo treba mnogo da radi na podizanju opsteg nivoa znanja i tolerenacije – prije nego se najavi konacni „trijumf“. Pitanje je samo sto je njihov konacni cilj? Jer, mogu veoma lako da potrose kredit kod mnogih koji danas podrzavaju njihovu borbu za gradjanska prava (ukljucujuci i mene).

     Sto se tice fotografisanja – ja sam zato da se to pravo postuje maksimalno – u zavisnosti od objektivnih uslova na mjestu dogadjaja. Pokusao sam da vam objasnim zasto policajci ne zele da ih snimaju u obavljanju njihove duznosti. Medjutim, ako je to bilo najgore krsenje vasih (ponavljam – vasih licnih) prava – onda moram da se slozim s vama. Samo me zanima zasto vam je bilo toliko stalo da snimate policajce u akciji? (da li vam je to trebalo za neke, eventualne, dokaze o „brutalnosti crnogorske policije“)?

     Zakoni koje je drzva donijela, i koje mora da stiti su – i Ustav CG:

     Član 6. – Crna Gora jemči i štiti prava i slobode. Prava i slobode su nepovredivi. Svako je obavezan da poštuje prava i slobode drugih.

     Član 7. – Zabrana izazivanja mržnje – Zabranjeno je izazavanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu.

     Član 8 – Zabrana diskriminacije – Zabranjena je svaka neposredna ili posredna diskriminacija, po bilo kom osnovu. Neće se smatrati diskriminacijom propisi i uvođenje posebnih mjera koje su usmjerene na stvaranje uslova za ostvarivanje nacionalne, rodne i ukupne ravnopravnosti i zaštite lica koja su po bilo kom osnovu u nejednakom položaju. Posebne mjere se mogu primjenjivati samo dok se ne ostvare ciljevi zbog kojih su preduzete.

     Da li treba da vam objasnjavam da su ova prava – bila tema parade?

     Postovani Zipp-e, sve vise pomisljam da vama zaista treba pomoc psihologa? Vasa opsjednutost sa vama – i „vasim pravima“ (o pravima drugih ne brinete bas mnogo?) ukazuje na krajnji egocentrizam? Cesto djelujete kao da u vama nema ni trunke empatije? Vi se sve cesce ponasate kao sociopat koji samo vidi sebe i svoje muke – i koji nema nista lijepo i dobro da kaze o drugima?

     Vasa jedina veza sa svijetom je vas prijatelj g. Vojin Grubac – sa kojim dijelite slicnu mrznju prema CG i Crnogorcima, – i logoreju u pisanju.
     Prije par godina na ovom portalu je bilo veoma intersantnih diskusija uz ucesce mnogih komentatora. Danas ste pali na dva covjeka. Zasto? Naravno, uz povremeno ucesce g. Ilica i mene? Kada se to desi, to vam je prilika da nas obojicu zaspete gomilama nekorektnih, cesto i kontroverznih, stavova.

     Mozemo li ikada ocekivati od vas da govorimo i jednoj jedinoj stvari/pitanju – umjeto sto se razlivamo po svim vasim privatnim mukama i patnjama? Sumnjam?

     Mada, kada bolje razmislim, mi i pisemo uvijek o jednoj istoj stvari – nepravdi prema Zippu!

     Pozdrav,

     Vas dr. Stojanovic

     P.S. Obecavam da vam vise nikada necu ovako opsirno odgovoriti, jer je sve ovo (za mene) strahoviti gubitak vremena. „Mnogo buke ni oko sta“? Niti cu ja vas ubijediti, niti vi mene.

     • Zipp says:

      Zakoni koje je drzva donijela, i koje mora da stiti su – i Ustav CG:

      Član 6. – Crna Gora jemči i štiti prava i slobode. Prava i slobode su nepovredivi. Svako je obavezan da poštuje prava i slobode drugih.

      Član 7. – Zabrana izazivanja mržnje – Zabranjeno je izazavanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu.

      Član 8 – Zabrana diskriminacije – Zabranjena je svaka neposredna ili posredna diskriminacija, po bilo kom osnovu. Neće se smatrati diskriminacijom propisi i uvođenje posebnih mjera koje su usmjerene na stvaranje uslova za ostvarivanje nacionalne, rodne i ukupne ravnopravnosti i zaštite lica koja su po bilo kom osnovu u nejednakom položaju. Posebne mjere se mogu primjenjivati samo dok se ne ostvare ciljevi zbog kojih su preduzete.” Dr Stojanović
      I to je tačno.
      Ali poslije toga ide član zakona kog sam citirao. Dakle, iako su ovo Ustavom garantovana prava, mirno okupljanje ne može biti odobreno ako postoji opasnost…
      I, vi opet o dijagnozama i dajete dijagnoze!
      “Samo me zanima zasto vam je bilo toliko stalo da snimate policajce u akciji? (da li vam je to trebalo za neke, eventualne, dokaze o „brutalnosti crnogorske policije“)? ”
      To je moja lična stvar i pravo, nijesam dužan da objašnjavam zašto i čemu.
      “Mada, kada bolje razmislim, mi i pisemo uvijek o jednoj istoj stvari – nepravdi prema Zippu! ”
      Dr Stojanoviću,
      svakodnevno se srijećem sa nezakontostima i nepravdama, lično. Istim tim se srijeću i drugi građani i ćute. Ja ne ćutim, već ličnim primjerom pokazujem kako se borim za svoja građanska prava. Boreći se za njih ja se u stvari borim i za vaša građanska prava. Evo par banalnih primjera:
      Skoro sam napisao ovaj tekst:
      https://www.pcnen.com/portal/2013/07/30/uzurpacija-rijeke-cijevne-2/
      Vaš kolega, komentator Ilić mi se odmah posprdao. Vi ste vjerovatno u sebi rekli(nijeste komentarisali), evo ga ovaj opet. 3 mjeseca ja vodim tu bitku. Ni sami ne možete zamisliti što sam sve uradio povodom tog slučaja. Nadležne inspekcije i Ombdusman se nijesu udostojili ni odgovora.
      Ipak, pokazalo se da sam potpuno u pravu, da su “Plantaže” nezakonito zabranile pristup Cijevni. Zato sam pozvan od strane direktorke Plantaža na razgovor koji treba da uslijedi ovih dana.
      Tu nijesam ugrožen samo ja, nijesam branio samo svoja prava, već svih građana kojima je zabranjen pristup Cijevni-nezakonito.
      Ili, još banalniji primjer:
      Imao sam Ugovor sa jednim mobilnim operaterom. Kupio sam kod njih telefon po povlašćenim uslovima. Ugovorom sam bio vezan 2 godine. Poslije 2 godine sam prešao kod drugog operatera, ali nijesam mogao da koristim već plaćeni telefon(kodirali su ga samo za svoju mrežu). Ztažio sam da mi ga hitno raskodiraju. Upućivan sam da podjem kod privatnika “raskodirat će mi ga za 5 eura”!!!. Onda sam se žalio svim mogućim institucijama i raskodirali su mi telefon. Mislim da se hiljadama građana desilo isto, da su svi ćutke prihvatili da ih mobilni operater krade. Ja nijesam. I ne zbog 5 eura i sebe samog, već zbog svih i da ih naučim pameti.

     • Zipp says:

      Vi ste Dr Stojanoviću pored ostalog “legalista”, stalno se pozivate na institucije sistema i “ostavite da to oni riješe”. Vi i za aferu “Snimak” kažete da ostavimo to institucijama sistema da je riješe, iako smo svi čuli što se događalo na “snimku”, a viđeli smo i kako su reagovale “institucije”.
      Ja pokazujem, dokazujem i javno tvrdim da te institucije ne postoje osim na papiru. Dokaz je i ovo oko Cijevne: kao uzoran građanin obratio sam se nadležnim institucijama, tražio reagovanje i odgovor. “Institucije” ne da nijesu reagovale nego se nijesu udostolile ni odgovora. Kada je Akcija za ljudska prava(kojoj sam se pored ostalih obratio) pozivajući se na Zakon pokazala i dokazala da sam u pravu, da su Plantaže nelagalno ogradila i zebranile pristup Cijevni, dobio sam poziv od direktorke Plantaža za razgovor. Nadležne inspekcije i Omdbusman su ćutali, i dalje ćute. HRA je uputila dopis direktoru Uprave za inspekcijske poslove i tražila razrješenej inspektora zbog nesavjesnog rada u službi(nepostupanje po prijavi). Direktor i dalje ćuti(za sada).
      To su te “institucije sistema” na koje se vi pozivate.

     • Vojin Grubač says:

      danilo stojanovic “Zakoni koje je drzva donijela, i koje mora da stiti su – i Ustav CG:

      Član 6. – Crna Gora jemči i štiti prava i slobode. Prava i slobode su nepovredivi. Svako je obavezan da poštuje prava i slobode drugih.

      Član 7. – Zabrana izazivanja mržnje – Zabranjeno je izazavanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu.

      Član 8 – Zabrana diskriminacije – Zabranjena je svaka neposredna ili posredna diskriminacija, po bilo kom osnovu. Neće se smatrati diskriminacijom propisi i uvođenje posebnih mjera koje su usmjerene na stvaranje uslova za ostvarivanje nacionalne, rodne i ukupne ravnopravnosti i zaštite lica koja su po bilo kom osnovu u nejednakom položaju. Posebne mjere se mogu primjenjivati samo dok se ne ostvare ciljevi zbog kojih su preduzete.

      Da li treba da vam objasnjavam da su ova prava – bila tema parade?”

      Господине Стојановићу,

      ја сам ове чланове Устава Црне Горе вама предостављао када су се масовно у Црној Гори прекршила права народа на запошљавање у државној администрацији. Ево још једног члана…

      Заштита идентитета

      Члан 79

      Припадницима мањинских народа и других мањинских националних заједница јемче се права и слободе која могу користити појединачно и у заједници са другима:

      на избор, употребу и јавно истицање националних симбола и обиљежавање националних празника;
      на употребу свог језика и писма у приватној, јавној и службеној употреби;
      на школовање на свом језику и писму у државним установама и да наставни програми обухватају и историју и културу припадника мањинских народа и других мањинских националних заједница;
      на аутентичну заступљеност у Скупштини Црне Горе и скупштинама јединица локалне самоуправе у којима чине значајан дио становништва, сходно принципу афирмативне акције;
      на сразмјерну заступљеност у јавним службама, органима државне власти и локалне самоуправе;

      Господине Стојановићу, када је бивши црногорски омбудсман г. Шефко Црновршанин утврдио да се питање пропорционалног запошљавања припадника свих народа, осим Црногораца, у државној управи масовно крше, тада се нисте јављали да браните Устав и права грађана.
      А сада нам причате неку причу о томе да штитите геје и то цитирањем Устава.

     • Vojin Grubač says:

      danilo stojanovic: “Vasa jedina veza sa svijetom je vas prijatelj g. Vojin Grubac – sa kojim dijelite slicnu mrznju prema CG i Crnogorcima, – i logoreju u pisanju.”

      Господине Стојановићу,

      када вам предочавам како сердари најгрубље крше Устав Црне Горе, и да се ради о масовној појави дискриминације на националној основи у државним органима Црне Горе, ви то третирате као ширење мржње према Црној Гори и Црногорцима.

      Дакле, ви напросто мијењате тезе да би се екстремизам сердара о којем говорим сакрио. Ви бјежите од одговорности због сопственог екстремизма, па све што радите представља приземни покушај да јавности навјешате макароне на уши.

 6. Vojin Grubač says:

  Ево вам г. Стојановићу податке Црновршанина. Горе вам је Устав Црне Горе који јемчи равноправност у виду пропорционалности народа у органима државне управе, па сада причајте о томе ко фактички мрзи кога. Чини ми се да сердари са гумна не мрзе само Србе, већ и Бошњаке и Албанце исто тако, истом силом. Поздрав!

  Подаци Шефка Црновршанина…

  Od 712 zaposlenih u ministarstvima 37 Srba.

  – U Ministarstvu kulture ima 40 zaposlenih, od čega su 33 Crnogorci, četvoro Srbi, a troje zaposlenih se nije izjasnilo.

  U Ministarstvu odbrane radi 201 lice: 171 Crnogorac, devet Srba, pet Bošnjaka, po jedan Albanac, Hrvat i Makedonac, dva Jugoslovena, a nije se izjasnilo troje lica.

  U Vojsci Crne Gore radi 2.169 lica. Od tog broja Crnogoraca je 1.357, Srba 638, Muslimana devet, četiri Albanca, 22 Hrvata, 10 Makedonaca, dva Slovenca, tri Mađara, jedan Vlah, 57 Jugoslovena, četiri Slovaka, jedan Rusin, a jedan zaposleni se nije izjasnio – navodi se u izvještaju.

  U Ministarstvu prosvjete i nauke zaposleno je 69 lica – 54 Crnogorca, šest Srba, dva Bošnjaka, po jedan Hrvat, Musliman i Bosanac, a četiri radnika se nijesu izjasnila.

  U Ministarstvu zdravlja radi 207 ljudi. Od toga je 185 Crnogoraca, 12 Srba, pet Muslimana, dva Albanca, a tri radnika se nijesu izjasnila.

  U Ministarstvu turizma radi 96 zaposlenih – 86 Crnogoraca, šest Srba, dva Albanca i dva Muslimana.

  U Ministarstvu za manjinska prava, koje broji osam zaposlenih, rade tri Bošnjaka i pet Albanaca.

  U resoru za poljoprivredu radi 91 lice, od čega 10 Muslimana i dva Albanca – stoji u izvještaju.

  Na osnovu ovih podataka, Crnovršanin proporučuje državnim i javnim službama da vode računa o zastupljenosti manjina u svojim nadležnostima.

 7. Vojin Grubač says:

  Izvještaji relevantnih međunarodnih i domaćih institucija govore da su pripadnici manjinskih naroda najčešće diskriminisani u Crnoj Gori, pa im kao takvima treba efikasnija zaštita, poručio je potpredsjednik Bošnjačke stranke (BS) Kemal Zoronjić.

  On navodi da je diskriminacija očita i najviše izražena u procesu zapošljavanja.

  –Pripadnici bošnjačkog naroda su u javnoj upravi i službama zastupljeni sa svega 4,14 odsto. Podaci koje je prošle godine prikupilo resorno ministarstvo pokazuju da u 81 organu i službi od 132 organa i službe uopšte nema uposlenih Bošnjaka.

  Kako je dodao, Bošnjaka nema na pozicijama državnika, u važnim ministarstvima, Ustavnom, Vrhovnom i Upravnom sudu.

  –To ih dovodi u nejednaku poziciju u društvu, koja ima negativne implikacije kroz mali uticaj na kvalitet vršenja vlasti i socijalni status bošnjačkog naroda, ali i ostalih manjinskih naroda – kazao je Zoronjić.