Mening oslobođen najteže optužbe

Objavljeno: 30.07.2013, 20:12h

Američki vojnik proglašen krivim po većini od 21 tačke optužnice, ali ne i za naozbiljniju – pomaganje neprijatelju.

Sudkinja američkog vojnog suda je presudila danas da je vojnik Bredli Mening, koji se tereti za odavanje povjerljivih podataka Vikiliksu, kriv po većini od 21 tačke optužnice, ali ne i za naozbiljniju – pomaganje neprijatelju, prenosi Tanjug.

Sudkinja Deniz Lind je saopštila da Mening, optužen za najveće odavanje povjerljivih informacija u američkoj istoriji, jer je poslao najmanje 700.000 dokumenata Vikiliksu, nije kriv za najtežu optužbu, pomaganje neprijatelju.

Da je proglašen krivim i za ovu optužbu, Meningu bi prijetila doživotna robija, plus 154 godine zatvora.

Bivši analitičar obavještajne službe Mening (25) je rekao da nije vjerovao da će informacije koje je objelodanio ugroziti vojnike u Avganistanu i Iraku ili nacionalnu bezbjednost.

U završnoj riječi na suđenju Meningu, vojni tužilac major Ešden Fejn je rekao da on predstavlja “neodgovornog, sebičnog izdajnika”, koji je znao da će neprijatelji Amerike doći do dokumenata koje je predao Vikiliksu.

On je naveo da je Mening prošao obuku i da je zbog toga znao da dokumenta koja predaje mogu da dospeiju i u ruke terorista.

Mediji ocjenjuju da bi ishod presude Meningu mogao da utiče i na krivični proces protiv Edvarda Snoudena, ako on ikada bude izručen SAD.

 

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply