Žalbeno vijeće Tribunala u Hagu oslobodilo Perišića

Objavljeno: 28.02.2013, 17:55h

General Momčilo Perišić je osuđen na 27 godina zatvora.

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je danas, uz djelimično suprotno mišljenje sudije Liua, ukinulo osuđujuće presude Momčilu Perišiću za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, saopšteno je iz Tribunala.

Tokom perioda na koji se odnose te osuđujuće presude Momčilo Perišić je bio načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ), funkciji najvišeg oficira u VJ.

Pretresno vijeće je 6. septembra 2011, uz suprotno mišljenje sudije Molota, Momčila Perišića proglasilo krivim za pomaganje i podržavanje zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja počinjene od avgusta 1993. do novembra 1995. u Sarajevu i Srebrenici.

Pretresno vijeće je, uz suprotno mišljenje sudije Molota, Perišića takođe proglasilo krivim kao nadređenog, zbog toga što nije kaznio za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja počinjene u Zagrebu, Hrvatska, 2. i 3. maja 1995. godine.

Momčilo Perišić je bio osuđen na 27 godina zatvora.

U svijetlu ove oslobađajuće presude Momčilo Perišić će biti pušten na slobodu odmah nakon današnjeg pretresa, čim se obave potrebne formalnosti.

Momčilo Perišić se predao Međunarodnom sudu 7. marta 2005.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register