Ponuda CEAC-a i EN+ grupe ili stečaj u KAP?

Objavljeno: 25.02.2013, 20:39h

Ministarstvo ekonomije obnarodovalo večeras preciznu ponudu Centralno-ervropske aluminijumske kompanije (CEAC) i EN + grupe Vladi Crne Gore.

Ministarstvo ekonomije Crne Gore je, rukovodeći se željom da javnost bude objektivno informisana, saopštilo večeras preciznu ponudu Centralno-ervropske aluminijumske kompanije (CEAC) i EN + grupe u vezi sa preuzimanjem vlasništva u Kombinatu aluminijuma Podgorica od strane Vlade Crne Gore.

“CEAC sve akcije koje posjeduje u KAP-u prenosi na Vladu Crne Gore (29, 3 odsto) odmah i besplatno, kao i menadžment i mogućnost upravljanja.

Od 120 miliona eura koliko KAP duguje VTB, EN+ grupi i CEAC-u, potražuju 40 miliona. Preostalih 80 miliona eura duga otpisuju odmah ukoliko KAP pomenuti iznos od 40 miliona uplati odmah. Ukoliko se Kombinat aluminijuma odluči za opciju da sredstva uplati u periodu od četiri i po godine, CEAC i EN+ grupa će 80 miliona eura koliko im KAP duguje pretvoriti u akcijski kapital i te akcije su takođe spremni da za jedan euro prenesu na Vladu Crne Gore nakon isplate iznosa od 40 miliona, uz solidarno jemstvo.

KAP bi iz ostvarene neto-dobiti izmirivao dug i kamate, uz predviđanja da će potražnja aluminijuma na tržištu u ovom periodu rasti po prosječnoj stopi od 7%, gdje je realno očekivati i predloženi rast LME u prosjeku od 3,5% godišnje. Uz ove projekcije, KAP je ekonomski održiv pri proizvodnji aluminijuma od 50.000 tona/god sa 500 zaposlenih, ukoliko bi bila obezbijeđena električna energija po cijeni od 27,5 €/MWh u periodu od 2013-2018“, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Druga opcija je, podsjećaju iz resornog ministarstva, uvođenje stečaja, što “predstavlja neželjenu ali moguću opciju“.

“U slučaju reorganizacije kroz stečaj, podsjećamo da se, po Zakonu o stečaju, reorganizacija sprovodi ako se time obezbjeđuje POVOLJNIJE namirenje svih povjerilaca u odnosu na bankrotstvo što u prevodu znači da bi, u slučaju uspješnog okončanja procesa, CEAC namirio dio svojih potraživanja a ujedno bi i dalje ostao vlasnik 29, 3 odsto akcija u Kombinatu“.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register