Otvoren konkurs za balkanske novinarske stipendije za 2013. godinu

Objavljeno: 30.01.2013, 13:24h

Iskusni novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Srbije i Kosova, pozvani su da se prijave na sedmi konkurs za dodelu Balkanskih stipendija za novinarsku izuzetnost.

Da li ste zainteresovani da napišete prekograničnu istraživačku priču? Ne propustite priliku da osvojite novinarsku stipendiju od 2000 evra, plaćene troškove istraživanja i učešće na međunarodnim seminarima.

Iskusni novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Srbije i Kosova, pozvani su da se prijave na sedmi konkurs za dodelu Balkanskih stipendija za novinarsku izuzetnost.

Deset izabranih novinara dobiće sredstva i profesionalnu podršku za istraživanje novinarskih priča na temu INTEGRITETA. Očekujemo da najbolji predlozi u ovoj širokoj temi prepoznaju konkretne priče o relevantnim i aktuelnim fenimenima i da ih stave u regionalni i evropski kontekst.

Novinari koje izabere nezavisni međunarodni žiri dobiće stipendiju u iznosu od 2000 evra, dodatni fond od 2000 evra za troškove putovanja i istraživanja, iskusnog urednika sa kojim će raditi na svojim pričama i prisustvo na međunarodnim seminarima.

„Zahvalna sam što mi je ovaj program omogućio da detaljno istražim temu kojom sam se već dugo bavila,” rekla je dobitnica stipendije za 2012. godinu, Sorana Stanescu, autorka pobedničkog teksta. „Najbolje od svega bilo je iskustvo rada sa sjajnim i posvećenim urednikom, a to je iskustvo koje retko dobijate u rumunskim medijima. Ovakav program pomaže svakom novinaru da ispriča svoju priču.”

Nezavisni žiri izabraće i tri najbolja istraživanja nastala kao rezultat programa, koja će dobiti novčane nagrade od četiri, tri i hiljadu evra. Sve priče će biti objavljene na engleskom i lokalnim jezicima, i prenete u istaknutim regionalnim i svetskim medijima.

Po završetku programa novinari će postati članovi naše Alumni mreže, koja im pruža povezivanje sa regionalnim i svetskim novinarima, promociju njihovog rada, stručnu podršku i sredstva za istraživanja i putovanja.

Program stipendiranja novinara pokrenuli su 2007. godine Robert Bosch Stiftung i ERSTE Fondacija, u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom, kako bi promovisali novinarsku izuzetnost i podstkli prekogranična istraživanja.

Rok za prijavu je 5. mart, 2013. Formular za prijavu, smernice i dalje informacije o stipendiji su dostupni na: fellowship.birn.eu.com

 

Za više informacija kontaktirajte:

Dragana Žarković Obradović

Program menadžer, BIRN

Gospodar Jevremova 47/III

11 000 Beograd, Srbija

Tel/fax: +381 (0)11 6 5555 91

Email: [email protected]

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply