Prva LGBT pobjeda na sudu u Srbiji

Objavljeno: 09.01.2013, 17:05h

Apelacioni sud u Novom Sadu donio je prvu pravosnažnu presudu u Srbiji zbog seksualne diskriminacije na radnom mjestu, objavila je Gej strejt Alijansa. U pisanom saopštenju GSA navodi se da je sud utvrdio diskriminatorsko ponašanje i težak oblik diskriminacije protiv M. A. (25) iz Vršca od strane njegovog kolege Daria K. (26) iz Vlajkovca koje je trajalo više mjeseci. Pravosnažnom presudom Apelacionog suda Dariu K. je naloženo da oštećenom M. A. isplati 180.000 dinara za pretrpljene duševne bolove zbog povreda prava ličnosti, ugleda i časti, kao i da Pravnoj službi GSA, koja je zastupala oštećenog, nadoknadi sudske troškove u iznosu od 99.000 dinara. U obrazloženju pravosnažne presude Apelacionog suda između ostalog stoji da je nesumnjivo da su riječi “peder” i “pederčina” izrazi koji imaju značenje “negativnog, omalovažavajućeg, obezvređujućeg i uvredljivog označavanja muške osobe istopolne seksualne orijentacije, prenosi RSE. Takođe se kaže da njihovo upućivanje predstavlja uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje koje ima za cilj i predstavlja povredu dostojanstva na osnovu ličnog svojstva istopolne seksualne orijentacije. M. A. se Alijansi obratio u martu 2011. godine i opisao slučaj u kome ga je njegov kolega Dario K. u dužem vremenskom periodu vrijeđao i prijetio i fizički ga zlostavljao zbog čega je morao da potraži ljekarsku pomoć.

Apelacioni sud u Novom Sadu donio je prvu pravosnažnu presudu u Srbiji zbog seksualne diskriminacije na radnom mjestu, objavila je Gej strejt Alijansa.

U pisanom saopštenju GSA navodi se da je sud utvrdio diskriminatorsko ponašanje i težak oblik diskriminacije protiv M. A. (25) iz Vršca od strane njegovog kolege Daria K. (26) iz Vlajkovca koje je trajalo više mjeseci.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda Dariu K. je naloženo da oštećenom M. A. isplati 180.000 dinara za pretrpljene duševne bolove zbog povreda prava ličnosti, ugleda i časti, kao i da Pravnoj službi GSA, koja je zastupala oštećenog, nadoknadi sudske troškove u iznosu od 99.000 dinara.

U obrazloženju pravosnažne presude Apelacionog suda između ostalog stoji da je nesumnjivo da su riječi “peder” i “pederčina” izrazi koji imaju značenje “negativnog, omalovažavajućeg, obezvređujućeg i uvredljivog označavanja muške osobe istopolne seksualne orijentacije, prenosi RSE.

Takođe se kaže da njihovo upućivanje predstavlja uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje koje ima za cilj i predstavlja povredu dostojanstva na osnovu ličnog svojstva istopolne seksualne orijentacije.

M. A. se Alijansi obratio u martu 2011. godine i opisao slučaj u kome ga je njegov kolega Dario K. u dužem vremenskom periodu vrijeđao i prijetio i fizički ga zlostavljao zbog čega je morao da potraži ljekarsku pomoć.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register