Novogodišnji običaji

by | dec 31, 2012 | Svaštara | 0 comments

Stanovnici nekih zemalja sveta zadržali su neke savim čudne, ali uglavnom logične običaje za koje veruju da će njima i njihovim najdražima “obezbediti” bolju narednu godinu.

AMERIKA

U većini krajeva svinjsko meso simboliše prosperitet i jede se sa “srećnim” graškom ili listovima kupusa koji predstavljaju papirne banknote.

FILIPINI

Nova godina dolazi sa kanonadom ručno pravljenih topova od bambusa koji su napravljeni samo da bi “ispucali” staru godinu.

GRČKA

Na dan Svetog Bazila deca ostavljaju svoje cipele blizu kamina da bi ih svetac napunio poklonima.

JUŽNA AMERIKA

U zemljama poput Brazila i Bolivije, stanovnici u gradovima kao što su Sao Paulo i La Paz za Novu godinu oblače donji veš jarkih boja. Oni koji se odluče za crvenu imaće ljubavi, oni sa žutim žele novac. U Venecueli oni koji u Novoj godini žele da puno putuju, prema verovanju, moraju da šetaju po kući sa putnom torbom u ruci.

ŠPANIJA

U ponoć pojedu 12 zrna grožđa – po jedno svaki put kada otkuca sat – da bi osigurali 12 srećnih i slatkih meseci. Šaljivdžije znaju ponekad da grožđe ukućanima zamene maslinom…

VELIKA BRITANIJA

Tradicija prvog posetioca podrazumeva dolazak tamnog stranca – suprotnost u odnosu na plavokose Vikinške pljačkaše koji su ih pohodili – koji prelazi prag kuće u ponoć noseći parče uglja za sreću. Prva osoba ne sme biti plavokosa, crvenokosa, niti žena, jer to donosi nesreću. Škoti širom sveta poštuju proslavu “Hogmanaj” sa užitkom uz teatar, koncerte na ulicama i pevaju popularnu poemu Robija Brnsa “Auld lang sune” napisanu još 1788., a znači “Dobri stari dani”.

NEMAČKA

Nemci za Novu godinu žrtvuju luk – šest glavica preseku na pola I posole. Svaka polovina predstavlja po jedan mesec u godini. Zatim se luk ostavlja da odstoji da bi uz njegovu pomoć predviđali vreme. Ukoliko se so rastopi, znači da će taj mesec biti kišan, a ukoliko je so ostala na površini, biće sunčanih i toplih dana. Takođe, pre ponoći na tanjirima ostavljaju malo hrane za posle ponoći, na taj način veruju da će osigurati zalihe u nadolazećoj godini.

AUSTRALIJA

Stanovnici daleke nam Australije Novu godinu oduvaju zviždaljkama, trubama, pa čak i crkvenim zvonima, a sve se dešava na plaži gde se obilato toči šampanjac. ne zaboravimo spektakularan vatromet u Sidneju iznad zaliva i opere.

JAPAN

Po japanskoj tradiciji, kao obaveza smatra se seksualni čin supružnika veče prvog dana Nove godine, a naziv u prevodu znači “prvi put na poslu” i poslednji seksualni čin u staroj godini, koji se zove “isplata računa”.

DANSKA

Kao da učinak alkohola za novu godinu nije dovoljno zbunjujući, mnogi Danci u ponoć skaču sa stolice u nadi da će proterati loše duhove u godini pred njima. Danci, takođe, čuvaju staro posuđe tokom cele godine. Svrha: da ga razlupaju o vrata prijatelja za Novu godinu. Dakle, kada vidite gomilu krhotina ispred nečijih vrata, to ne znači da tu osobu komšije ne podnose, nego da ima puno prijatelja.

BELORUSIJA

Na Novu godinu u Belorusiji neudate žene se takmiče u igrama spretnosti i dobijaju priliku da utvrde koja će se prva udati u narednim mesecima. Jedna igra uključuje postavljanje gomilice kukuruza ispred svake devojke, a onda se uzme petao i postavi u sredinu kruga. Čija mu gomilica bude slađa pa navali da jede, ta će devojka prva biti isprošena.

smedia.rs

0 Comments

Submit a Comment