Na uvezenu robu najmanje potroše Crnogorci

Objavljeno: 30.12.2012, 20:31h

Od svih zemalja u regionu, Crna Gora “izgubi” najmanje novca na uvoz robe iz inostranstva.

U zemljama Jugoistočne Evrope, na robu uvezenu iz inostranstva najviše novca potroše građani Hrvatske i Srbije, a najmanje Crnogorci, pokazalo je istraživanje agencije Anadolija. 

Od svih zemalja u regionu, Crna Gora “izgubi” najmanje novca na uvoz robe iz inostranstva. Tako je, prema crnogorskom zavodu za statistiku Monstatu, trgovinski deficit Crne Gore u prvih devet mjeseci ove godine iznosio oko 1,1 milijardi eura (1,453 milijade dolara).

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupan izvoz Hrvatske u razdoblju od januara do oktobra 2012. godine iznosio oko 60 milijardi kuna, dok je uvoz iznosio 103 milijarde kuna. Prema tome, spoljnotrgovinski deficit ove zemlje je iznosio oko 43 milijarde kuna (oko 7,54 milijardi dolara).

Nakon Hrvatske, Srbija je sljedeća zemlja u regionu koja mnogo više uveze nego izveze u inostranstvo. Trgovinski deficit Srbije je u prvih devet mjeseci ove godine iznosio 5,63 milijarde dolara.

Najveći izvoz Srbija već duže vrijeme bilježi sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Albanijom. Naprimjer, samo prošle godine Srbija je u BiH izvezla robu u vrijednosti od oko 1,2 milijardi dolara.

Bosna i Hercegovina je tokom prvih devet mjeseci ove godine izvezla robe u vrijednosti od 5,925 milijardi KM (oko 4,003 milijarde dolara), dok je njen uvoz iznosio 11,408 milijarde KM. Tako je BiH, praktično, ove godine samo na uvezenu robu “izgubila” oko 5,483 milijardi maraka.

Zavod za statistiku Makedonije saopštio je najnovije podatke o uvozu i izvozu od januara do septembra 2012. godine. Prema tim podacima, Makedonija je u ovom periodu zabilježila trgovinski deficit od oko 1,76 milijardi dolara.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register