Kina pooštrila kontrolu Interneta

Objavljeno: 28.12.2012, 11:46h

Obavezna registracija pod pravim imenom narušiće status interneta kao slobodnog foruma na kojima se mnogi, često anonimno, žale na zloupotrebe u vlasti.

Kina je danas pooštrila kontrolu na internetu uvođenjem novih pravila kojima se od korisnika traži da se registruju pod pravim imenom.

Kineski parlament usvojio je te mjere na kraju petodnevne sjednice Stalnog komiteta Nacionalnog narodnog kongresa, posle brojnih komentara na internetu u kojima su građani kritikovali kineske zvaničnike zbog umiješanosti u korupciju i prevare, prenosi RSE.

Obavezna registracija pod pravim imenom narušiće status interneta kao slobodnog foruma na kojima se mnogi, često anonimno, žale na zloupotrebe u vlasti.

Vlada tvrdi da je cilj novih pravila zaštita ličnih podataka korisnika interneta i suzbijanje zloupotreba kao što je neželjena elektronska pošta.

Odluka o jačanju zaštite onlajn podataka, koja ima istu pravnu snagu kao zakon, donijeta je radi “osiguranja bezbijednosti internet informacija, zaštite prava i interesa građana, pravnih entiteta i drugih organizacija i zaštite nacionalne bezbijednosti i interesa javnosti”, prenijela je agencija Sinhua navode iz tog propisa.

Internet provajderi će od sada morati od korisnika da traže prava imena i druge lične podatke prije nego što im dozvole da javno postavljaju informacije i prilikom potpisivanja ugovora o pristupu Internetu, fiksnim telefonskim linijama ili za mobilne telefone.

Od provajdera se zahtijeva i da odmah zaustave prenos nelegalnih podataka kada ih primijete i da preduzmu odgovarajuće mjere, koje uključuju uklanjanje tih informacija i čuvanje evidencija, kao i prijavljivanje nadležnim vlastima.

Radi sprečavanja neželjene pošte (spam), zabranjeno je i slanje komercijalnih poruka na privatne mejlove i telefone bez pristanka vlasnika.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register