Sve se može kad se hoće (Narodna izreka)

Objavljeno: 07.12.2012, 14:21h

Za mnoge naše nedaće, neracionalna ponašanja i delanja zna se naći opravdanje tipa: „mi crnogorci/balkanci smo takav mentalitet, teško se to može primijeniti kod nas“. Tim i sličnim opravdanjima se opravdava kršenje zakona, nekultura, mito i korupcija… Već neko vrijeme policija je rigorozna u kažnjavanju vozača koji ne propuštaju pješake na pješačkom prelazu. Poslije možda samo dva mjeseca primjene zakona koji je uvijek važio ali nije poštovan, milina je proći preko bilo kojeg pješačkog prelaza u gradu: čim zakoračite na njega, automobili odmah staju, ma kolika bila gužva, ma koliko se vozaču žurilo. U protivnom – čeka ga kazna od 50,00 eura. Čini mi se da se sada možda ide malo i u krajnost, te policija kažnjava i u nekim situacijama kada vozač nije stao iako pješak još nije stupio na pješački prelaz, ili je bio „sakriven“ iza većeg vozila iz suprotnog smjera pa ga stoga vozač nije primjetio, ali… Kao što se u poslednje vrijeme primjenjuje ovaj  zakon i  kažnjavaju oni koji ga ne poštuju, tako se mogu i moraju poštovati  i primjenjivati svi ostali zakoni. To je jedini put da postanemo pravna i sređena država. Samo treba volje, prije svega političke.

Za mnoge naše nedaće, neracionalna ponašanja i delanja zna se naći opravdanje tipa: „mi crnogorci/balkanci smo takav mentalitet, teško se to može primijeniti kod nas“. Tim i sličnim opravdanjima se opravdava kršenje zakona, nekultura, mito i korupcija…

Već neko vrijeme policija je rigorozna u kažnjavanju vozača koji ne propuštaju pješake na pješačkom prelazu. Poslije možda samo dva mjeseca primjene zakona koji je uvijek važio ali nije poštovan, milina je proći preko bilo kojeg pješačkog prelaza u gradu: čim zakoračite na njega, automobili odmah staju, ma kolika bila gužva, ma koliko se vozaču žurilo. U protivnom – čeka ga kazna od 50,00 eura.

Čini mi se da se sada možda ide malo i u krajnost, te policija kažnjava i u nekim situacijama kada vozač nije stao iako pješak još nije stupio na pješački prelaz, ili je bio „sakriven“ iza većeg vozila iz suprotnog smjera pa ga stoga vozač nije primjetio, ali…

Kao što se u poslednje vrijeme primjenjuje ovaj  zakon i  kažnjavaju oni koji ga ne poštuju, tako se mogu i moraju poštovati  i primjenjivati svi ostali zakoni. To je jedini put da postanemo pravna i sređena država. Samo treba volje, prije svega političke.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

  1. Veljko B Ilic says:

    Kad bi se primjenjivali i postovali svi ostali zakoni, kaze nas gospodin ZIPP, to je jedini put da postanemo pravna i sredjena drzava. Kad bi postala takva drzava, nasa Crna Gora nebi trebala da zaposljava advokate, sudije, pravnike i milicajce . U jednom omanjem mjestu u Singapuru gdje sam bio nekoliko dana 1986-e godine, svaki njihov gradjanin je ‘policajac’. Sjedio sam na jednoj klupi u parku njihovog grada, i pokraj mene je dosla i jela jedna osoba. Hrana mu je bila u jednom papirnatom tanjiru. Kad je zavrsio sa jelom zguzvao je one ostatke hrane u papir i pri odlasku bacio ih je u korpu za odpatke. Pogledao sam, papir je pao pored korpe, a on je otisao. Ubrzo mi je prisla jedna osoba i kazala mi da sam i ja napravio veliki prekrsaj, jer ga nijesam upozorio, kad sam vidio da su otpaci pali pored one korpe. Kako se rijesio ovaj moj nezakoniti postupak, to je duga prica ZIPP-e. Na kraju sam dobio malu brosuru za strance, kako treba da se ponasaju u ovom malom gradu drzave Singapura. Nijesam platio kaznu jer sam kazao da sam sa Balkana. Nasli su nedje da Balkan nije dobio naziv po Bakanskim planinama, nego, Bakan znaci na jednom indijskom jeziku, nesto sto je zaostalo, tvroglavo i bezobrazno. Cudan je taj nas Balkan!