Novih 12 zaraženih virusom HIV-a u Crnoj Gori

Objavljeno: 01.12.2012, 10:17h

Prvi slučajevi zaraženih ovim virusom na zapadnom Balkanu registrovani su sredinom osamdesetih godina 20. vijeka.

Instituta za javno zdravlje Crne Gore je saopštio da je ove godine u Crnoj Gori registrovano 12 slučajeva HIV/AIDS-a (pet slučajeva asimptomatske infekcije HIV-om i sedam slučajeva AIDS-a). Sve registrovane osobe sa HIV/AIDS-om su muškog pola.

Od 1989. do ove godine u Crnoj Gori registrovano 140 osoba inficiranih HIV-om, a da je 36 osoba zaraženih tim virusom umrlo – jedna ove godine.

U 15 od 21 opštine u Crnoj Gori registrovani su slučajevi zaraženi, a najveći broj ih je u primorskoj regiji i Podgorici.

Pod nadzorom Klinike za infektivne bolesti KCCG nalazi se 71 osoba, od kojih su 52 na antiretrovirusnoj terapiji.

Prvi slučajevi zaraženih ovim virusom na zapadnom Balkanu registrovani su sredinom osamdesetih godina 20. vijeka.

Prvi slučaj zaraze virusom HIV-a u BiH zabilježen je 1986. godine, a do novembra 2011. u toj zemlji je registrovano ukupno 196 slučajeva zaraženih virusom, od kojih se kod 116 osoba razvio AIDS. Među zaraženim dominiraju osobe muškog spola, a najčešći oblik prenošenja HIV-a je putem heteroseksualnih odnosa, prenosi sarajevsko Oslobođenje.

U Hrvatskoj broj zaraženih virusom HIV-a je 800, dok se kod njih 206 razvio AIDS. Od prvog slučaja registrovanog 1985. godine, u Hrvatskoj su ukupno 1.002 osobe zaražene virusom, a do danas je od AIDS-a umrlo 159 osoba.

U Srbiji je 1985. godine otkrivena prva infekcija, a od tada su registrovana 2.725 pacijenata zaražena HIV-om. Danas sa virusom HIV-a u Srbiji živi ukupno 1.600 ljudi, od čega je na antiretrovirusnoj terapiji 1.027 pacijenata.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u posljednje tri decenije virus HIV-a odnio je više od 25 miliona života širom svijeta. Subsaharska Afrika je najpogođeniji region i ukupno 69 posto zaraženih ljudi živi u ovom regionu.

Prvi slučaj zaraženosti virusom registrovan je 1981. godine u Los Anđelesu (SAD). Od tada u svijetu je registrovano od 2,2 do 2,8 miliona osoba zaraženih virusom HIV-a. Danas u svijetu živi 34 miliona osoba zaraženih virusom HIV-a.

Danas je međunarodni dan borbe protiv side.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register