Ban Ki Mun i Butros Gali

Objavljeno: 23.07.2012, 00:09h

Sjećanje me ubi… A ono je kod nas najveća pošast, najsubverzivnija izdaja, najopasnija javno izrečena misao.

Sjećanje me ubi. Ne vodim nikakve zabelješke, nemam sačuvane isječke iz štampe, video kasete, diskove , imam samo PUKO sjećanje. A ono je kod nas najveća pošast, najsubverzivnija izdaja, najopasnija javno izrečena misao.

U posjeti Crnoj Gori je Generalni sekretar UN Ban Ki Mun: “To je istorijska posjeta, dokaz da je Crna Gora na prvom putu, pohvala za njenu politiku kako na unutrašnjem tako na spoljnem planu. Multietičnost, multikultuLaLnost koju njeguje Crna Gora su prepoznate u UN…. Crna Gora je pouzdan član i partner UN u ispunjenju svih njenih ciljeva…”  – bruje mediji i zvaničnici. Demokratija, ljudska prava, prosperitet… svega toga ima napretek u Crnoj Gori. Ma idila – gola je bila.

I tako, dok slušam tirade o uspješnosti Crne Gore, multikuLtulaLnosti, napretku na svim poljima, uvažavanju Crne Gore itd. i tome slično, sjetih se, a sjećanje me kao što rekoh ubija:

I Butros Gali je bio Generalni sekretar UN, a vlast je bila ista. Pored ostalog zbog njegovanja multikultuLaLnosti UN nam je uveo do tada najžešće sankcije na svijetu. U toj multikuLtuLalnosti su stradili svi koji nijesu srbovali – sad stradaju oni koji srbuju. Bili su protjerivani, šikanirani, ubijani, deportovani. Vodili smo ratove za mir, pomagali “pravednu borbu srpskog naroda”, a UN doživljavali kao aždaju koja nam je uvela “nepravedne i ničim zaslužene sankcije”. UN su bile vrh zavjere međunarodne zajednice protiv nas i “naše pravedne borbe”(ratova koje smo vodili). Istaknuti kadar DPS, tadašnji Predsjednik Predsjedništva SRJ Branko Kostić je svako malo pisao protestna pisma Generalnom sekretaru UN Butros-Butros Galiju opisujući gore navedeno: kako smo mi pravi a krivi su svi drugi na čelu sa međunarodnom zajednicom. Bilo je to tužno smješno za nas šaku jada koji smo se suprostavljali tom ludilu. Ironija je bila jedno od oružja kojim smo se suprostavljali takvoj politici istog režima koja je uvijek bila ispravna: i onda kada su UN i njen Generalni sekretar bili arhineprijatelji, i sada kada taj isti režim predstavlja posjetu GS UN kao istorijsku i veliku pobjedu njihove bezgrešne politike.

Tada smo spjevali sledeću pjesmu:

“Dobro jutros Gali Butros jel ti Branko pisa jutros

Dobro jutro Butros Gali mi smo ođe najebali.”

Baš tada, u tom vremenu, Butros Gali je primio predsjednika jedne crnogorske opozicione partije koja se zalagala za mir i suživot ili što bi predsjednik Vujanović rekao multikuLtulaLnost, te suverenost Crne Gore – lidera LSCG Slavka Perovića. Predpostavljam da veći dio CG javnosti to ne zna ili je zaboravio (kod nas se puno stvari zaboravlja, dosta toga i namjerno jer je sjećanje najjebenija kategorija kao što već rekoh).  To je uistinu bila istorijska posjeta jer je Generalni sekretar primio lidera jedne relativno male opozicione partije sa Balkana, i iz u tom vremenu po zlu poznate Crne Gore. Taj prijem Slavka Perovića kod  Generalnog sekretara UN je praktično prećutan u medijima, a tamo đe nije kvalifikovan je kao vrhunska izdaja i još jedan dokaz koliki je Slavko Perović izdajnik.

Sada je posjeta Genaralno sekretara UN koja je u nizu posjeta svih država regiona a ne samo Crne Gore: istorijska, dokaz i priznanje  da smo naj, naj u svemu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply