Čelni ljudi Vijesti traže zaštitu od stranih država

Objavljeno: 30.04.2012, 12:46h

Obraćamo se molbom da vaše vlade što hitnije obavijestite o daljem pogoršanju atmosfere i uslova za rad nezavisnih medija u CG i našem osjećaju ugroženosti i neizvjesnosti.

Izvršni direktor i glavni i odgovorni urednik  podgoričkog dnevnika Vijesti Željko Ivanović i Mihailo Jovović su pisali šefu Delegacije Evropske unije u Podgorici Leopoldu Maureru, te ambasadorima SAD, Njemačke, Velike Britanije i Italije povodom napada i uvreda bivšeg premijera Mila Đukanovića na nezavisne medije, iznijetih u intervjuu Atlas televiziji.

Oni su se požalili da, „zahvaljujući ovako brutalnom odnosu Đukanovića, njegovih partnera u vlasti, ali i podzemlju, kao i njegovim institucijama, naš dnevnik već godinama radi u nenormalnim, gotovo ratnim uslovima”.

„Nakon najnovijih prijetnji koje dolaze od Đukanovića, ali i od njegovih partnera i prijatelja iz podzemlja, poslali smo Upravi policije prije dvije nedjelje zahtjev da uradi procjenu bezbjednosti lica i imovine naše redakcije. Još čekamo odgovor.

Kako nam višegodišnje iskustvo ne daje preveliku nadu da se možemo uzdati u podršku i zaštitu institucija ove države, obraćamo se vama, sa molbom da vaše vlade što hitnije obavijestite o daljem pogoršanju atmosfere i uslova za rad nezavisnih medija u Crnoj Gori i našem osjećaju ugroženosti i neizvjesnosti. Takođe, da im prenesete našu odlučnost da, bez obzira na žrtve, mi nećemo odustati od našeg puta, vrijednosti i profesionalnih standarda”, piše, pored ostalog u pismu ambasadorima, koje je u cjelini objavljeno na Vijesti online.

Ivanović i Jovović  očekuju da će vlade država čijim  ambasadorima su se obratili, „kroz dijalog i partnerski odnos koji imaju sa predstavnicima Crne Gore, krajnje ozbiljno iznijeti ovaj problem i insistirati na preduzimanju hitnih i sveobuhvatnih mjera na zaštiti zaposlenih i imovine naše kompanije, ali i obezbjeđenju normalnih uslova za rad ostalih slobodnih medija”.

Bivši premijer a sadašnji lider vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović je, gostujući u emisiji Živa istina na Atlas televiziji, iznio niz teških optužbi na račun dnevnika Vijesti i njegovih vlasnika.

„U ovom slučaju se pokazalo da je privatni interes u uređivačkoj politici Vijesti nadvisio sve profesionalne standarde i sve javne interese i da su se Vijesti pretvorile u monstruma koji ima za cilj da doprinese brutalnom vlastohleplju svojih vlasnika i u ekonomskoj i u političkoj sferi. Oni su, zahvaljujući što je to prolazilo van pažnje državnih organa, u jednom periodu stekli utisak da im to može biti”, kazao je, pore dostalog Đukanović, a prenijela Pobjeda, čiji je glavni i odgovorni urednik Srđan Kusovac prije dvije godine objavio feljton u kome iznosi tvrdnje o teškim zloupotrebama u načinu na koje su Vijesti izvještavale o ekonomiji i kretanjima na berzi.

Kusovac je, nedavno, u emisiji TVCG U centar ponovio te optužbe, koje su sada potrkijepljenje i dokumentom za internu upotrebu, koji je, navodno, napisao dugogodišnji urednik ekonomske rubrike Vijesti Zdravka Vučinića, u kome se navode problematični načini izvješatavanja koje su išle u korist jednih, a na štetu drugih privrednih subjekata.

Vučinić nije negirao autentičnost dokumenta, dok je izvršni direktor Vijesti Željko Ivanović autorstvo pripisao crnogorskoj tajnoj policiji.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply