Fondacija Fridrih Ebert:CG će teško ispuniti uslove za EU

Objavljeno: 29.02.2012, 11:56h

Zbog bliskog miješanja politike, ekonomije, korupciije i organizovanog kriminala, teško je vjerovati da Crna Gora u bliskoj budućnosti može ispuniti uslove za ulazak u EU, stoji u analizi o Crnoj Gori koju je objavila njemačka fondacija Fridrih Ebert. To se posebno odnosi na pregovaračka Poglavlja 23 i 24, koje se tiču pravosuđa, korupcije i osnovnih prava, navodi  Markus Šnajder, autor ove analize, i dodaje da će među ključnim izazovima biti “nekontrolisana vlast Mila Đukanovića i kriminal”, piše Dan. Vijesti prenose da je Crna Gora u mnogim oblastima i dalje veoma udaljena od evropskih standarda “a kao jedina demokratska država Evrope, nije doživjela smjenu vlasti poslije sloma komunizma, pa u petoj godini nezavisnosti može da važi samo kao polukonsolidovana demokratija sa marginalizovanom opozicijom, civilnim društvom u okovima i moćnim državnim aparatom etablirane i privredne elite”. Navodi se i da ostavka Đukanovića “nije bilo njegovo povlačenje sa vlasti”. Ukazano je da je Đukanovićev život u vrhu crnogorske zajednice dokaz visoke političke inteligencije, ali i bezobzirnosti i ideološke podobnosti, poput kameleona “što je on iskoristio da akumulira privatno bogatstvo”. Premijer  Igor Lukšić je donio “atmosfersko osvježenje” na političkoj sceni Crne Gore, ocijenila je u analizi njemačka Fondacija Fridrih Ebert. “Ali, kod svih teških politickih pitanja kod njega (Lukšića) se ne vidi nikakvo skretanje od kursa” bivšeg premijera Mila Đukanovića, prenijeli su iz analize podgorički listovi Dan i Vijesti. “Kao i Rus Vladimir Putin, Đukanović pripada onoj kategoriji političara čiji autoritet i široki resursi moći postoje nezavisno od pozicija na kojima se on formalno nalazi. Njegov životni put svjedoči o visokoj inteligenciji, ali, takođe, i o beskrupuloznosti i kameleonskoj sposobnosti ideološkog preobražaja koja je data samo onima koji su u svim situacijama primarno orijentisani na zgrtanje privatnog bogatstva”, prenijeli su Dan i Vijesti iz analize Fondacije Fridrih Ebert. Šnajder napominje da su “šefovi tri najbitnije opozicione partije – SNP, Nove i PzP, međusobno posvađani bez lijeka” i da zbog toga “opozicija u očima javnosti nije u stanju da ponudi realistična i konzistentna rješenja za probleme društva”. Dublji razlog za izopštenje ove tri partije iz vlasti leži u borbi za nacionalni identitet, zbog čega postoji strah da promjena vlade ne bi bila samo izmjena elite u vrhu države, nego da bi egzistencija same države bila dovedena u pitanje – zaključuje njemački analitiča.  

Zbog bliskog miješanja politike, ekonomije, korupciije i organizovanog kriminala, teško je vjerovati da Crna Gora u bliskoj budućnosti može ispuniti uslove za ulazak u EU, stoji u analizi o Crnoj Gori koju je objavila njemačka fondacija Fridrih Ebert.

To se posebno odnosi na pregovaračka Poglavlja 23 i 24, koje se tiču pravosuđa, korupcije i osnovnih prava, navodi  Markus Šnajder, autor ove analize, i dodaje da će među ključnim izazovima biti “nekontrolisana vlast Mila Đukanovića i kriminal”, piše Dan.

Vijesti prenose da je Crna Gora u mnogim oblastima i dalje veoma udaljena od evropskih standarda “a kao jedina demokratska država Evrope, nije doživjela smjenu vlasti poslije sloma komunizma, pa u petoj godini nezavisnosti može da važi samo kao polukonsolidovana demokratija sa marginalizovanom opozicijom, civilnim društvom u okovima i moćnim državnim aparatom etablirane i privredne elite”. Navodi se i da ostavka Đukanovića “nije bilo njegovo povlačenje sa vlasti”.

Ukazano je da je Đukanovićev život u vrhu crnogorske zajednice dokaz visoke političke inteligencije, ali i bezobzirnosti i ideološke podobnosti, poput kameleona “što je on iskoristio da akumulira privatno bogatstvo”.

Premijer  Igor Lukšić je donio “atmosfersko osvježenje” na političkoj sceni Crne Gore, ocijenila je u analizi njemačka Fondacija Fridrih Ebert.

“Ali, kod svih teških politickih pitanja kod njega (Lukšića) se ne vidi nikakvo skretanje od kursa” bivšeg premijera Mila Đukanovića, prenijeli su iz analize podgorički listovi Dan i Vijesti.

“Kao i Rus Vladimir Putin, Đukanović pripada onoj kategoriji političara čiji autoritet i široki resursi moći postoje nezavisno od pozicija na kojima se on formalno nalazi. Njegov životni put svjedoči o visokoj inteligenciji, ali, takođe, i o beskrupuloznosti i kameleonskoj sposobnosti ideološkog preobražaja koja je data samo onima koji su u svim situacijama primarno orijentisani na zgrtanje privatnog bogatstva”, prenijeli su Dan i Vijesti iz analize Fondacije Fridrih Ebert.

Šnajder napominje da su “šefovi tri najbitnije opozicione partije – SNP, Nove i PzP, međusobno posvađani bez lijeka” i da zbog toga “opozicija u očima javnosti nije u stanju da ponudi realistična i konzistentna rješenja za probleme društva”.

Dublji razlog za izopštenje ove tri partije iz vlasti leži u borbi za nacionalni identitet, zbog čega postoji strah da promjena vlade ne bi bila samo izmjena elite u vrhu države, nego da bi egzistencija same države bila dovedena u pitanje – zaključuje njemački analitiča.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register