Zima burazeru

Objavljeno: 09.02.2012, 22:14h

Ova zima ne posustaje, zainatila se, pa ne da oka otvoriti. Smenjuju se vetar, sneg i led. Ponekad navaljuju zajedno sa namerom da nas ostave u kućnom pritvoru. A mi kao mi. Neorganizovani. Površni. Dozlaboga aljkavi i nemarni. Aerodrom je zatvoren pa lete krovovi. Ptice idu peške a drveće putuje. Putevi  ne žele putnika, a oni ne haju već drumuju koliko se može i kako umeju pa ostaju zaglavljeni jer ne mogu da prođu od smetova i drugih nasukanih vozila na snežne sprudove, bez velike potrebe i nužde. Neke  škole ne rade zbog nedostatka struje, a sve ono što radi je nekako poluzaleđeno i bezvoljno. Namrgođeno i na mišiće. Zabundano.  Jadno. I rečenice se nekako skupile pa imaju samo po jednu reč. Struja nestaje svaki čas, plina nema jer nam ne dolazi kamionima, a i drva su pri kraju. Svako misli kako će se ogrejati po velikoj studeni i kijametu. Najbolje je ispod pokrivača pored neke drage osobe, tu je najtoplije i odatle se nerado ustaje. Zajednička toplota je mnogo efikasnija od pojedinačnih. Dokazano je da osobe koje umeju da puste suzu bolje greju. Znači, drži se ćebeta, štedi drva i struju jer  ko zna koliko će ova zima trajati. I sve tako do proleća, dok ne svanu dani. Oni skvrčeni i mrzovoljni neka idu na posao ako ga imaju a ako nemaju neka ga izmisle, dok ih ne prođe. Kada ih malo popusti primi i njih pod ćebe, daj im malo svoje toplote. Kada je podeliš neće ti biti hladnije jer ovo nema veze sa fizikom, ovde ti bude još prijatnije i toplije oko srca. Nikakva matematika ti to neće izračunati. Svima koji nemaju nikoga da ih greje nudim ovu Vitovu pesmu da ih utopli. A kada se vreme prolepša odmah uzjaši bicikl da se provetriš, nisi ni ti pravljen  da buđaš u nekom ćošku. GIMNAZIJALKE NA SNIJEGU …A da ih nije onako zimi, njih što vjecno na ljeto misle, mi bi se proveli kao Eskimi -kao pingvini smrzli bi se. Da nije tih očiju i tih lica iz kojih vječno sunce grije… …Gimnazijalke, danas svakoj po petica iz zivota, ljepote i poezije    

Ova zima ne posustaje, zainatila se, pa ne da oka otvoriti. Smenjuju se vetar, sneg i led. Ponekad navaljuju zajedno sa namerom da nas ostave u kućnom pritvoru. A mi kao mi. Neorganizovani. Površni. Dozlaboga aljkavi i nemarni.

Aerodrom je zatvoren pa lete krovovi. Ptice idu peške a drveće putuje. Putevi  ne žele putnika, a oni ne haju već drumuju koliko se može i kako umeju pa ostaju zaglavljeni jer ne mogu da prođu od smetova i drugih nasukanih vozila na snežne sprudove, bez velike potrebe i nužde. Neke  škole ne rade zbog nedostatka struje, a sve ono što radi je nekako poluzaleđeno i bezvoljno. Namrgođeno i na mišiće. Zabundano.  Jadno. I rečenice se nekako skupile pa imaju samo po jednu reč.

Struja nestaje svaki čas, plina nema jer nam ne dolazi kamionima, a i drva su pri kraju. Svako misli kako će se ogrejati po velikoj studeni i kijametu. Najbolje je ispod pokrivača pored neke drage osobe, tu je najtoplije i odatle se nerado ustaje. Zajednička toplota je mnogo efikasnija od pojedinačnih. Dokazano je da osobe koje umeju da puste suzu bolje greju. Znači, drži se ćebeta, štedi drva i struju jer  ko zna koliko će ova zima trajati. I sve tako do proleća, dok ne svanu dani.

Oni skvrčeni i mrzovoljni neka idu na posao ako ga imaju a ako nemaju neka ga izmisle, dok ih ne prođe. Kada ih malo popusti primi i njih pod ćebe, daj im malo svoje toplote. Kada je podeliš neće ti biti hladnije jer ovo nema veze sa fizikom, ovde ti bude još prijatnije i toplije oko srca. Nikakva matematika ti to neće izračunati.

Svima koji nemaju nikoga da ih greje nudim ovu Vitovu pesmu da ih utopli. A kada se vreme prolepša odmah uzjaši bicikl da se provetriš, nisi ni ti pravljen  da buđaš u nekom ćošku.

GIMNAZIJALKE NA SNIJEGU

…A da ih nije
onako
zimi,
njih
što vjecno na ljeto misle,
mi bi se proveli
kao Eskimi
-kao pingvini
smrzli bi se.

Da nije tih očiju
i tih lica
iz kojih
vječno
sunce grije…

…Gimnazijalke,
danas
svakoj po petica
iz zivota,
ljepote
i poezije

 

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Ratko says:

  Sir Dejan,
  hvala ti za dvije stvari:
  1.Gimnazijalke
  2.Bicikl
  Sada mi je malo toplije.
  Pozz
  RR

 2. DejanT. says:

  Hvala Rale,

  Samo još kiša da stane pa da se dohvatimo suvog puta…