Raspustiti, pa sve ispočetka?

Objavljeno: 24.12.2011, 09:27h

Raspustiti obije akademije, uspostaviti međunarodne kriterijume za izbor, pa birati opet. Naravno, da sve to nadzire međunarodna komisija.

Na društvenoj mreži Facebook se pojavio predlog kako da bude razriješen aktuelni spor oko pitanja kako organizovati nacionlanu akademiju nauka i umjetnosti u Crnoj Gori, budući da se CANU opire Vladinoj ideji o fuziji sa DANU, koja je do sada funkcionisala kao nevladina organizacija.

“Raspustiti obije akademije, uspostaviti međunarodne kriterijume za izbor, pa birati opet. Naravno, da sve to nadzire međunarodna komisija. I tako dobijemo pravu sliku naše akademske stvarnosti“, predlog je jednog mladog i perspektivnog crnogorskog naučnika.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. neutral says:

  Ne, zasto raspustati CANU koja je stvarana desetinama godina unazad po tacno utvrdjenim kriterijumima kao sto su stvarane i sve ostale akademije u drugim drzavama, clanicama ondasnje SFRJ. I zasto sve pocinjati ispocetka, tj. sa nule, i tako ciniti ustupak DANU koja je stvarana s konca i konopca. Akademici CANU i DANU se niposto ne mogu izjednacavati. Ne moze se zvati bilo sto akademijom gdje je njen clan Jevrem Brkovic koji uzged budi receno krije ime ubice njegovog pratioca. A sjetimo se samo svih njegovih djelovanja po Hrvatskoj, BiH… A cini mi se da i ostali akademici DANU imaju slicne “zasluge” poput Jevrema. Sto vise pljuvati izvise sebe, to je jaca preporuka za DANU.

  • danilo stojanovic says:

   @ neutral – bas ste izabrali pravi pseudonim? “Neutralni” ste koliko i vas komentar.

   Po meni, postavljaju se sljedeca pitanja:

   1. Da li je CANU bila uspjesna u dosadsnjem sastavu?
   2. Zasto je CANU bila protiv nezavisnosti CG, Crnogorskog jezika ako je “crnogorska” akademija?
   3.Da li iko u CG zna sto su kapitalna djela i uspjesi CANU?
   4. Zasto je lose ujediniti – u istom timu – najbolje umove CG (ne najbolje Srbe, Crnogorce, Bosnjake, Albance,hrvate, itd ,)?

   Odgovori:

   1.Odgovor je – NE!
   Mozda grijesim, ali koliko je meni poznato, CANU nije nista uradila na kapitalnim projektima CG kao sto su: Enciklopedija CG, Istorija CG, Crnogorski jezik (zasto se dozvolilo da se o jeziku prepiru polupismeni politicari i polupismeni gradjani, a CANU je to posmatrala sa “akademske visine”?). Zar nije mogla CANU organizovati simpozijum i pozvati najbolje strucnjake iz svih ovih 20 plus “prijateljskih akademija” koji ih sada kao “brane” (od koga, i zasto?). Odnosno, zasto nije aktivno ucestvovala u tom procesu? Cinjenica je da je DANU ucinila mnogo vise u svojemu kratkom vijeku postojanja za crnogorsku kulturu i umjetnost nego daleko starija CANU (osim ako nijesu koristili nas novac, i njihovo dragocjeno vrijeme, da bi doprinosili kluturi i umjetnosti susjeda?).

   2. Zasto je CANU bila primjetno otsutna u sudbonosnim danima CG? Kada se govorilo o nezavisnosti i kada su se sukobile “’srpska” i “crnogorska” CG. Zar vec u imenima nije jasno ko je za CG – a ko protiv nje (nomen est omen)? Zar “Crnogorska” Akademija N&U nije znala na cijoj strani treba da bude? Siguran sam da je su i njeni clanovi bili podijeljeni – ali je, izgleda, prevagnula strana Predsednika Djurovica? Mozete li zamisliti npr. Austrijsku Akademiju N&U da promovise Njemacku i ujednijenje sa Njemackom? I da radi u interesu njemacke a ne svoje drzave?

   3. Kladim se da niko zivi – ako ga zustavite i pitate na ulici – ne bi znao da odgovori u cemu se sastoji aktivnost CANU (osim onoga standradnog “valjda da siri nauku i kulturu” ?). Zasto je CANU tako primjetno otsutna iz nasih zivota? Osim kada su u pitanju novci i privilegije. I zasto se onda cudimo sto nam je kultura na niskom nivou? I sto je drustvo izgubilo svaku mjeru za prave vrijednosti? Zar nas nije ta nasa “intektualna elita” trebala uciti i voditi? Izgleda da im je bilo vaznije da primaju platu i uzivaju u titulama akademika?

   4. I na kraju, mada je ovo tema za studiju, zasto se CANU (odnosno, najvise njen Predsednik) bune protiv objedinjavanja najboljih umova i umjetnika u CG pod jednom kapom (CANU)? Ako se radi o formalnim razlozima – o tome se moze, i treba, diskutovati. Ali ne i uvlaciti ostali svijet u nase unutrasnje svadje i razmirice. Zasto je dozvoljeno da se i pitanje clanstva u CANU ispolitizuje (i da se obrukamo pred svijetom), tako da smo se opet po istoj, nacionalistickoj liniji, podijelili? Pa valjda je u interesu svih gradjana CG da imamo najbolju mogucu akademiju (sa parama koje imamo)?

   S obzirom da u CANU vjerovatno ima i akademika koji su tu dosli i po nekim drugim kriterijumima (npr. clanstva u KPJ) ili su vec dugo vremena (naucno) neaktivni, mozda ne bi bilo lose raspustiti obije akademije i primati nove clanove po najstrozim svjetskim standardima. Onda bi otpali razlozi za svadje. Naravno, bunili bi se oni koji nijesu ostavili traga u nauci ili umjetnosti – ali i to moze da se sredi kroz razne vidove clanstva (npr. dopisni clanovi, pocasni, i sl.). Onda bi dobili akademiju sa zaista najvrsnijim umovima u CG.
   Istoveremeno, Vlada bi morala da im da “’domace zadatke” tj. izradu kapitalnih dijela iz nauke i umjetnosti CG – sa rokovima.

   Da zakljucim, cini mi se da bi raspustanje CANU I DANU i primanje po novim kriterijumima u novu CANU bilo najbolje rjesenje. Dobili bi njazad elitu koja bi vodila CG naprijed kroz sva ova iskusenja “novog svjetskog poretka”, svjetske krize, i koroz veoma nestabilni i neizvjesni period koji je pred nama. Trebace nam sva pamet na jednom mjestu, i sa jednim ciljem – odrzanjem CG. I napretkom CG – u svakom pogledu.

   P.S. Izmedju ostalog, trebalo bi propisati da svaki akademik obajvi bar jednu knjigu/izradi neki naucni ili umjetincki projekat od znacaja za drustvo – u roku od 1-3 godine. Kada to vise ne cini treba ga prebaciti u “pasivno clanstvo” (pocasni clan) tako da ne smeta onima koji rade.

 2. neutral says:

  Gospodine Stojanovicu,
  Vasa ocjena o mojoj neutrlnosti govori o vasoj objektivnosti pa sam ja, sto se toga tice, sasvim ravnodusan.
  Pa i vasa konstatacija da CANU akademici nijesu nista uradili za Crnu Goru po mnogim pitanjima do, bezmalo, tvrdnje da su izdali ideje smostalnosti CG, daje mi za pravo da ponovo kazem da ne treba objedinjavati CANU i DANU. Jer, sto ce ti CANU kad imas takav DANU? Naravno, patriotski! Na celu sa Jevremom Brkovicem. Masalah!!!
  A sto se tice jezika, ovo cu vam reci: Ipak sam ja covek sa dosta godina iza sebe pa ne mogu, poput mnogih, promijeniti naziv jezika sa kojim se sluzim samo zaradi jednog trenutka koji pogoduje nekim interesnim strukturama. Koliko primjecujem iz vaseg pisanja i vi se sada koristite istim jezikom kojim i ja, s tim sto ja moj jezik i dalje nazivam onako kako sam ga uvijek zvao.
  Gospodine Stojanovicu, naziv jezika ne ugrozava niti nas identitet niti nasu dzavnost, niti bilo koju nasu suverenost sto se ne bi moglo reci i za Crkvu.
  Gospodine Stojanovicu, Srecna vam Nova godina!

 3. danilo stojanovic says:

  g.Neutral,

  Izvinjavam se za kasni odgovor, i naravno, zao mi je ako ste se osjetili povrijedjenim mojim ocjenama. ne sjecam se da sma pominjao jezik? Ali kada ga vec pominjete – izgleda da smo ucili isti jezik koji se tada zvao “‘srpsko-hravtski” – a ne “srpski”!

  Inace jezik koji se govori u CG je dosta razlicit od onoga u Srbiji i mislim da je taj jezik dosta ostecen prelaskom na standrani s-h jezik. Uostalom to je jezik “Gorskog vijenca”. A da bi ga razumjeli ostali Juzni Slaveni – potreban je bio – i danas je – rjecnik.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register