Slobodan Pejović-heroj ili zločinac!?

Objavljeno: 27.10.2011, 10:22h

Piše: Omer ŠARKIĆ

-Iz voza u stanici Štrbci oteti su i ubijeni 19 putnika, 18 Bošnjaka i jedan Hrvat. Za zločin je odgovarao jedan od neposrednih izvršilaca, Nebojša Ranisavljević, koji je poslije odslužene kazne od 15 godina upravo izašao iz zatvora. Predsjednik države u  vrijeme zločina je bio Momir Bulatović, predsjednik vlade Milo Djukanović. Država na čijem je čelu bio pomenuti dvojac, je podržavala ratnu politiku Bosanskih Srba,  bila je vojni i politički saveznik Beograda.

-Preko 80 Bošnjaka, izbjeglica iz BiH, je uhapšeno u Crnoj Gori od strane njenog MUP-a, isporučeno tada paravojnim formacijama Bosanskih Srba, gdje su isti ubijeni. Predsjednik države u  vrijeme zločina je bio Momir Bulatović, predsjednik vlade Milo Djukanović. Država na čijem je čelu bio pomenuti dvojac, je podržavala ratnu politiku Bosanskih Srba,  bila je vojni i politički saveznik Beograda i Bosanskih Srba. Za zločin niko nije odgovarao. 20 godina poslije zločina pažnja javnosti i odgovornost je usmjerena jedino prema Slobodanu Pejoviću, policijskom inspektoru koji je po sopstvenom priznanju učestvovao u hapšenju izbjeglica. Javnosti je kao najbitnija nametnuta dilema: da li je Slobodan Pejović nemilosrdni hapsitelj BiH izbjeglica, ili je heroj koji je uz činjenicu da je prvi od učesnika javno progovorio o zločinu deportacije, ujedno i pustio na slobodu troje privedenih izbjeglica. Visoki policijski funkcioneri koji su po komandnom lancu bili predpostavljeni Pejoviću i ostalim procesuiranim a oslobodjenim policajcima, su svi do jednog hijearhijski napredovali poslije deportacije!

-U vrijeme takozvanog rata za mir, Crna Gora je formirala logor za zarobljenike(vojne i civilne) sa Dubrovačkog ratišta, u Morinju. U tom logoru se je na najsuroviji način postpupalo sa zarobljenicima. Poslije 20 godina niko nije odgovarao za nehumano postupanje nad zarobljenim vojnicima i civilima u logoru Morinj. Predsjednik države u  to vrijeme je bio Momir Bulatović, predsjednik vlade Milo Djukanović. Država, na čelu sa pometum dvojcem je javno propagirala i podstrekavala taj rat.

-Prije skoro 20 godina policija je uhapsila lidere zvanično registrovane, parlamentarne stranke – SDA. Sprovedena je neviđena medijska hajka protiv njih i naroda kome su pripadali. U zatvoru su lideri SDA bili izloženi nezamislivoj torturi, a ko je čitao knjigu Ibrahima Čikića o tome – i vjeruje u ono što je napisao, ona je uporediva jedino sa torturom Gestapo-a u vrijeme nacističke Njemačke tj. torture nad političkim neistomišljenicima u SSSR-u za vrijeme Staljina. Predsjednik države u   to vrijeme je bio Momir Bulatović, predsjednik vlade Milo Djukanović. Pod pritiskom međunarodne zajednice lideri SDA su kasnije oslobođeni, a niko nije odgovarao za njihovo nezakonito i neosnovano hapšenje, zatvor  i torturu. Milan Radović, tužioc u tom montiranom procesu je politički napredovao.

Pljevlja, Bukovica, Kaluđerski laz su slični slučajevi. Nigdje nema krivaca, pogotovu onih po komandnoj i poliitičkoj odgovornosti. Za sve navedeno je odgovaran neki Nebojša Ranisavljević, možda i Slobodan Pejović. Večina naših državnih i paradržavnih medija i njihovih novinara – specijalaca podržava komandno-političku nekažnjivost odgovornih, evidentnih i svima poznatih zločina. Krivce traže i hajku vode protiv nekakvog Ranisavljevića, ili protiv Slobodana Pejovića. Veći dio spinovane javnosti se lovi na tu zamku.

Kako za ratni zločin nekad,  tako za kriminal sad, odgovaraju uvijek „sitne ribe“, ako uopšte odgovaraju. Od vlasti koja se iznjedrila i profilisala u ratu i zločinu, takvo stanje stvari je očekivano i logično.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply