Srbi i Crnogorci ‘slovenskiji’ od Hrvata

Objavljeno: 31.08.2011, 22:31h

Nakon podataka o genetskom porijeklu Hrvata, koje je ovih dana u javnost iznio dr Dragan Primorac, u redakciju b/h portala Depo.ba stiglo je reagovanje Hasana Hadžijahića – kratki istraživački osvrt koji demantuje tvrdnje hrvatskih naučnika da su geni starih Ilira najrasprostranjeniji kod današnjih stanovnika Hrvatske. ”Prema  podacima Igenea, jedne od vodićih svjetskih kuća u oblasti genetičkih istraživanja DNK korijena ljudske vrste,  I2A haplogroupa (koja je direktno povezuje sa Ilirima) najrasprostranjenija je u Bosni i Hercegovini  (40%), pa potom u Hrvatskoj (oko 34%), za razliku od Srbije (22%) i Slovenije (20%). Neke druge genetske studije potvrđuju jos veću prisutnost I2A halpogroupe u BiH, čak od 50% do 70%, no one se ne uzimaju za meritorne podatke. Slijedeći navedene podatke, evidentno je da stanovnici današnje BiH imaju najviše ilirskih gena, te da za njima slijede Hrvati, dok kod Srba preovlađuju slovenski i keltski geni, a kod Slovenaca germanski”, navodi Hadžijahić. Prema Hadžijahiću, kod stanovništva Crne Gore, kao i Srbije, preovlađuju slovenski i keltski geni (slovenskih 30% i keltskih 14%). Hrvati iz Bosne nose starosjedilačke gene u čak 71 posto, za razliku od Bošnjaka, kod kojih je on izražen kod 44 posto ljudi, tvrdi, pak, naučni tim na čelu sa hrvatskim profesorom i forenzičarem Draganom Primorcem, koji je nakon desetogodišnjeg istraživačkog rada došao do otkrića da Hrvati, zapravo, uopšte nijesu Sloveni, kako su to tvrdila dosadašnja antropološka saznanja, već stari Balkanci.

Nakon podataka o genetskom porijeklu Hrvata, koje je ovih dana u javnost iznio dr Dragan Primorac, u redakciju b/h portala Depo.ba stiglo je reagovanje Hasana Hadžijahića – kratki istraživački osvrt koji demantuje tvrdnje hrvatskih naučnika da su geni starih Ilira najrasprostranjeniji kod današnjih stanovnika Hrvatske.

”Prema  podacima Igenea, jedne od vodićih svjetskih kuća u oblasti genetičkih istraživanja DNK korijena ljudske vrste,  I2A haplogroupa (koja je direktno povezuje sa Ilirima) najrasprostranjenija je u Bosni i Hercegovini  (40%), pa potom u Hrvatskoj (oko 34%), za razliku od Srbije (22%) i Slovenije (20%). Neke druge genetske studije potvrđuju jos veću prisutnost I2A halpogroupe u BiH, čak od 50% do 70%, no one se ne uzimaju za meritorne podatke.

Slijedeći navedene podatke, evidentno je da stanovnici današnje BiH imaju najviše ilirskih gena, te da za njima slijede Hrvati, dok kod Srba preovlađuju slovenski i keltski geni, a kod Slovenaca germanski”, navodi Hadžijahić.

Prema Hadžijahiću, kod stanovništva Crne Gore, kao i Srbije, preovlađuju slovenski i keltski geni (slovenskih 30% i keltskih 14%).

Hrvati iz Bosne nose starosjedilačke gene u čak 71 posto, za razliku od Bošnjaka, kod kojih je on izražen kod 44 posto ljudi, tvrdi, pak, naučni tim na čelu sa hrvatskim profesorom i forenzičarem Draganom Primorcem, koji je nakon desetogodišnjeg istraživačkog rada došao do otkrića da Hrvati, zapravo, uopšte nijesu Sloveni, kako su to tvrdila dosadašnja antropološka saznanja, već stari Balkanci.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register