Promjena ishrane utiče na populaciju virusa u našem probavnom sistemu

Objavljeno: 31.08.2011, 19:57h

“Naša tijela su poput koralnih grebema, naseljena brojnim različitim stvorenjima, koja su u interakciji jedna sa drugima i sa nama“

Probavni sistem je dom bezbroj virusa, ali se malo zna na koji su način oni uključeni u zdravlje i bolesti ljudi. U studiji koju je juče objavio on line časopis Istraživanje genoma (Genome Research), istražena je dinamika populacije virusa u ljudskom sistemu za varenje koja baca novo svjetlo na viruse u crijevima, koliko se oni razlikuju od osobe do osobe i kako reaguju na promjene u ishrani.

“Naša tijela su poput koralnih grebema, naseljena brojnim različitim stvorenjima, koja su u interakciji jedna sa drugima i sa nama“, kaže dr Frederic Bushman iz Perelman School of Medicine (University of Pennsylvania), glavni autor studije. Interakcija između virusa, bakterija i tijela domaćina vjerovano značajno utiče na ljudsko zdravlje i bolesti, posebno u prefinjenom crijevne ekosistemu.

U ovom istraživanju je praćena grupa od šest zdravih dobrovoljaca od kojih su neki dobijali masnu hranu i hranu koja je bila siromašna vlaknima, drugi nemasnu i hranu bogatu vlaknima, dok je ishrana ostalih bila improvizovana.

Analizirajući osam dana uzastopno DNK sekvenci virusa i bakterija prisutnih u stolicama volontera, istraživači su otkrili da se, iako je najveća raznolikost kod virusa uslovljena razlikama između tijela domaćina, tokom perioda dijete došlo do ujednačavanja populacije virusa kod različitih osoba.

“Istraživanje je omogućilo novi uvid u ogromnu populaciju virusa koja živi u ljudskim crijevima, pokazujući da se ona značajno razlikuje između osoba i da promjene u načinu ishrane ne utiču samo na populaciju bakterija, nego i virusa“, kaže dr Bushman.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply