Samoregulacija na najvišem nivou

Objavljeno: 25.05.2011, 20:34h

Zašto nijesam prokamenio ni jedne na konferenciji o medijskoj samoregulaciji

Zašto nijesam prokamenio ni jedne na konferenciji o medijskoj samoregulaciji\r\n\r\n

Piše: Duško Vuković

Bio sam danas na konferenciji o medijskoj samoregulaciji, koju su, zajedničkim snagama, organizovali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Delegacija Evropske unije i Misija OEBS u Crnoj Gori.

Moći ćete me vidjeti na zajedničkoj fotografiji ispred Vile Gorica, ako ta fotka bude đe objavljena.

Ostao sam i na ručku s nogu na terasi gore pomenute vile.

Na konferenciji, međutim, nijesam riječi prokamenio, ako se ne računa ćaskanja u pola glasa sa meni dragom koleginicom koja je sjedjela do mene.

Što sam, koga vraga, onda išao tamo?

Obećao sam ljudima da ću doći, iako mi se nikako nije išlo – što zbog jučerašnjeg pada sa bicikla (koji je mojoj supruzi dobrodošao za ponovni pokušaj odvaraćanja od ovakvog rekreiranja), što zbog osjećaja da nikome od krupnih medijskih figira u Crnoj Gori nije istinski stalo do samoregulacije, odnosno do uspostavljanja djelatnog mehanizma zaštite ljudi i njihovih prava od medija i novinara.

Bio sam, dakle, na konferenciji i imao namjeru da govorim i budem konstruktivan. Brzo me, međutim, prošla volja iz najmanje tri razloga, mada ih je bilo još, ali ne bih želio da defokusiram ovaj blog.

Prvi je što su većinu okupljenih za stolom činili vlasnici medija i menadžeri, a moje skromno mišljenje je da samoregulacija o kojoj je danas trebalo da bude riječi nije njihov posao, već novinara u njihovim redakcijama.

Drugi razlog je taj što su za stolom bile neke osobe koje lično doživljavam manjim ili većim štetočinama i u čiju dobronamjernost u bilo kome poslu imam razloga da ozbiljno sumnjam.

Treći razlog je moje nedavno loše iskustvo iz jednog od uzaludnih pokušaja da se, nakon svađe i podjela unutar kakvog – takvog Samoregulatornog tijela prije godinu dana, pokrene dijalog o toj temi unutar uticajnijeg kruga medijskih djelatnika.

Moderirao sam, krajem lanjske godine, sastanak iniciran od strane Misije OEBS-a, koji je završen zaključcima koje niko od učesnika nije osporio. U OEBS-ovom odjelu za medije u Podgorici je, kako je bilo dogovoreno, sročena inicijalna vizija novog samoregulatornog tijela, koja je trebala da se oblikuje  kroz dalji dijalog. Predstavnici jedne grupacije medija, koji sebe vole da nazivaju nezavisnim, potpuno su ignorisali pozive iz OEBS-a da do određenog roka pošalju svoje mišljenje o predloženom ‘papiru’ i time pokažu spremnost za nastavak diskusije. Predstavnici druge grupacije, koji vole da se samoreklamiraju kao patriote, su inicijativu opstruirali na drugačiji način – slagali su da je OEBS ponudio papir oko koga više nema rasprave i napustili ‘igru’.

Danas je opisani pokušaj prećutan, osim u jednoj neistinitoj opasci kolege iz druge grupacije.

Ova konferencija mi je pomogla da sebi obećam kako obustavljam svoj dalji angažman u ovakvim i sličnim traganjima za uspješnim modelom samoregulacije. Želim, međutim, da ovdje ponovim ono što sam govorio u više navrata na ovu temu – novinarska samoregulacija počinje u redakcijama, a ne na konferencijama koje organizuju domaći i strani zvaničnici.

Volio bih da vidim kako novinari na redakcijskim sastancima biraju između sebe nekoga ko će od njih, a u njihovo ime, štititi ljudska prava i slobode, pozivajući se na Kodeks novinara Crne Gore. Tako izabrani redakcijski ombudsmani bi mogli biti jezgro neke nove novinarske samoregulacije u Crnoj Gori.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Zipp says:

  Ah, naši novinari i njihova samoregulacija.
  Regulisali su nas ništa slabije od aktuelne vlasti.
  Gospodin Vuković je juče pao sa bicikla, ja prekjuče. I to tako, da sam mislio da podjoh na onaj svijet. Hitna nije znala kako da dodje po mene na brdo Gorica dje sam pao. Nije bilo regulacije valjda – nijesu znali da li su ili ne otvorena vrata na ulaz šetališta/biciklističke staze.
  Zajednički imenitelj u samoregulaciji “patriotskih” i “nezavisnih” medija, tvrdim i uvjeren sam, nemoguće je naći. To je takvo neprijateljstvo, da je za neopisat. Jedni su u parama i interesima do guše, drugi žive na račun vlade i ove vlasti – primaju onoliko koliko ga dobače u bljuvanju patriotizma. Prvi bar moraju biti na tržištu i boriti se sa njim. Za druge tržište ne važi. Mogu napraviti npr. “manjak” 1,2,3 milona eurića, vlada je tu da pokrije troškove. Ali se zato svakodnevno moraju dokazivati. Nekad se dokazuju i na meni lično iako nijesam nikakav “faktor”. Što moraju raditi “faktorima”, da bi se dokazali, mogu zamisliti.
  Mada oni sve to iz patriotizma, znam.

  P.S.
  Pročitajte danas u Vijestima kolumnu direktora Vjesti o nekom papagaju. Sjutra u 10h čujte odgovor papagaja direktoru. Onda čujte intervju prozvanog papagaja sa nekad crnogorskim novinarom, sada BiH novinarom, koji će biti preksjutra(mislim). Ako vidite, čujete i pročitate sve te istine, žive, koje će se desiti u samo tri dana, a ne zgadi vam se, ne počnete povraćati, onda vam je najbolje da padnete sa bicikla.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register