Bregoviću nagrada za razvoj balkanske muzike

Objavljeno: 28.04.2011, 21:40h

\"

Poznati muzičar Goran Bregović doći će u Bugarsku na manifestaciju Balkanske muzičke nagrade, gdje će primiti nagradu za Doprinos razvoju balkanske muzike, koju dodjeljuje Balkanika Musik Television za njegovu uspješnu karijeru i trag koji je ostavio u svjetskoj muzici, zvanično je saopšteno.

Bregović će biti drugi po redu dobitnik ove nagrade. Prošle godine je nagradu dobila grčka muzička zvijezda Ana Visi.

Bregović će, kako je saopšteno, 4. juna ‘zapaliti’ sofijski Batenberg trg zajedno sa Orkestrom za svadbe i sahrane.

 

Goran Bregović

 

Bregović je rođen u Sarajevu, od oca Hrvata i majke Srpkinje. 1974. godine je osnovao bend Bijelo dugme. On je kompozitor i gitarist ("Izabrao sam gitaru jer za gitaristima uvijek najviše jure djevojke") koji ne krije svoju trajnu ljubav za rokenrol: "U ovom trenutku rok je imao značajnu ulogu u našim životima. To je bio jedini način na koji se naš glas mogao čuti ", kaže Bregović.

Sa Bijelim dugmetom on je vladao scenama u bivšoj Jugoslaviji od 1974. do 1989. godine, rušeći sve diskografske rekorde i uspostavljajući rokenrol kao način života za generacije svojih sljedbenika. U kasnim osamdesetim Bregović se posvetio komponovanju muzike za film Emira Kusturice Vrijeme Cigana. On je trenutno jedan od najpoznatijih pisaca muzike za film.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register